Cloetta Fazer kasvattaa tuotantoa Lappeenrannan makeistehtaalla

Cloetta Fazerin Lappeenrannan makeistehtaan tuotanto lisääntyy liki 20 prosenttia. Yhtiö on päättänyt keskittää sokerimakeisten tuotannon Lappeenrantaan.

MARTTI HYTTI

LAPPEENRANTA. Tuotannon keskittäminen vaatii Lappeenrannassa noin 5-6

miljoonan euron arvoiset investoinnit. Tuotannon uudelleen järjestelyihin

liittyy yhtiön Norrköpingin tehtaan sulkeminen Ruotsissa.

Norrköpingin tehtaasta siirretään sokerimakeisten tuotantoa ja

tuotantolaitteita Lappeenrantaan. Keskittämisen seurauksena makeistuotanto

lisääntyy Lappeenrannassa vuositasolla noin 2 500 tonnia eli liki viidennes.

Lappeenrannan makeistehdas on aikaisemminkin ollut yhtiön suurin

sokerimakeisten valmistaja. Tuotanto on Lappeenrannassa lisääntynyt

tasaisesti niin, että kymmenessä vuodessa tuotanto on lähes kaksinkertaistunut.

Viime vuonna Lappeenrannassa valmistettiin makeisia 13 300 tonnia ja

kaakaojuomajauhetta tuhat tonnia. Sokerimakeisten osuus yhtiön

liiketoiminnasta on varsin iso. Yhtiön Suomen tuotannosta keskittämisen

jälkeen on Lappeenrannassa yli 40 prosenttia.

Investointi synnyttää Lappeenrantaan ainakin 15 uutta työpaikkaa. Viime

vuonna makeistehdas työllisti keskimäärin noin 260 henkeä.

KEHITTÄMISSUUNNITELMA perustuu yhtiön hallituksen viime vuonna laatimaan

kattavaan selvitykseen yhtiön tuotantorakenteesta. Tuotannon

keskittämisellä yhtiö hakee kustannussäästöjä ja lisää kilpailukykyä.

Ratkaisun mukaan Norrköpingin tehdas suljettiin viime vuoden lopussa. Sen

sokerimakeisten tuotanto siirretään Lappeenrantaan. Tehtaan suurimman

tuotteen Pollyn valmistus siirtyy Ljunsbron tehtaaseen Linköpingin

lähistöllä. Noin sata henkeä työllistäneen tehtaan työntekijöistä voidaan

sijoittaa noin kymmenen Ljungsbron tehtaaseen. Yksi suomalaissyntyinen

työntekijä siirtyy kesällä Ruotsista Lappeenrannan tehtaaseen. Vantaalta

Lappeenrantaan tulee neljä työntekijää.

NORRKÖPINGIN TEHTAASSA valmistettiin vain yhtä merkittävää tavaramerkkiä.

Tehdas oli 5 800 tonnin vuosituotannolla konsernin pienin.

Cloetta Fazer on viime vuosina tietoisesti keskittynyt markkinoimaan

vahvoja tavaramerkkejään, mikä on lisännyt niiden myyntiä. Yhtiöllä on 12

vahvaa tuotemerkkiä, joista viiden valmistus on keskitetty Lappeenrantaan.

Marianne, Pantteri, Turkinpippuri, Tuttifrutti ja Ässät ovat Lappeenrannan

isoja brändejä.

Uuden tuotantorakenteen arvioidaan tuovan vuosittain noin 20 miljoonan

kruunun suuruiset kustannussäästöt. Uudelleenjärjestelyjen

kertakustannusten arvioidaan olevan 95 miljoonaa kruunua. Tehtaissa, joihin

tuotanto siirtyy, joudutaan tekemään investointeja 50 miljoonan kruunun

arvosta.

LAPPEENRANNAN TEHTAAN tehtaanjohtaja Taisto Pitkänen on tyytyväinen

keskittämisratkaisuun.

­·Kehittämissuunnitelmasta käytiin kovaa vääntöä eri paikkakuntien ja

omistajatahojen välillä. Ruotsalaiset olisivat halunneet keskittää

sokerimakeisten tuotannon Norrköpingiin n ja lopettaa Lappeenrannan tehtaan.

Lopullisessa ratkaisussa painoi hänen mukaansa Lappeenrannan tehtaan

tehokkuus, joustavuus ja korkea osaamistaso.

­·Tuotannon määrä ja tehokkuus ovat meillä koko ajan nousseet. Kymmenessä

vuodessa tuotantomme on liki kaksinkertaistunut.

Pitkänen muistutti, että yhtiön sokerimakeisten tuotekehitys on tähänkin

asti ollut Lappeenrannassa.

­·Meillä on Lappeenrannassa selkeä missio, jonka mukaan uudistamme ja

kehitämme koko ajan tuotantoa. Vuosittain tuomme markkinoille useita uusia

tuotteita.

Lappeenrannan etuna oli hänen mukaansa vielä valmiit tuotantotilat.

­·Entisessä Chymoksen tehdaskiinteistössä on riittävästi tyhjää tilaa

käytettävissä. Näillä järjestelyillä 2·800 neliömetriä siirtyy takaisin

tuotantokäyttöön. Mikäli tuotantoa edelleen laajennetaan, meillä on

käytettävissä alin kerros ja korkea varastotila.

Pitkänen kertoi, että uudelleenjärjestelyt tehdään kireällä aikataululla.

­·Marmeladiosasto on jo siirretty entiseen viinikellarin tiloihin. Kovien

karkkien tuotantolinjat saadaan kuntoon kesällä.

Kuvatekstit

Valukarkkien uudet linjat

saadaan käyttöön loppuvuodesta.

Tuotantotyöntekijä Ljudmila Suutari valvoi pussituskoneen toimintaa

torstaina Lappeenrannan makeistehtaassa.

Tehtaanjohtaja Taisto Pitkänen esitteli uutta marmeladiosastoa, joka on

sijoitettu entisen viinikellarin tiloihin.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Martti Hytti