Sairaanhoitopiirille Joutseno on vahva ja luotettava ostajaehdokas

Kaupunki suunnittelee rahoittavansa investoinnin lainarahalla. Käyttämätöntä lainanottovaltuutta on tälle vuodelle vielä kaksi miljoonaa euroa

SARI PULLINEN

JOUTSENO. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirille Joutsenon kaupunki on luotettava ja vahva Rauhan ja Tiurun alueen ostajaehdokas. Ensi tiistaina

sairaanhoitopiirin hallitus saa eteensä Joutsenon tarjouksen.

– Hyvin todennäköisesti hallitus esittää valtuustolle kaupan hyväksymistä, arvioi sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Partanen.

Joutsenon tarjous ei tule piirille puun takaa, vaan sitä on pohdittu jo etukäteen. Joutseno tarjoaa yli 400 hehtaarin alueesta miljoonaa euroa.

– Silloin, kun ostaja ja myyjä ovat samaa mieltä hinnasta, hinta on kohdallaan, Partanen luonnehti ehdotettua kauppasummaa.

JOUKO PARTANEN huomautti, että kaupassa Joutsenon kaupungille siirtyvät myös vastuut ja velvoitteet kiinteistöjen ja koko alueen ylläpidosta, joten

kysymys ei ole pelkästään kauppahinnasta.

Vuosittain tyhjillään olevista kiinteistöistä koituu sairaanhoitopiirin kymmenen kunnan maksettavaksi 700 000 euroa, mistä Joutsenon osuus on noin 60 000. Ylläpidettävää sisätilaa kiinteistöissä on 40 000 neliötä.

– Tämä ei meille ole ollut hintakysymys, vaan me katsomme kokonaisuutta, Partanen tähdensi.

Sairaanhoitopiiri ei Partasen mukaan tarvitse kauppahintaa hoitotakuuvelvoitteisiinsa, eikä sitä niihin käytetä.

– Mutta siinä mielessä tämä on hyvä hetki kaupalle, että on jo korkea aika alkaa kehittää aluetta. Kiinteistöjen omistus ei kuulu meidän

ydintehtäviimme, hän huomautti.

JOUTSENON kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski kertoi kaupan rahoituksen olevan järjestyksessä.

– Valtuuston hyväksymässä kaupungin talousarviossa on käyttämätöntä lainanottovaltuutta vielä kaksi miljoonaa euroa tälle vuodelle, hän kertoi.

Alueen tulevasta käyttötarkoituksesta on myös ollut Korkiakosken mukaan alustavaa puhetta, mutta niistä suunnitelmista hän ei halunnut vielä

tarkemmin kertoa.

– Haluamme katsoa nyt ensin, kuinka tämän kaupan käy. Emme halua mennä asioiden edelle, hän toppuutteli.

JOUTSENON valtuusto suhtautuu kauppaan Etelä-Saimaan saamien tietojen mukaan yleisesti ottaen positiivisesti. Huolta kannettiin maanantaisessa

keskustelussa joistakin yksityiskohdista kuten kaupan riskeistä tai siitä, onko rakennuksissa esimerkiksi suojelumerkintöjä, jotka rajoittaisivat niiden tulevaa käyttöä.

Tällä hetkellä alueella on voimassa vain yleiskaava, missä ei suojelumerkintöjä ole. Rauhaan on laadittu asemakaavaluonnos, mutta se on odotellut pari vuotta, koska uudelle omistajalle haluttiin antaa mahdollisuus vaikuttaa kaavaan.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus edellyttää joidenkin rakennusten säilyttämistä tai sitä, ettei niiden ulkonäköä radikaalisti muuteta, joten asemakaavassa ilmeisesti edellytetään jonkinasteista suojelua.

Maanantaina Joutsenon valtuutetut päättivät, että tarjous sairaanhoitopiirille lähetetään. Varsinaisia päätöksiä kaupasta tehdään Joutsenossa kaupunginvaltuuston kokouksessa 20. kesäkuuta, mikäli sairaanhoitopiiriltä tulee vastakaikua.

Kuvateksti

Ensi viikolla sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee Joutsenon ostotarjousta Rauhan ja Tiurun alueesta. Kuvassa on Rauhan päärakennus.

ES-ARKISTO/MAARIT LINDSTRÖM

Kirjoittaja:
Sari Pullinen