Hyvä klassinen satu ei kaipaa modernisointia

MATTI SAARELATaidekoulu Estradin Lumikki on varmasti haastava työ. Lavalla o

MATTI SAARELA

Taidekoulu Estradin Lumikki on varmasti haastava työ. Lavalla on noin 30 näyttelijää. Mukana on sekä Kesyn vuosia teatteria harrastaneita konkareita että näyttämöllä ensimmäistä kertaa puheroolissa näytteleviä nuoria.

– Katso heidän silmiään. Näitä täytyy vähän vielä herätellä, ohjaaja Johanna Juslin sanoo tunti ennen tiistain ensiaamua ja viittaa

kaunopuheisesti kädellään näyttämöllä jurottavaa joukkoaan. Ohjaajan äänensävy kertoo, että hän on hyvin tyytyväinen joukkoonsa.

Aamun uneliaisuuteen on syynsä. Estradin Lumikkia on viimeistelty ensiaamuun minuuttiaikataululla.

– Meillä oli maanantaina kenraali. Minun palautteeni esityksen jälkeen kesti varmaan neljä tuntia. Sunnuntaina meillä meni harjoituksissa vielä pitempään, Juslin kertoo

NUORIN näyttelijä on vasta yhdeksänvuotias. Mukana on sirkuskoulun, nuorisoteatterin ja bändikoulun opiskelijoita.

– Kaikki tekevät kaikkea. Hyödyntävät omaa erikoisosaamistaan ja tekevät myös itselleen vähän vieraampia juttuja, Juslin kertoo.

– Esimerkiksi bändikoululaiset ovat säveltäneet musiikkia tähän ja ovat mukana myös rooleissa, hän jatkaa.

Mitä ohjaaja ja sovittaja haluaa sitten näytelmällään sanoa tämän päivän lapsille?

– Voi sanoa, että esitys on hyvin klassinen. En ole yrittänyt modernisoida tätä mitenkään. Sadun maailmassa on oma viehätyksensä. Minusta oli hyvin mielekästä tehdä tästä ihan perinteinen satunäytelmä, Juslin kuvaa ohjaustaan.

– Minä haluan siirtää lapsille ja nuorille toivon siitä, että paha saa aina palkkansa. Haluan rohkaista heitä uskomaan ja toivomaan, että näin lopulta käy kaikesta huolimatta, Juslin pohti.

– Sadun äitipuoli haluaa surmata oman tytärpuolensa. Se on aika tiukka teema. Kysymys kuulu, mikä saa äitipuolen tuntemaan niin suurta kateutta, että hän on valmis mestaamaan lapsipuolensa, Juslin jatkaa.

Se on biologiaa. Äitipuoli haluaa raivata kilpailevat geenit suvusta?

– Nimenomaan! Ja mikä siinä on juuri se kateuden ydin? Kauneus!

Kuvateksti

Prinssin roolissa näyttelee Tommi Männistö, Lumikki on Eevi Eronen ja hänen vanha palvelijansa Martta Leila Väisänen.

ARI NAKARI

Kirjoittaja:
Matti Saarela