TIINA PASANEN
LAPPEENRANTA. Pienleipomolla on monta valttia. Lähileipä on tuoretta ja
siinä on kotona tehdyn tuntu.
Mutta vaikka pieni on kaunista ja maukasta, se vielä riitä. Kunnallisten
ruokaloiden toimittajiksi paikallisten pienleipomoiden on vaikea päästä.
Suuret kunnalliset ostoringit suosivat alan suuryrityksiä. Pienen leipomon
pulmana ovat myös kuljetuskustannukset. ·Muutaman kymmenen sämpylän
vieminen jollekin pienkoululle ei ole taloudellisesti kannattavaa, jos
paikka ei osu tavallisen toimitusreittimme varrelle, lappeenrantalainen
leipomoyrittäjä Simo Vainikka sanoo.
RIKKILÄN LEIPÄ toimittaa yli 90 prosenttia tuotteistaan lähiseudun
kauppoihin. Kahdesti viikossa leipää lähtee myös Helsinkiin. Asiakkaina
pääkaupungissa on yhdeksän Prismaa ja S-markettia.
Kaikki toimitukset hoitaa perille kaksi ulkopuolista kuljetusliikettä.
Vainikka kertoo, ettei ole toistaiseksi juurikaan ponnistellut sen eteen,
että saisi kunnallisista laitoksista uusia asiakkaita. Siinä kilvassa
menestyminen edellyttäisi verkottumista muiden paikallisten pienleipomoiden
kanssa.
·Imatralle viemme tosin kerran viikossa leipää yhteen hoitokotiin. Se
toimii hyvin.
Vainikka muistuttaa, ettei pienleipomon ole tänä päivänä helppoa saada
tuotteitaan edes kaupan hyllylle.
·Jos joutuisin nyt aloittamaan uutena, niin hyllypaikka olisi varmasti
kiven alla.
PIENLEIPOMOSSA LEIVÄNTEKO on yhä pitkälti käsityötä. Rikkilän leipä
työllistää neljä ulkopuolista työntekijää.
Leipomon rahka- ja marjapiirakoita sekä karjalanpiirakoita on kesäisin
irtomyynnissä torilla. Kaupan hyllyllä näitä tuotteita ei ole saatavilla,
koska sitä varten ne pitäisi pakata erikseen. Siihen pienleipomon rahkeet
ei riitä.
Leipurin työpäivä alkoi lauantaina aamuyhdeltä. Päivän viimeinen leipälasti
lähti lähimarkettien hyllylle kello 7.30 jälkeen.
Rikkilän leipä Oy
Lappeenrantalainen perheyritys aloitti 1968
Simo Vainikka johtajaksi 1988
Neljä ulkopuolista työntekijää
Valmistaa leipiä, sämpylöitä ja pullapitkoja
Pääasiakkaina Lappeenrannan seudun kaupat
Liikevaihto noin 500 000 euroa
Kuvateksti
Pienleipomon on vaikea päästä kunnallisten ruokaloiden listoille. Laajat
ostorenkaat suosivat suuria yrityksiä, sanoo leipomoyrittäjä Simo Vainikka.
Hän puhdisti perjantaina aamupäivällä taikinakonetta Rikkilän leipomossa.
PEKKA HÖLKKI