Sovittelutyö loppuu, yhdistys jää

MATTI VEIJALAINENImatralla ja lähikunnissa rikossovittelua vuosikaudet hoitanut Sovinnon

MATTI VEIJALAINEN

Imatralla ja lähikunnissa rikossovittelua vuosikaudet hoitanut Sovinnon Vuoksi ry on aloittanut toimintojensa alasajon.

Imatran kaupungin kanssa tehdyt ostopalvelusopimukset raukeavat vuoden lopussa kaupungin rahapulaan. Yhdistyksen ma. toiminnanjohtajan Sanna Sairasen mukaan viime töiksi hoidetaan vielä nivaskallinen sovitteluja, vaikka yhdistyksen palkattu väki muuten on jättämässä työnsä.

Yhdistyksenä Sovinnon Vuoksea ei kuitenkaan ajeta alas. Tästä hallitus on tehnyt periaatepäätöksen.

­·Nyt pysähdytään vetämään henkeä ja jatkoa mietitään ensi vuonna tarkemmin uudestaan, Sairanen kertoo.

Se tiedetään jo, että kymmenvuotissynttärit pidetään ensi helmikuun alussa. Työhistoriansa aikana Sovinnon Vuoksi on hoitanut useita satoja sovitteluja. Pääosa niistä on koskenut nuorten tekemiä rikoksia. Tapausten määrä on koko ajan kasvanut. Sanna Sairanen toivoo kaupungille menestystä sen ottaessa itse sovittelun vetovastuun.

Kaupungin va.sosiaalipalvelujohtajan Tiina Kirmasen mukaan sovittelu jatkuu Imatralla periaatteessa katkoksitta. Osa Sovinnon Vuoksen kouluttamista sovittelijoista lähtee jatkamaan työtään kaupungin riveissä.

­·Lehti-ilmoituksella sovittelijoita haetaan lisää. Heille on myös suunniteltu koulutusta, Kirmanen kertoo.

Rikossovittelu on menettely, missä tekijä ja uhri voivat yleensä sopia ainakin korvausasiat ilman käräjäkäsittelyä. Osapuolten kohtaaminen yhteisessä pöydässä on samalla säväyttävä tilanne, mikä usein saattaa käännyttää rikoksentekijän takaisin kaidalle tielle.

Asukastoimintoihin

tullee tauko

Sovinnon Vuokselta kaupunki on ostanut myös muun muassa Kaukopään ja Rajapatsaan asukastoimintapalveluja. Nämäkin sopimukset päättyvät. Tiina Kirmasen mukaan Kaukopään asukastupa ja Rajapatsaan monitoimitila ovat tänään auki toistaiseksi viimeistä päivää.

Tiina Kirmasen mukaan toimintoja aiotaan molemmissa paikoissa jatkaa. Vielä ei tiedetä, mikä taho on tuleva toimija. Kirmasen mukaan kuukauden tai parin paussi voidaan joutua pitämään ennen uutta aloitusta.

Sovinnon Vuoksi on ollut mukana myös Yangsterissa, Imatran alaikäisten näpistäjien tekemisten selvittelyssä. Sanna Sairanen toivoo kauppiaiden osallistuvan Yangsteriin edelleen aktiivisesti. Sen tehokkuus on suoraan kauppiaista kiinni.

Yangsterimenettelyssä näpistelijä pysäytetään tekopaikalle. Paikalle kutsutaan poliisi ja vanhempiin otetaan yhteyttä. Tarkoitus on pysäyttää nuoren rikoskierre alkuunsa.

Sairasen mukaan yangsterityö on ollut tehokasta. Tekonsa uusijoiden määrä on kutistunut miltei olemattomiin.

Yangsteria vetää jatkossa kaupungin sosiaalitoimen lasten, nuorten ja perheiden tukipalveluyksikkö.

MATTI VEIJALAINEN

Kuvateksti

Loppusuoralla. Sovinnon Vuoksen työ rikossovittelijana alkaa olla ainakin toistaiseksi ohi. Vastaava ohjaaja Tiina Viljakainen ja ma. toiminnanjohtaja Sanna Sairanen selvittelevät viimeisiä työn alle tulleita tapauksia.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen