Leijamies haistelee tuulia

Markkinakansa kokoontui Lappeenrannan satamatorille. Vinha tuuli avitti leijakauppaa. Karjalaiset kesämarkkinat jatkuvat sunnuntaina.

TIINA PASANEN

LAPPEENRANTA. Hiukset hulmusivat ja kauppa kävi Karjalaisten kesämarkkinoiden avajaispäivänä Lappeenrannan satamatorilla.

Erityisen vinha pyörre kävi Jarkko Kuukan myyntitiskin äärellä, jossa kaupan oli tuulipyöriä ja leijoja. Luonnon luomutuuli piti huolen siitä, että markkinakansa huomasi leijat.

– Tällaisessa puuskatuulessa saa melkein pelätä, että leijat karkaavat, Kuukka naurahtaa.

RAJUINA PUUSKINA puhalteleva tuuli on yksinaruisille leijoille liikaa. Sen sijaan kaksinaruiset, ohjattavat leijat suorastaan nauttivat reippaasta tuulesta.

Lappeenrantalainen Leijapojat on perustettu kuusi vuotta sitten. Perheyritys myy leijoja sekä internetin kautta että erilaisissa tapahtumissa.

– Tänä keväänä olemme käyneet noin kymmenessä tilaisuudessa. Enimmäkseen olemme kiertäneet pääkaupunkiseudulla.

KIINA-ILMIÖ KANNATTELEE myös leijabisnestä. Kuukan mukaan laatuleijojen suunnittelijoita löytyy eri maista, mutta valmistus on keskittynyt lähes yksinomaan Kiinaan.

Markettien halpahyllyissä pilkottavia muovileijoja hän kavahtaa. Kuukan mukaan nailonkankaiset kestävät ja lentävät paremmin. Pitkä pyrstö tuo leijalle vakautta.

Kaksinaruisen leijan lennätys vaatii paitsi tuulisen paikan myös reilusti tilaa ympärilleen. Ennen lennätystä 30 metriä pitkä ohjaussiima pitää nimittäin purkaa auki.

Aloittelija hankkii helpommin lennätettävän yksinaruisen – ja ryhtyy odottelemaan sopivaa tuulta.

Kuvateksti

Leijalla on väliä, opastaa Jarkko Kuukka. Parhaiten lentävät nailonkankaiset ja pitkäpyrstöiset leijat.

MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Tiina Pasanen