Categories
Artikkelit

Vuoksenniskan terveysasema kiinni festariviikosta alkaen

Vuoksenniskan terveysasema sulkeutuu kuudeksi viikoksi. Lääkäripula kiusaa yhä ja hoitajapulakin pahenee.

IRMELI OJALAINEN

IMATRA. Lääkäripula Imatralla jatkuu. Palvelut pelaavat kesälomien aikanakin Mansikkalassa, mutta festariviikon fanfaarien törähtäessä 4.

heinäkuuta Pohjoinen terveysasema sulkee ovensa Vuoksenniskalla.

– Aivan niin huono tilanne Imatralla ei nyt ole kuin pari vuotta sitten. Elokuusta tulee kyllä kaikista vaikein, Imatran terveyskeskuksen vs.

johtava lääkäri Pekka Voutilainen ennakoi.

Lääkäripulan ohella Imatralle iskee myös hoitajapula. Vs. hoitotyön johtaja Leena Nemlander sanoo sijaisuuksiin juuri ja juuri löytyneen tarvittava määrä hoitajia. Pysyvien sijaisten Tehovarman lisäksi kaupungin eri

työpaikoille tarvitaan nelisenkymmentä hoitajaa. Heistä opiskelijoita on kymmenkunta.

Sairaanhoitajapula on kiusannut pitkin kevättä. Sairaanhoitajia ei työmarkkinoilla ole vapaana. Kaikki reservissä olleet on Nemlanderin mukaan

työllistetty.

LÄÄKÄRIPULA ON pahimmoillaan elokuussa. Heinäkuuksi saatiin vielä joku myöhään ilmoittautunut sijainen.

Imatralla on nyt viisi kaupungin viroissa olevaa lääkäriä ja toinen mokoma ns. keikkalääkäreitä. Heistäkin monet ovat olleet töissä jo niin pitkään, että lomat ovat kovasti tarpeen ja odotettuja.

– Imatran 14:stä väestövastuualueesta neljä on nyt kokonaan hoitamatta. Virkojen täyttöaste on 70 prosenttia ja tästä vain 35 prosenttia on omaa

väkeä, Pekka Voutilainen laskee.

Viime syksynä kaupunki säästi lääkärien palkoista täyttääkseen säästövelvoitteen. Kun heitä olisi sitten palkattu, ei kaupungin käyttämällä yrityksellä ollutkaan enää tarjota tekijöitä.

RESEPTIT ja mahdolliset kontrollit on Voutilaisen mukaan hyvä hoitaa tuota pikaa, sillä heinäkuussa alkaa Mansikkalassa olla jo aikamoinen häslinki.

Siellä palvellaan kuuden viikon ajan koko kaupungin potilaat.

Voutilainen uskoo, että kaikki kiireelliset tapaukset pystytään hoitamaan ja jonkin verran vähemmänkin kiireellisiä tapauksia. Hoidon arvio seuraa tilannetta ja sieltä annetaan ohjeistusta, mutta jo nyt tiedetään elokuusta tulevan hankalan.

Terveysaseman ruuhkaa helpotetaan sillä, että ambulanssit vievät potilaita suoraan Honkaharjuun.

HONKAHARJUN sairaalaan on saatu muutama sijainen. Poliklinikoitten sulut ajoittuvat kesä-heinäkuulle ja esimerkiksi naistentautien poliklinikka on suljettuna heinäkuun loppupuolelta elokuun loppuun.

Laboratorio toimii Honkaharjussa normaalisti, mutta Mansikalan näytteenottopiste on kiinni 13. kesäkuuta lukien elokuun lopulle. Psykiatrian poliklinikka on suljettuna heinäkuussa, samoin päihdeklinikka ja kasvatus- ja perheneuvola.

Mansikkalan hammashuoltola palvelee koko kesän, mutta Vuoksenniska sulkeutuu heinäkuuksi ja elokuun alkupäiviksi.

Sulkuja on tulossa myös vanhusten päiväkeskuksiin ja sosiaalipalvelujen vastuualueelle.

Kuvateksti

Vuoksenniskan eli Pohjoinen terveysasema sulkeutuu kuudeksi viikoksi. Anne Maarit Toikka (oik.) ja Katri Juntunen töissään.

MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen