Kierrätyskeskus seuraa sivusta joulun kulutusjuhlaa

Hyötyhallissa joulu- ja tammikuu ovat vuoden hiljaisinta aikaa.

TIINA PASANEN

Joulun ostosryntäyksestä ei ollut maanantaina tietoakaan Lappeenrannan kierrätyskeskus Hyötyhallissa.

Toiminnanjohtaja Mila Liiriä se ei yllätä, sillä kierrätyskaupassa joulu-tammikuu on perinteisesti vuoden hiljaisinta aikaa. Asiakkaiden virta kasvaa jälleen helmikuussa.

­·Jouluna on saatu uusia tavaroita, joten vanhoja tuodaan silloin kierrätykseen. Jotkut taitavat kierrättää myös joululahjojaan, Liiri kertoo.

Vaikka kierrätyskeskukseen ei toistaiseksi tulla jouluostoksille, voi kaikki tulevaisuudessa olla toisin. Hyötyhalli avaa internetiin pian omat verkkosivunsa, jonne kootaan tiedot ”kaikista erikoisimmista tavaroista”.

­·Ehkä se houkuttelee uusia asiakkaita, Liiri arvelee.

Mallia on haettu turkulaisesta kierrätyskeskuksesta, joka tarjoaa verkkosivuillaan humoristisia lahjavinkkejä. Listalla on muun muassa Alkon ostoskärryt.

Huonekalut

käyvät kaupaksi

Tuo tullessasi ja vie mennessäsi -ajattelu ei enää ohjaa kierrätyskeskusten toimintaa Suomessa. Useimmat keskukset ovat tätä nykyä yhdistysten tai yritysten ylläpitämiä.

Myös Lappeenrannan Hyötyhallissa hintalappu löytyy lähes jokaisen tavaran päältä. Poikkeuksena on pari vaatetankoa.

­·Jos jokin vaate ei ole mennyt kaupaksi kolmessa neljässä viikossa, niin siirrämme sen ilmaisrekkiin, Liiri selvittää.

Suurimman tilin keskus tekee silti huonekaluista. Sänkyjen ja vuodesohvien myyntiaika on keskimäärin viikko ­ aina ei sitäkään.

Liirin mukaan huonekaluista kertyy puolet myyntituloista. Niihin liittyvät myös tulevat investoinnit. Halliin sijoittuva pieni hiomo ja maalaamo ovat jo viittä vaille valmiita. Laitteet on tarkoitus ottaa käyttöön tammikuussa.

­·Meillä on kolme puuseppää, jotka siistivät tänne tuotujen huonekalujen puuosat kuntoon ja korjaavat pintavauriot. Myöhemmin suunnitelmissamme on hankkia vielä höyrypesuri, jotta voisimme pestä sohvien ja istuinten kangasosat ennen myyntiä.

Taloudellisesti

hyvä vuosi

Hyötyhalli muutti Kivisalmeen pari vuotta sitten. Kuluva vuosi on ollut taloudellisesti hyvä, sillä toiminta kattaa nyt ensimmäistä kertaa kulut.

­·Emme tavoittele voittoa, mutta investointeja varten joudumme tietenkin säästämään. Avustuksia emme juuri saa, ja kiinteät kuukausimenot ovat 18 000 euroa, joten myytävää on oltava, Liiri sanoo.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Retronurkkaus. Hyötyhallissa on yhteen nurkkaukseen koottu vanhoja tavaroita lähinnä 1950-, -60- ja 70-luvuilta. Mila Liiri esittelee lasten puusuksia, joissa on perinteiset remmisiteet.

Hyötyhalli

¤·Sijaitsee Kivisalmenkatu 10:ssa Lappeenrannassa.

¤·Toimintaa pyörittää Lappeenrannan seudun kierrätysyhdistys ry.

¤·Työntekijöitä 42, joista kaksi vakituista.

¤·Liikevaihto tänä vuonna noin 180 000 euroa.

Kirjoittaja:
Tiina Pasanen