Lappeenrannan kaupungin ruoka on keskimäärin hyvää

Päiväkotilapset ovat tyytyväisimpiä, vain lukiolaisten käsitys ruuasta laski.

ESA VILENIUS

Lappeenrannan ylivoimaisesti suurin ”ravintola” on kaupunki itse: se

tuottaa päivittäin noin 10 000 ateriaa. Asiakaskunta erittäin vaihteleva.

Siihen kuuluu pikkulapsia, nuoria, vanhuksia. Kouluttamattomia, koulua

käyviä ja hyvin koulutettuja – esimerkiksi koulujen ja sairaaloiden

henkilökunta syö työpaikoillaan.

Kaupungin laitosruuasta on valmistunut äskettäin toinen

asiakastyytyväisyyskysely. Kaupungin ruokapalvelupäällikkö Elina Särmälä

melkein hehkuu tyytyväisyyttä:

­·Tämän jälkeen tason säilyttäminenkin alkaa olla jo haastava tehtävä.

Saavutus on jo se, että lähes kaikissa muissa tutkituissa ryhmissä paitsi

lukiolaisten keskuudessa tyytyväisyys ruokaan ja ruokailuun kasvoi. Samalla

tasolla kuin viime vuonna se pysyi sairaalapotilaiden ryhmässä.

­·Viime vuoden kyselyn perusteella panostimme juomiin ja leipään. Olemme

käyttäneet raakapakasteita, ottaneet uuden leiväntoimittajan ja leiponeet itse.

Myös palvelun parantaminen on ollut yksi painopistealue. Palvelun

ystävällisyys, ruuan riittävyys ja monipuolisuus saivat kautta linjan hyviä

tai erinomaisia arvosanoja.

Kyselyssä käytettiin asteikkoa yhdestä neljään. Neljä on erinomainen ja

ykkönen huono. Päiväkotilapsilla yksikään arvosteltava kohta ei mennyt

keskiarvona alle kolmosen. Päiväkotilapset täyttivät kyselyn henkilökunnan

avustuksella. Myös kaupungin ruokaa syövä henkilöstö arvostivat

aterioitaan. Eniten pisteitä tuli palvelusta, vähiten ruokailutilojen

viihtyisyydestä. Niin ikään vanhukset olivat ruokaan varsin tyytyväisiä.

Kyselyn otos on vakuuttava. Vastauksia tuli kaikkiaan 2 256.

Lukioiden tilanne

on tiedossa

Kyselyssä viime vuodesta taantuneiden lukioiden tuloksiin Särmälä on

hakenut jo syitä.

Kaupungin kolmesta lukiosta Kimpisestä tuli hyvät, viime vuodesta hieman

parantuneet tulokset. Mutta koska lukiolaisten tulokset keskimäärin

taantuivat, oli vastauksissa Lauritsalan ja etenkin Lyseon lukion osalta

selvästi kielteistä palautetta.

­·Lyseon kysely sattui samaan aikaan kun ruokahuolto siirrettiin

Kesämäkeen. Se merkitsi tiettyä kulttuurimuutosta, joka varmasti aiheutti

protestihalua.

­·Samalla ruuan maustetasossa ilmeni ongelmia.

Lauritsalan lukiossa ruokaa tarjotaan Särmälän mukaan ruokailijoiden

määrään nähden riittämättömissä tiloissa.

Ruokailutilanne on epämiellyttävän hälisevä, jopa tietyllä tavalla raju.

Lauritsalassa ruokailussa on myös valvontaongelmia.

Särmälän mukaan kouluruokailussa ei ole koskaan päässyt syntymään

tilannetta, jossa ruoka olisi tyystin loppunut. Kuitenkin ruokailijamäärän

vaihtelu eri päivinä saattaa olla yhdessäkin kouluruokalassa jopa 200

oppilasta.

Yhden kouluaterian hinta Lappeenrannassa on 2,10 euroa. Summa sisältää

palkkoja myöten kaikki kulut.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Ruokapalvelupäällikkö. Elina Särmälä johtaa organisaatiota, joka tuottaa

noin 10 000 ateriaa päivässä.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius