Bussi halutaan pois kapeilta kaduilta Mälkiällä

Bussilinja 1 tekee Mälkiällä turhan kiepauksen. Asukkaat kokevat linja-auton vaarantavan yleistä turvallisuutta.

KARI KRAUEL

LAPPEENRANTA. Osa Mälkiän kaupunginosan asukkaista on suivaantunut bussiliikenteen reittiin. Kesän alussa tehdyt reittimuutokset koetaan paitsi turhina, myös vaarallisina.

Mustolaan keskustasta tuleva bussi numero 1 kulkee Muukontieltä Mälkiään kääntyessään muutama sata metriä kapeita hiekkateitä ja kääntyy niiden jälkeen asfaltoidulle Sulkuvartijankadulle, vaikka se voisi kääntyä sille suoraan Muukontieltä.

Itäisellä kanavatiellä ja Mälkiäntiellä ei ole yhtään pysäkkiä. Sen sijaan lenkin varrella on lasten aitaamaton leikkipuisto ja lasinkeruupiste.

Talvella tie kaventuu entisestään lumen aurauksen alettua, mikä vaikeuttaa liikennettä kohtaamistilanteessa erityisesti silloin, kun tiellä on myös jalankulkijoita tai pyöräilijöitä.

Tekniselle lautakunnalle jo kahdesti kirjelmöineen asukkaan Pirjo Kaikkosen mukaan Mälkiällä on runsaasti lapsia, jotka käyttävät jatkuvasti Mälkiäntietä ja Itäistä kanavatietä. Myös leikkipuistossa on runsaasti lapsia, jotka voivat äkkiarvaamatta juosta bussin eteen.

Mälkiäntien varrella asuvat ja leikkipuistoa käyttävät toivovatkin, että bussi kääntyisi suoraan Muukontieltä Sulkuvartijankadulle.

AUTOLINJOJEN ajomestarin Mika Kuntolan mukaan bussit ajavat Muukontieltä Mälkiälle kääntyessään pienen lenkin Itäisen kanavatien ja Mälkiäntien kautta siksi, että Autolinjoille kerrottiin Sulkuvartijankadun alkupätkän muuttamisesta kevyen liikenteen väyläksi.

Pätkällä on kuitenkin edelleen kaksisuuntainen autoliikenne.

Suunnittelupäällikkö Pentti Multaharju Lappeenrannan kaupungin palvelutuotannosta sanoo, että tulevaisuudessa linja-auto kulkee Mustolaan Itäistä kanavatietä pitkin. Itäinen kanavatie rakennettaneen loppuun, kun kuutostien perusparannus tehdään.

Aikatauluista ei ole vielä päätöksiä. Lähivuosina hanke ei kuitenkaan toteudu.

Sekä Kuntolan että Multaharjun mielestä kääntyminen Muukontieltä suoraan Sulkuvartijankadulle on linja-autoille vaikeaa. Kääntymiskulma on kuitenkin paljon loivempi kuin Itäiseltä kanavatieltä Mälkiäntielle ja päinvastoin.

Muutaman sadan metrin hiekkatieosuudella linja-auton on väistettävä useamman kerran. Jos autot kääntyvät Muukontieltä suoraan Sulkuvartijankadulle, ei väistämisvelvollisuuksia ei ole.

MUUKONTIEN risteystä Multaharju pitää ongelmallisena. Hänen mukaansa risteystä on tarkoitus leventää, jotta linja-auto pääsisi paremmin kääntymään siinä.

Kaikkosen mukaan kaupunki säästäisi selvää rahaa, jos bussivuoro 1 siirtyy kokonaan Sulkuvartijankadulle. Hiekkateitä ei silloin tarvitsisi suolata kesäisin eikä leikkipuistoa aidata.

Myös lasten kulku Muukontien toisella puolella sijaitsevalle urheilukentälle muuttuisi turvallisemmaksi.

Kuvateksti

Itäinen kanavatie on kesälläkin erityisen ahdas silloin, kun linja-auto kohtaa tai ohittaa toisen auton.

KARI KRAUEL

Kirjoittaja:
Kari Krauel