Rikkilän leipä menee kauppoihin

TIINA PASANENLAPPEENRANTA. Pienleipomolla on monta valttia. Lähileipä on tuoretta ja

TIINA PASANEN

LAPPEENRANTA. Pienleipomolla on monta valttia. Lähileipä on tuoretta ja

siinä on kotona tehdyn tuntu.

Mutta vaikka pieni on kaunista ja maukasta, se vielä riitä. Kunnallisten

ruokaloiden toimittajiksi paikallisten pienleipomoiden on vaikea päästä.

Suuret kunnalliset ostoringit suosivat alan suuryrityksiä. Pienen leipomon

pulmana ovat myös kuljetuskustannukset. ­·Muutaman kymmenen sämpylän

vieminen jollekin pienkoululle ei ole taloudellisesti kannattavaa, jos

paikka ei osu tavallisen toimitusreittimme varrelle, lappeenrantalainen

leipomoyrittäjä Simo Vainikka sanoo.

RIKKILÄN LEIPÄ toimittaa yli 90 prosenttia tuotteistaan lähiseudun

kauppoihin. Kahdesti viikossa leipää lähtee myös Helsinkiin. Asiakkaina

pääkaupungissa on yhdeksän Prismaa ja S-markettia.

Kaikki toimitukset hoitaa perille kaksi ulkopuolista kuljetusliikettä.

Vainikka kertoo, ettei ole toistaiseksi juurikaan ponnistellut sen eteen,

että saisi kunnallisista laitoksista uusia asiakkaita. Siinä kilvassa

menestyminen edellyttäisi verkottumista muiden paikallisten pienleipomoiden

kanssa.

­·Imatralle viemme tosin kerran viikossa leipää yhteen hoitokotiin. Se

toimii hyvin.

Vainikka muistuttaa, ettei pienleipomon ole tänä päivänä helppoa saada

tuotteitaan edes kaupan hyllylle.

­·Jos joutuisin nyt aloittamaan uutena, niin hyllypaikka olisi varmasti

kiven alla.

PIENLEIPOMOSSA LEIVÄNTEKO on yhä pitkälti käsityötä. Rikkilän leipä

työllistää neljä ulkopuolista työntekijää.

Leipomon rahka- ja marjapiirakoita sekä karjalanpiirakoita on kesäisin

irtomyynnissä torilla. Kaupan hyllyllä näitä tuotteita ei ole saatavilla,

koska sitä varten ne pitäisi pakata erikseen. Siihen pienleipomon rahkeet

ei riitä.

Leipurin työpäivä alkoi lauantaina aamuyhdeltä. Päivän viimeinen leipälasti

lähti lähimarkettien hyllylle kello 7.30 jälkeen.

Rikkilän leipä Oy

Lappeenrantalainen perheyritys aloitti 1968

Simo Vainikka johtajaksi 1988

Neljä ulkopuolista työntekijää

Valmistaa leipiä, sämpylöitä ja pullapitkoja

Pääasiakkaina Lappeenrannan seudun kaupat

Liikevaihto noin 500 000 euroa

Kuvateksti

Pienleipomon on vaikea päästä kunnallisten ruokaloiden listoille. Laajat

ostorenkaat suosivat suuria yrityksiä, sanoo leipomoyrittäjä Simo Vainikka.

Hän puhdisti perjantaina aamupäivällä taikinakonetta Rikkilän leipomossa.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Tiina Pasanen