Kylätoiminnan synnyttäminen Simpeleelle kova haaste

Simpeleen kylätoimikunnan puheenjohtaja Jutta Turkulainen tietää ihmisten aluksi oudoksuvan kylätoimintaa kuntakeskuksessa.

PÄIVI VENTO

RAUTJÄRVI. Simpeleen kylän historian ensimmäisen kylätoimikunnan ensimmäinen tehtävä on kyläsuunnitelmaluonnoksen muokkaaminen lopulliseen muotoonsa.

Kylätoimikunnan puheenjohtaja Jutta Turkulainen muistuttaa, että suunnitelma ei suinkaan ole syntynyt työryhmäläisten ajatuksista, vaan

kyläkyselyn ja eri-ikäisten ihmisten kanssa käytyjen ”katukeskustelujen” pohjalta.

– Toivon tosi paljon, että myös nämä ihmiset, jotka ovat epävirallisesti ajatuksiaan julki tuoneet osallistuisivat aktiivisesti kylätoimintaan, Turkulainen sanoo. Kylätoiminta on kuntien keskustaajamissa vielä kovin uutta. Haastetta siis riittää, eikä vähiten toimikunnan puheenjohtajalle.

– Toivottavasti kylätoiminta olisi yhtä aktiivista kuin Änkilässä ja Rautjärven asemanseudulla.

– Taajamassa ihmisiä on vaikeampi saada mukaan, koska kuntakeskuksessa palvelut ikään kuin kuuluvat asiaan siinä missä sivukylät taistelevat

olemassaolostaan.

TURKULAISEN lempilapsi Simpeleellä ja suunnitelmista esille nousseista asioista on Tehtaanpuisto.

– Se on rikkaus, jota ei ole osattu hyödyntää. Puisto tuli vahvasti esille kyläkyselyssä ja keskusteluissa ihmisten kanssa.

– Tietysti ympäristö on asia, johon ihan ensimmäiseksi kiinnitetään huomiota ja joka lisää asukkaiden viihtyvyyttä. Jos ympäristö ei ole

kunnossa, on hyvin vaikeaa vakuuttaa ihmisiä muillakaan aloilla, Turkulainen ajattelee.

STORA ENSON Imatran kartongit -tulosyksikön konttoripäällikkönä toimiva Jutta Turkulainen oli kunnanvaltuutettuna 1990-luvun vaiheessa. Hän nauraa hersyvästi uteluun, mahtaako kyläpäällikkyys olla enemmän tekemisen paikka

kuin valtuutetun rooli.

– Riippuu miltä kantilta asiaa katsoo.

– Rooli on mielestäni aivan toinen kuin silloin valtuutettuna, nimenomaan

käytännöllisempi ja toivottavasti myös ihmisläheisempi.

Kunnanvaltuutettu Timo Paajanen kuuluu kylätoimikuntaan ja kyläsuunnittelussa aktiivisesti mukana ollut Rauno Järvinen on

kunnanhallituksessa.

– Nämä kytkökset ovat kylätoimikunnalle tärkeitä, kuten kaikki yhteistyö luottamushenkilöiden kanssa, puolueeseen katosomatta.

JUTTA TURKULAINEN lupaa, että kylätoimikunta ja kylätoiminta tulevat näkymään simpeleläisten arjessa.

– Järjestämme yhdessä muiden kanssa tapahtumia, talkoita ja teemme tiedotteita. Toivottavasti ihmiset kokevat asian omakseen.

– Simpeleläisyys ja karjalaisuus ovat minulle läheisiä asioita. Koen oman kylän kehittämisen tärkeäksi. Ei tarvitse mennä kuin naapurikuntaan, katsoa keskustan istutuksia tai seurata järjestettyjä tapahtumia, niin tulee tunne, että ruoho on siellä vihreämpää. Meillä on paljon hyviä asioita, mutta kehitettävääkin siis riittää.

KYLÄPÄÄLLIKÖN AJATUKSIA

*Simpeleen voimavarat ovat kaunis luonto, innokkaat ja toimeliaat uudet yrittäjät sekä tehdas.

*Simpeleen uhkatekijät ovat tehdas, koska monen perheen toimeentulo on sen varassa, kykenemättömyys yhteistyöhön, karjalainen kateus ja pessimistisyys.

*Simpeleelle kannattaa muuttaa, koska se on turvallinen paikka asua,

peruspalvelut ovat kunnossa, luonto on lähellä eikä kaupunkeihin ole pitkä matka.

Kuvateksti

Jutta Turkulaisesta on hauskaa kehittää omaa kotikylää, vaikka toimikunnan puheenjohtajuus myös teetättää paljon työtä.

PÄIVI VENTO

Kirjoittaja:
Päivi Vento