Kivijalkana Imatra-projekti

Palmenian Imatran yksikkö aloitti toimintansa maaliskuussa 1984. Se muodostui taantuvalle teollisuuspaikkakunnalle vuosiksi 1982- 1984 sorvatun rakennemuutoshankkeen, Imatra-projektin, jälkimainingeista. Palmenian ensimmäiset hyödyt Etelä-Karjalaan lähtivät Linnalankadulla sijainneen tornitalon alakerrasta. Tiloissa toimivat Palmenian ohella myös kesäyliopisto ja teknillinen korkeakoulu. Kahden kuukauden päästä, toukokuussa 1984, yksikkö muutti Iskote-taloon Kuutostien toiselle puolelle. Imatran yksikössä sen käynnistämisestä lähtien työskennellyt koulutussihteeri Pirjo…

Palmenian Imatran yksikkö aloitti toimintansa maaliskuussa 1984. Se muodostui taantuvalle teollisuuspaikkakunnalle vuosiksi 1982- 1984 sorvatun rakennemuutoshankkeen, Imatra-projektin, jälkimainingeista.
Palmenian ensimmäiset hyödyt Etelä-Karjalaan lähtivät Linnalankadulla sijainneen tornitalon alakerrasta. Tiloissa toimivat Palmenian ohella myös kesäyliopisto ja teknillinen korkeakoulu.
Kahden kuukauden päästä, toukokuussa 1984, yksikkö muutti Iskote-taloon Kuutostien toiselle puolelle. Imatran yksikössä sen käynnistämisestä lähtien työskennellyt koulutussihteeri Pirjo Kurri-Näätänen kuvailee siellä vietettyä aikaa eristyksissä oloksi, mutta kauteen liittyvät myös yksikön suuruuden ajat.
– 1980-luvun loppupuolella henkilöstöä oli enimmillään lähes 20. Tuolloin yksikkö koulutti muun muassa neuvostoliittolaisia yritysjohtajia. Imatralla vieraili monen ministeriön väkeä Neuvostoliitosta. Sittemmin he ovat hakeneet oppinsa Italiasta ja Saksasta, koulutussihteeri Anne Mansikka muistelee.

NEUVOSTOLIITTO maksoi johtajakoulutuksen dollareina. Saatu länsimainen talousoppi kaatoi sen parin vuoden päästä. Palmenian Imatran yksikkö taas muutti Tietäjäntaloon vuonna 1998 ja joutui it-buumin kouriin.
– 2000-luvun alussa toiminta oli hiljaisempaa, mikä näkyi henkilöstön määrässä, Kurri-Näätänen kertoo.
Vähimmillään Imatran yksikössä oli töissä neljä henkeä. Nyt maaliskuun alussa nykyisiin mittoihin laajentuneissa tiloissa on töissä seitsemän henkeä.

Kuvateksti

Palmenian Imatran yksikön uudet tilat liikekeskus Mansikkapaikassa toivat sen takaisin Mansikkalaan ja ihmisten keskelle.
KAROLIINA PAATOS

Kirjoittaja:
KAROLIINA PAATOS