Categories
Artikkelit

Äidin ja lapsen yhteinen tuokio päiväkodissa piristää molempia

Avoimessa päiväkodissa on kirjaimellisesti avoimet ovet. Sinne voi tulla, kun siltä tuntuu. Lapset oppivat sosiaalisia taitoja ja äidit saavat juttuseuraa.

ETTI KANTOLA

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan avoimet päiväkodit ovat hyvin suosittuja. Tiistaiaamu käynnistyy tosin Lauritsalassa verkkaisesti. Kireän pakkasen vaatima talvipukeutuminen on hidastanut liikkeellelähtöä.

On jumppapäivä, mikä saa lapset tavallista innokkaammiksi. Saa juosta ja purkaa energiaa.

Tuula Parkkonen käy Kristan, 2, ja Alexin, 5, kanssa avoimessa päiväkodissa viikottain. Koska lapset ovat olleet kotona pitkään, Parkkonen pitää sosiaalisten taitojen kehittymistä tärkeänä.

­·Täällä lapset saavat kontaktin samanikäisiin, mutta heitä ei tarvitse viedä suoraan päiväkotiin. Tämä on tosi hyvä totuttautumiskeino.

Myös äiti nauttii jutustelusta vastaavassa tilanteessa olevien kanssa. Hän kertoo, että lapset osaavat kysyä, koska mennään päiväkotiin.

AVOIMESSA päiväkodissa on jumppa- ja askartelupäivää, mutta ohjelmaa ei ole koko kolmituntiseksi. Lapset touhuavat leluilla ja peleillä tuojiensa ja toistensa kanssa. Trampoliini on yksi suosikeista.

­·Leikille annetaan aikaa. Tekemistä on tarjolla, mutta se on vapaaehtoista, luonnehtii lastentarhanopettaja Sari Keiriö.

Tuula Parkkonen on käynyt myös seurakunnan perhekerhossa. Sitä hän sanoo ohjelmallisemmaksi.

­·Täällä saa osallistua, jos haluaa, mutta annetaan valinnan mahdollisuus. Pienimmät eivät aina jaksa keskittyä.

KÄVIJÄT menevät ja tulevat liukuvasti omine aikatauluineen. Tärkeintä on sosiaalisuus. Kun kohderyhmä on kunnallisen päivähoidon ulkopuolelta, he ovat lapsia ja aikuisia, jotka ovat paljon keskenään kotona.

­·Opitaan, mitä toisen kanssa oleminen ja jakaminen on.

Myös Pia ja Sara Laakkoselle avoin päiväkoti on tärkeä.

­·Pihapiirissä ei ole Saran ikäisiä. Kun hän aamulla kuulee, että tullaan tänne, se on kova juttu. Tämä ei ole pelkästään kivaa lapselle vaan myös äidille.

Perheen lisäystä odottava Pia Laakkonen arvelee, että jatkossa Sara käy päiväkodissa isovanhempien kanssa. Lapsen voi tuoda äidin lisäksi yhtä hyvin isä, muu sukulainen tai yksityinen hoitaja.

LAPPEENRANNAN avoin päiväkotitoiminta alkoi viime syksynä uudestaan. Rahoitus oli välillä tauolla, ja esimerkiksi Lauritsalan äidit pyörittivät toimintaa talkoilla.

Varhaiskasvatuspäällikkö Päivi Virkki sanoo, että tällä hetkellä uhkia ei ole.

­·Tarkoituksena on toiminnan vakiinnuttaminen osaksi kaupungin normaalia palvelua. Tämä on mitä parhainta tukea niille, jotka ovat valinneet kotihoidon.

Virkki uskoo avoimien päiväkotien toimivan jatkossa ainakin nykyisissä pisteissä.

­·Muita mahdollisuuksia en ole vielä tutkinut, tuore varhaiskasvatuspäällikkö toteaa.

Toiminta on samankaltaista kolmessa paikassa, mutta tilat tuovat vaihtelua. Lauritsalassa on sali, jonne voi tehdä vaikka jumpparadan. Nyt esillä on jumppavarjo.

­·Äidit, ottakaa lenkeistä kiinni, ja lapset alle, Sari Keiriö opastaa.

KESKIMÄÄRIN Lauritsalassa on 35 kävijää päivässä. Parikymmentä on lapsia, keski-iältään pari vuotta. Toiset käyvät kerran viikossa, toiset kerran kuussa.

­·Perheet tulevat sen mukaan, miltä aamulla tuntuu. Täällähän me olemme, Keiriö hymyilee.

Joka pisteen henkilökuntaan kuuluu lastenhoitaja ja avustava henkilö. Keiriö kiertää lisäksi kolmessa paikassa. Työntekijälle jokainen päivä on erilainen, ja myös arvoitus. Kun ovesta saa vain kävellä sisälle, ikinä ei tiedä, kuinka paljon ja minkä ikäisiä lapsia tulee.

Avoimessa päiväkodissa on kerran viikossa vauvapäivä. Silloin laulut ja leikit suunnitellaan pienimpien ehdoilla. 3­5-vuotiaille on leikkikerho. Siellä lapset opettelevat olemaan ilman äitiä. Leikkikerhon paikkaa pitää hakea.

Leena Ehrling kertoo, että jumppa-aamupäivä kuuluu ohjelmaan Eveliinan kanssa, kun isosisko Matleena on seurakunnan kerhossa.

­·Eveliina on myös leikkiryhmässä. Hän on innoissaan, kun saa olla välillä erossa äidistä. Ja äitikin on innoissaan, Ehrling hymyilee.

AVOIN PÄIVÄKOTI

Lasten ja aikuisten kohtauspaikka.

Tarkoitettu kunnallisen päivähoidon ulkopuolella oleville alle kouluikäisille, heidän vanhemmilleen ja hoitajilleen.

On maksuton eikä edellytä ilmoittautumista.

Toimii kolmesti viikossa klo 9-­12.

Lauritsala-talo: ma, ti ke; Suonionkatu 19: ma, to, pe, Katajakatu 2: ke, to, pe.

Kuvateksti

Jumppavarjon alla juoksevat Alex ja Krista äiti Tuula Parkkosen luokse. Taustalla ovat Leena Ehrling (vas.) ja Eveliina sekä Sanna Ahola Milan ja Ronjan kanssa.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Etti Kantola