ESA VILENIUS
Lappeenrannan ylivoimaisesti suurin ”ravintola” on kaupunki itse: se
tuottaa päivittäin noin 10 000 ateriaa. Asiakaskunta erittäin vaihteleva.
Siihen kuuluu pikkulapsia, nuoria, vanhuksia. Kouluttamattomia, koulua
käyviä ja hyvin koulutettuja – esimerkiksi koulujen ja sairaaloiden
henkilökunta syö työpaikoillaan.
Kaupungin laitosruuasta on valmistunut äskettäin toinen
asiakastyytyväisyyskysely. Kaupungin ruokapalvelupäällikkö Elina Särmälä
melkein hehkuu tyytyväisyyttä:
·Tämän jälkeen tason säilyttäminenkin alkaa olla jo haastava tehtävä.
Saavutus on jo se, että lähes kaikissa muissa tutkituissa ryhmissä paitsi
lukiolaisten keskuudessa tyytyväisyys ruokaan ja ruokailuun kasvoi. Samalla
tasolla kuin viime vuonna se pysyi sairaalapotilaiden ryhmässä.
·Viime vuoden kyselyn perusteella panostimme juomiin ja leipään. Olemme
käyttäneet raakapakasteita, ottaneet uuden leiväntoimittajan ja leiponeet itse.
Myös palvelun parantaminen on ollut yksi painopistealue. Palvelun
ystävällisyys, ruuan riittävyys ja monipuolisuus saivat kautta linjan hyviä
tai erinomaisia arvosanoja.
Kyselyssä käytettiin asteikkoa yhdestä neljään. Neljä on erinomainen ja
ykkönen huono. Päiväkotilapsilla yksikään arvosteltava kohta ei mennyt
keskiarvona alle kolmosen. Päiväkotilapset täyttivät kyselyn henkilökunnan
avustuksella. Myös kaupungin ruokaa syövä henkilöstö arvostivat
aterioitaan. Eniten pisteitä tuli palvelusta, vähiten ruokailutilojen
viihtyisyydestä. Niin ikään vanhukset olivat ruokaan varsin tyytyväisiä.
Kyselyn otos on vakuuttava. Vastauksia tuli kaikkiaan 2 256.
Lukioiden tilanne
on tiedossa
Kyselyssä viime vuodesta taantuneiden lukioiden tuloksiin Särmälä on
hakenut jo syitä.
Kaupungin kolmesta lukiosta Kimpisestä tuli hyvät, viime vuodesta hieman
parantuneet tulokset. Mutta koska lukiolaisten tulokset keskimäärin
taantuivat, oli vastauksissa Lauritsalan ja etenkin Lyseon lukion osalta
selvästi kielteistä palautetta.
·Lyseon kysely sattui samaan aikaan kun ruokahuolto siirrettiin
Kesämäkeen. Se merkitsi tiettyä kulttuurimuutosta, joka varmasti aiheutti
protestihalua.
·Samalla ruuan maustetasossa ilmeni ongelmia.
Lauritsalan lukiossa ruokaa tarjotaan Särmälän mukaan ruokailijoiden
määrään nähden riittämättömissä tiloissa.
Ruokailutilanne on epämiellyttävän hälisevä, jopa tietyllä tavalla raju.
Lauritsalassa ruokailussa on myös valvontaongelmia.
Särmälän mukaan kouluruokailussa ei ole koskaan päässyt syntymään
tilannetta, jossa ruoka olisi tyystin loppunut. Kuitenkin ruokailijamäärän
vaihtelu eri päivinä saattaa olla yhdessäkin kouluruokalassa jopa 200
oppilasta.
Yhden kouluaterian hinta Lappeenrannassa on 2,10 euroa. Summa sisältää
palkkoja myöten kaikki kulut.
SEPPO RAUTIOVAARA
Kuvateksti
Ruokapalvelupäällikkö. Elina Särmälä johtaa organisaatiota, joka tuottaa
noin 10 000 ateriaa päivässä.