Vihreitten Ritva Kärmeniemi ponkaisee takaisin Imatran kaupunginhallitukseen

Valtuusto oli saamassa pienryhmien ”neljän koplan”. Vasemmistoliitto jää kokonaan paitsioon.

IRMELI OJALAINEN

Imatran kaupunginvaltuusto oli saamassa aivan uuden pienryhmän, neljän koplan. Kristillisten Arto Siitosen, vasemmistoliiton Anssi Piiraisen ja Yrjö Ikävalkon hanke kuitenkin kuivui kokoon, kun keskusteluissa mukana ollut vihreitten Ritva Kärmeniemi lähti tekniseen vaaliliittoon kokoomuksen, keskustan ja kristillisten kanssa.

Kärmeniemelle valinta kannatti, sillä hän jatkaa kaupunginhallituksen jäsenenä ja ryhmä saa myös kulttuurilautakuntaan paikan.

Sen sijaan kristillisdemokraateilta ja Arto Siitoselta menee hallituspaikka. Siitosta pelattiin muutenkin sivuun; valtuustossa varajäsenenä pyörähtänyt Kari Vepsä oli kovasti tyrkyllä.

Arto Siitonen sanoo olevansa hyvin pettynyt neuvottelujen kulkuun. Ne eivät olleet hänen mielestään avoimet eikä hän kertomansa mukaan saanut tietoja edes kaikista kokoontumisista. Jatkotoimistaan hän sanoo tekevänsä ratkaisuja sen jälkeen, kun kristilliset ovat tehneet virallisesti omat ehdokasvalintansa.

­·Olen toistaiseksi kristillisten valtuustoryhmän jäsen, vaikkei sitoutumattomana puoleen jäsen olekaan. Ilmeisesti kriittinen ihminen haluttiin pois rivistä, Siitonen sanoo.

Vasemmistoliitolle

rakkikoiran osa

Vähintään yhtä raivostunut neuvotteluihin on vasemmistoliiton Anssi Piirainen. Heidän kaksihenkinen ryhmänsä on jäämässä kokonaan ilman minkäänlaista lautakuntapaikkaa.

­·Demokratian kehittämissopimuksessa ryhmät lupautuivat ottamaan osaa valmisteluun. Miten me sen teemme, kun meillä ei ole yhtään lautakuntapaikkaa, ääniharaviin lukeutunut Piirainen ihmettelee.

­·Meille jää nyt vain rakkikoiran osa. Muiden on hyvä valmistautua siihen, että annamme valtuuston kokouksissa palaa, Piirainen ennakoi.

Piiraisen mukaan heidän kaksikkonsa ei kiinnostanut demareita, koska valtuuston isoin ryhmä ei olisi mitään mukaan ottamisesta hyötynyt. Kokoomus taas pelasi vihreät puolelleen eikä pienryhmästä tullut mitään. Se hajosi jo ennen syntymistään vihreitten ratkaisuun.

Komi, Urpalainen

ja Tanninen keulana

Lopputulema neuvotteluista on se, että Imatran kaupunginhallitus uusiutuu tuntuvasti. Lopullisia ehdokaslistojaan kunnallisjärjestöt hiovat vielä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajana jatkaa demarien Pentti Komi. Perustettavalle toisen varapuheenjohtajan vakanssille istutetaan demarien kunnallisjärjestön puheenjohtaja Heikki Tanninen.

Kokoomuksen, kristillisten, keskustan ja vihreitten tekninen vaaliliitto tietää käytännössä sitä, että kristilliset saavat kokoomuksen mandaattina olleen kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajuuden. Paikalle nousee Antti Jarva.

Sosialidemokraattien hallitusryhmän uusia nimiä ovat Tiina Wilen-Jäppinen, Jouni Eerola ja Irja Sormunen. Kaarina Muhli jatkaa ITY:n mandaatilla.

Keskustalta hallitusmies vaihtunee. Lankinen jatkaa, mutta etunimi muuttuu Veikosta Yrjöksi.

Kokoomuksen hallitusnimistä vaihtuu ainakin yksi. Anu Urpalainen noussee 1. varapuheenjohtajaksi väistymisratkaisun tehneen Aino Ylä-Jarkon tilalle. Urpalaisen seuralaisiksi ovat menossa Jaakko Viuhko ja Imatran kokoomuksen uusi kunnallisjärjestön puheenjohtaja Ismo Pöllänen.

Hurskaisen johdolla

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajat vaihtuvat. Puheenjohtajana jatkaa demarikansanedustaja Sinikka Hurskainen. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nimettäneen kristillisten Antti Jarva ja toiseksi demarien Pirjo Miettinen, joka on istunut pitkään kaupungin johtopaikoilla, sekä hallituksessa että valtuuston puheenjohtajistossa.

Kaikki Imatran lautakunnat saavat uudet vetäjät. Puheenjohtajuuksia päättyneellä kaudella hoitaneista ainakin pari vaihtaa lautakuntaa.

Demarien Seppo Hintsanen vetää jatkossa sosiaali- ja terveyslautakuntaa, Harri Vesala teknistä lautakuntaa ja Jukka Kärnä koulutuslautakuntaa. Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja on uusi valtuutettu Timo Kosunen. Ryhmyrinä päättyneellä kaudella toiminut Heikki Luukkanen ottaa tärkeän tarkastuslautakunnan puheenjohtajuuden ja hänelle on kaavailtu myös maakunnallisen ammattiopiston johtokunnan puheenjohtajuutta.

Neuvotteluissa ympäristö- ja rakennusvalvontalautakunnan sekä kulttuurilautakunnan puheenjohtajuudet menevät kokoomukselle. Pekka Ruokonen lakimiehenä on ollut pitkään ympäristö- ja rakennusvalvontalautakunnan johdossa. Leena-Maija Sandholm luotsannee edelleen kulttuurilautakuntaa.

IRMELI OJALAINEN

Kuvateksti

Jatko varmistui. Pentti Komi jatkaa Imatran kaupunginhallituksen johdossa.

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen