Helin hevoshoitolassa on lupa viihtyä

Suomenniemellä riittää tilaa ja rauhaa hevosharrastuksiin. Heli Fabritius tekee toimintaansa tunnetuksi hoitoleirin avulla.

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMI. Iloiset hirnahdukset kiirivät vastaan Suomenkylän laitumelta. Tahma-tamma ja Jenka-poni riemuitsevat, kun ruuna Boracay on palannut ulos jaloittelemaan.

– Heti kun silmä vältti, nämä kävivät sateen jäljiltä pehmenneeseen maahan piehtaroimaan. Ne piti käyttää välillä sisällä tallissa siistiytymässä, Heli Fabritius kertoo aimo annos hellyyttä äänessään.

Fabritiuksen suojatit, kolme lämminverihevosta ja shetlanninponi, muodostavat Helin hevoshoitolan ytimen. Vuosi sitten Suomenniemen Suomenkylässä käynnistynyt hevoshoitotoiminta on nyt siinä vaiheessa, että laumaa voitaisiin laajentaa.

HELI Fabritius kertoo pyörineensä taipalsaarelaisilla talleilla pikkutytöstä alkaen ja hevosalan koulutus tuntui siten luontevalta

valinnalta. Teoriakoulutuksen hän tentti Ypäjällä ja hevosenhoitajan käytännön ammattitaidon sai tallityttönä Suomenniemellä oppisopimuskoulutuksen kautta.

Erinäisten sattumien jälkeen tuttu talli muuttui omaksi yritykseksi. Nyt Heli Fabritius pitää hevoshoitolaa avomiehensä Mikko Mäkirinteen

omistamalla tilalla.

– Tämä on rauhallinen paikka, jossa hevosten on hyvä olla. Ratsastusmaastot etenkin ovat tasokkaita: läheltä löytyy paljon sellaisia paikkoja, joissa autot eivät kulje, Fabritius kiittelee.

Helin hevoshoitolassa on yhdeksän tallipaikkaa jaettuna kahteen eri osastoon. Viime syksynä hevoset täyttivät sopivasti tallin pienemmän

puolen, eikä uusia hoidokkeja otettu enää talven kuluessa. Nyt kaikki tilat ovat taas käytössä.

Fabritius tarjoaa täysihoitoa etenkin eläke- ja lepohevosille sekä varsoille. Lisäksi hän on valmis kouluttamaan entisiä ravureita ratsun

tehtäviin.

– Hevosen voi ottaa vaikka mukaan kesälomalle ja sijoittaa tänne kesäkuukausiksi. Se olisi vaihtelua hevosillekin, Fabritius esittää.

HEVOSPALVELUJEN kysyntä Suomenniemellä on toistaiseksi ollut rajallista ja siksi Heli Fabritius tuo alan mahdollisuuksia esiin toukokuun lopulla pidettävän viikonloppuleirin avulla. Kouluikäisille lapsille tarkoitetulla

leirillä päästään opettelemaan käytännössä hevosen hoitamisen perusteita harjaamisesta ja ruokinnasta aina kengittämiseen ja ulkoiluun saakka.

– Kyseessä on kokeilumielinen päiväleiri,jonne on vapaita paikkoja vielä jäljellä. Vastaisuudessa toimintaa kehitetään kysynnän mukaan, vaikka

hevosten täysihoitola olikin minulle alunperin se ykkösjuttu, Fabritius selvittää.

Harrastuksista ratsastus on kaikkein lähimpänä Heli Fabritiuksen sydäntä, mutta ratsastustuntien antamisesta hän ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä. Jos kysyntää riittää, hän lupaa harkita parin lempeän ratsun hankkimista.

Kuvateksti

Boracay-ruuna on toinen Heli Fabritiuksen omista hevosista. Tallin täysihoidossa on tällä hetkellä kaksi asukkia.

ANNE KOKKONEN

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen