Saimaan pohjasta nousi harvinainen kivisimppu

Lopullinen lajinmääritys on vielä tekemättä.

ILPO LESKINEN

Taipalsaarelainen Pekka Vihtonen on saanut harvinaisen kivisimpun. Kala nousi 18 metrin syvyydestä, ja se oli tarttunut 17-millisen muikkuverkon alapaulaan.

Vihtonen sai 11,9-grammaisen ja 110-millisen kivisimpun 14. lokakuuta Suur-Saimaan Munaluodonselältä Taipalsaaren Solkeista. Hän sai samalla kertaa myös toisen ja pienemmän kivisimpun.

Hän luuli kaloja aluksi kiiskiksi, mutta tarkempi tutkimus paljasti, etteivät ne ole kiiskejä. Hän katsoi kalakirjasta ja päätyi siihen, että kyseessä on kivisimppu.

Ennätyskalojen

lautakuntaan

Vihtonen on ilmoittanut saaliinsa ennätyskalalautakunnalle, joka käsittelee ilmoituksen seuraavassa kokouksessaan. Ennen kuin ilmoitus hyväksytään, kalasta tehdään kalatalouskonsulentti Jaana Vetikon mukaan tarkka lajinmääritys.

Eri simppulajien väliset erot ovat Vetikon mukaan pieniä, joten lajit saattavat mennä ammattilaisiltakin sekaisin. Vihtonen on pakastanut kalan, ja pakastettua kalaa saatetaan tarvita lajinmäärityksessä.

Imatralainen Kauko Kaustola on saanut maaliskuussa 2,3-kiloisen ja 57-senttisen siian. Kala on saatu tasapainopilkillä Ruokolahdelta Pienestä Paljärvestä, jossa järjestettiin Rajaseudun erämiesten pilkkikilpailu.

Miekkasärjelle uusi

Suomen ennätys

Miekkasärjen Suomen ennätys on viime vuodet pysynyt Etelä-Karjalassa, mutta ennätyksen haltija on tiuhaan tahtiin vaihtunut.

Suomen ykköseksi on nyt siirtynyt lappeenrantalainen Jukka Rossi. Hän sai 702-grammaisen ja 48-senttinen miekkasärjen Saimaan Keskisenselältä Lappeenrannan Ilottulasta. Hän sai kalan 28. toukokuuta.

Edellinen Suomen ennätyksen haltija oli taipalsaarelainen Kari Kaulio. Hän sai 698-grammaisen ja 46-senttisen miekkasärjen 7. helmikuuta Pien-Saimaan Riutanselältä Taipalsaarelta.

Miekkasärki ei kuulu Saimaan alkuperäiseen lajistoon. Se on levittäytynyt Suomenlahdelta Saimaan kanavan kautta. Kalaa noussut eteläisimmältä Saimaalta.

Sipisen hauki

Suomen kakkonen

Puumalalaisen Viljo Sipisen saama 16,950-kiloinen ja 118,5-senttinen hauki on kalakisan haukisarjan ykkösenä. Hauki on myös hyväksytty suurkalarekisteriin, jossa se on kakkosena. Sipinen sai hauen verkolla 23. tammikuuta Saimaan Ummistonvedeltä Puumalasta.

Suomen 2000-luvun ennätyshauki painaa 17,6 kiloa, ja on pyydetty Virolahden merialueelta.

PEKKA VIHTONEN

JUKKA SUMMANEN

JUKKA ROSSI

KAUKO KAUSTOLA

Kuvatekstit

11,9-grammainen. Pekka Vihtonen on saanut kivisimpun, jolla on pituutta 110 milliä.

Suomen kakkonen. Viljo Sipisen 16,950-kiloinen ja 118,5-senttinen hauki on suurkalarekisterissä toisena.

Suomen ja Saimaan ykkönen. Jukka Rossin 702-grammainen ja 48-senttinen miekkasärki on hyväksytty Suomen ennätykseksi.

2,3 kiloa ja 57 senttiä. Kauko Kaustola on saanut ison siian Pienestä Paljärvestä Ruokolahdelta.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen