Jyri Puhakainen käy Pepossa kohti ihmisen valmentamista

Suomen ensimmäisen liikunnanfilosofian väitöskirjan julkistaneen Puhakaisen ensisijaisena tehtävä on pelaajien kehittäminen, mutta Pepon seurajohto ei vierasta myöskään sarjanousua.

HEIKKI SAIRANEN

Jalkapallokolmosessa pelaavan Lappeenrannan Pepo löysi uuden valmentajan edustusjoukkueelleen. Hän on lappeenrantalainen filosofian tohtori Jyri Puhakainen.

Tähän mennessä Puhakainen, 41, on valmentanut kortteli-ikäisiä poikia, Hiessillan Hurjia, mutta nyt Palloliiton B-valmentajakurssin käynyt Puhakainen astuu vähän isompiin saappaisiin.

­·Jännittää, Puhakainen myöntää.

­·Jännittää vietävästi, mutta ellei minua jännittäisi, en lähtisi tosissani mukaan, kolmosessa pelaavan Pepon uusi vastuuvalmentaja toteaa.

Puhakaisen lisäksi valmennustiimiin kuuluu seuran junioripäällikkö Markku Timonen. Haussa on vielä yksi valmentaja. Pelaajia joukkueessa on tällä hetkellä 17, mutta sitä on tarkoitus kartuttaa vielä 3-­5 uudella.

Puhakainen sanoo lähtevänsä opiskelemaan valmentamista. Se on hänelle myös kunnia-asia. Takana on mittava ura pelaajana, ja junioreitakin hän on ehtinyt jo valmentaa, mutta minkään seuran edustusjoukkuetta hän ei ole luotsannut vielä kertaakaan.

Puhakainen toivoo tuovansa toimintaan tekemisen meininkiä.

­·Urheilussa on monta tietä päästä eteenpäin. On monia taktiikoita ja monia tapoja pelata hyvin.

Mutta yhtä tärkeää hänen mukaansa on olla myös läsnä itse tekemisessä.

­·Se antaa paljon.

Puhakaista ei tarvinnut suostutella Pepon vastuuvalmentajaksi. Kun Pepon Timonen ja seuran puheenjohtaja Pekka Valkeapää saivat haluamansa, Puhakaisen puolestaan imaisi valmentajaksi rakkaus jalkapalloon, laji kun on hänelle suurten tunteiden peli.

­·Minullahan lähtökohta on suorastaan erinomainen, kun luottamus on syvä ja mukana on innokkaita tekijöitä.

Pepon ja samalla myös Puhakaisen tavoitteena on yksilöiden kehittäminen. Seuran puheenjohtaja ei vastusta myöskään nousua kakkoseen, jos sellainen tulee eteen.

­·Mutta kilpailulliset tavoitteet asetetaan tuonnempana.

Timonen ja Valkeapää pitävät kuitenkin tärkeänä, että kakkosessa olisi ainakin yksi eteläkarjalainen joukkue.

Tappio panee

murjottamaan

Filosofian tohtori Jyri Puhakainen pitää outona jakona sitä, että on olemassa vain kovia ja pehmeitä valmentajia. Hiessillan Hurjissa Puhakaisen on kyllä kuultu pitäneen kovaakin ääntä, mutta valmentamisessa ja urheilussa on hänen mukaansa sittenkin kysymys vain yksittäisen urheilijan elämästä ja hänen urheilijana olemisestaan.

­·Kilpaurheilussa pyritään aina olemaan toista parempi ja sellaiseen tavoitteeseen pyrimme tietysti myös Pepossa.

Puhakainen ei kiellä, etteikö myös hänelle maistu voitto. Tavoitteena on lähteä voittamaan ensi kaudella jokainen peli.

­·Kyllä minä ainakin yhden illan murjotan, jos häviämme. Tai murjottaa voi olla väärä sana, mutta aivan varmasti tappio ainakin harmittaa ja herättää voimakkaita tunteita.

­·Mutta se on kuitenkin perin outo ihmiskäsitys, että ainoastaan voittajat ovat onnistuneita ja häviäjät luusereita, Suomen ensimmäisen liikunnanfilosofian väitöskirjan, Kohti ihmisen valmentamista, julkistanut Puhakainen toteaa.

Puhakaisen väitöskirja herätti aikoinaan kiivaan keskustelun suomalaisen urheilun tilasta. Muun muassa Olympiakomitean valmennuspäällikkö Heikki Kantola syytti Puhakaista huippu-urheilun vastustajaksi. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtaja Heikki Rusko puolestaan runttasi Puhakaisen kommunistiksi, jonka kanssa kunnon urheiluväki ei halua olla missään tekemisissä.

Opiskelua

valmennuksen ohessa

Puhakaisen tavoitteena on ensi kesänä suorittaa Palloliiton A-valmentajakurssi.

­·Jos pääsen kurssille, Puhakainen heittää.

­·Etköhän, Timonen vastaa.

Puhakaisen pesti Pepon vastuuvalmentajana kattaa ainakin ensi kauden. Joukkueen harjoituskausi alkaa tammikuun puolivälissä.

­·Kun Lappeenrantaan lopultakin saatiin lämmitettävä kenttä, olisi tietysti mukava, että sitä myös lämmitettäisiin, Puhakainen toivoo.

HEIKKI SAIRANEN

Kuvateksti

Pepo-trio. Seuran puheenjohtaja Pekka Valkeapää (vas.), uusi vastuuvalmentaja Jyri Puhakainen ja junioripäällikkö Markku Timonen odottavat Amiksen sulamista.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen