MARTTI HYTTI
LAPPEENRANTA. Tuotannon keskittäminen vaatii Lappeenrannassa noin 5-6
miljoonan euron arvoiset investoinnit. Tuotannon uudelleen järjestelyihin
liittyy yhtiön Norrköpingin tehtaan sulkeminen Ruotsissa.
Norrköpingin tehtaasta siirretään sokerimakeisten tuotantoa ja
tuotantolaitteita Lappeenrantaan. Keskittämisen seurauksena makeistuotanto
lisääntyy Lappeenrannassa vuositasolla noin 2 500 tonnia eli liki viidennes.
Lappeenrannan makeistehdas on aikaisemminkin ollut yhtiön suurin
sokerimakeisten valmistaja. Tuotanto on Lappeenrannassa lisääntynyt
tasaisesti niin, että kymmenessä vuodessa tuotanto on lähes kaksinkertaistunut.
Viime vuonna Lappeenrannassa valmistettiin makeisia 13 300 tonnia ja
kaakaojuomajauhetta tuhat tonnia. Sokerimakeisten osuus yhtiön
liiketoiminnasta on varsin iso. Yhtiön Suomen tuotannosta keskittämisen
jälkeen on Lappeenrannassa yli 40 prosenttia.
Investointi synnyttää Lappeenrantaan ainakin 15 uutta työpaikkaa. Viime
vuonna makeistehdas työllisti keskimäärin noin 260 henkeä.
KEHITTÄMISSUUNNITELMA perustuu yhtiön hallituksen viime vuonna laatimaan
kattavaan selvitykseen yhtiön tuotantorakenteesta. Tuotannon
keskittämisellä yhtiö hakee kustannussäästöjä ja lisää kilpailukykyä.
Ratkaisun mukaan Norrköpingin tehdas suljettiin viime vuoden lopussa. Sen
sokerimakeisten tuotanto siirretään Lappeenrantaan. Tehtaan suurimman
tuotteen Pollyn valmistus siirtyy Ljunsbron tehtaaseen Linköpingin
lähistöllä. Noin sata henkeä työllistäneen tehtaan työntekijöistä voidaan
sijoittaa noin kymmenen Ljungsbron tehtaaseen. Yksi suomalaissyntyinen
työntekijä siirtyy kesällä Ruotsista Lappeenrannan tehtaaseen. Vantaalta
Lappeenrantaan tulee neljä työntekijää.
NORRKÖPINGIN TEHTAASSA valmistettiin vain yhtä merkittävää tavaramerkkiä.
Tehdas oli 5 800 tonnin vuosituotannolla konsernin pienin.
Cloetta Fazer on viime vuosina tietoisesti keskittynyt markkinoimaan
vahvoja tavaramerkkejään, mikä on lisännyt niiden myyntiä. Yhtiöllä on 12
vahvaa tuotemerkkiä, joista viiden valmistus on keskitetty Lappeenrantaan.
Marianne, Pantteri, Turkinpippuri, Tuttifrutti ja Ässät ovat Lappeenrannan
isoja brändejä.
Uuden tuotantorakenteen arvioidaan tuovan vuosittain noin 20 miljoonan
kruunun suuruiset kustannussäästöt. Uudelleenjärjestelyjen
kertakustannusten arvioidaan olevan 95 miljoonaa kruunua. Tehtaissa, joihin
tuotanto siirtyy, joudutaan tekemään investointeja 50 miljoonan kruunun
arvosta.
LAPPEENRANNAN TEHTAAN tehtaanjohtaja Taisto Pitkänen on tyytyväinen
keskittämisratkaisuun.
·Kehittämissuunnitelmasta käytiin kovaa vääntöä eri paikkakuntien ja
omistajatahojen välillä. Ruotsalaiset olisivat halunneet keskittää
sokerimakeisten tuotannon Norrköpingiin n ja lopettaa Lappeenrannan tehtaan.
Lopullisessa ratkaisussa painoi hänen mukaansa Lappeenrannan tehtaan
tehokkuus, joustavuus ja korkea osaamistaso.
·Tuotannon määrä ja tehokkuus ovat meillä koko ajan nousseet. Kymmenessä
vuodessa tuotantomme on liki kaksinkertaistunut.
Pitkänen muistutti, että yhtiön sokerimakeisten tuotekehitys on tähänkin
asti ollut Lappeenrannassa.
·Meillä on Lappeenrannassa selkeä missio, jonka mukaan uudistamme ja
kehitämme koko ajan tuotantoa. Vuosittain tuomme markkinoille useita uusia
tuotteita.
Lappeenrannan etuna oli hänen mukaansa vielä valmiit tuotantotilat.
·Entisessä Chymoksen tehdaskiinteistössä on riittävästi tyhjää tilaa
käytettävissä. Näillä järjestelyillä 2·800 neliömetriä siirtyy takaisin
tuotantokäyttöön. Mikäli tuotantoa edelleen laajennetaan, meillä on
käytettävissä alin kerros ja korkea varastotila.
Pitkänen kertoi, että uudelleenjärjestelyt tehdään kireällä aikataululla.
·Marmeladiosasto on jo siirretty entiseen viinikellarin tiloihin. Kovien
karkkien tuotantolinjat saadaan kuntoon kesällä.
Kuvatekstit
Valukarkkien uudet linjat
saadaan käyttöön loppuvuodesta.
Tuotantotyöntekijä Ljudmila Suutari valvoi pussituskoneen toimintaa
torstaina Lappeenrannan makeistehtaassa.
Tehtaanjohtaja Taisto Pitkänen esitteli uutta marmeladiosastoa, joka on
sijoitettu entisen viinikellarin tiloihin.
SEPPO RAUTIOVAARA