Tuontipuun tarkastuskeskus tulee Lappeenrantaan

Keskus aloittaa havupuun tarkastukset uuden EU-direktiivin myötä jo maaliskuussa.

MARIA KOIVU

Tuontipuun tarkastuskeskuksen sijaintipaikaksi on varmistunut Lappeenranta. Keskus tulee Mustolan satamaan tullirakennuksen laajennusosan yhteyteen.

­·Työntekijät pyritään sijoittamaan Mustolan satamaan käytännön syistä, sillä keskuksella tulee olemaan paljon yhteistyötä tulliviranomaisten kanssa, Kasvinsuojelun tarkastuskeskuksen (KTTK) kasvinsuojeluosaston johtaja Hannu Kukkonen kertoo.

Tarkastajien rekrytointi alkaa asteittain niin, että keskus on toiminnassa maaliskuun alussa, kun uudet havupuun tuontia koskevat EU-säädökset tulevat voimaan.

­·Tarkastuksia ei lähtökohtaisesti tehdä rajalla, vaan puutavaran vastaanottopisteessä. Lappeenranta on tarkastajien tukikohta, jonne myös toiminnasta vastaava henkilö sijoittuu, Kukkonen kertoo.

Lappeenrannan keskuksen henkilöstömäärä jää alle kymmeneen. Muutamia tarkastajia on tarkoitus sijoittaa muuallekin Itä-Suomeen. Alustavissa suunnitelmissa esillä ovat olleet Joensuu, Kouvola ja Kajaani.

Yksi prosentti eristä

tarkastettava

Uusi EU-direktiivi määrää tarkastukset Venäjältä tulevalle havupuulle. Uralin länsipuolelta tulevaa puutavaraa on aiemmin tarkastettu omaehtoisesti pistokokein. Sen sijaan Uralin itäpuolisen Venäjän tuontipuu on ollut aiemminkin tarkastusten piirissä.

­·Vuosittain Suomeen tulee Euroopan-puoleiselta Venäjältä 150 000 erää puuta. Siitä on tarkastettava vähintään yksi prosentti. Uralin takaa tulevasta puusta tarkastetaan kaikki eli 500 erää, Kukkonen kertoo.

Puutavara tarkastetaan kasvituholaisten varalta.

­·Kuorellisessa havupuutavarassa liikkuu metsähyönteisiä. Hyönteiset munivat puutavaraan, ja toukat kehittyvät puun kuoren alla. Tarkastuksilla vältetään sitä riskiä, että Suomeen tai muihin EU-maihin kulkeutuisi vaarallisia tuhohyönteisiä.

Kirjoittaja:
Maria Koivu