Ilona Ranta matkasi Kimpisestä MM-Helsinkiin

LUM:n aitajuoksija alitti pakon edessä naisten 400 metrin aitajuoksussa C-tulosrajan selvästi. Ranta juoksee Helsingin MM-kisoissa myös naisten pikaviestijoukkueessa.

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Kimpisessä torstaina järjestetty Karelia Games päättyi isäntäseuran Ilona Rannan riemujuhliin. Lappeenrantalainen juoksi kotiyleisönsä edessä MM -Helsinkiin, kun Ranta alitti naisten 400 metrin aidoissa C-tulosrajan 57,50.

Rannan aika oli 57,24, jolla hän sijoittui kolmanneksi Surita Febbraion ja Marina Shiyanin jälkeen. Febbraion aika oli 55,57 ja Shiyanin 56,31. Rannan entinen ennätys oli 57,99.

Ranta oli enemmän kuin tyytyväinen C-tulosrajan alitukseen. Kun myös keli oli hyvä ja Ranta pääsi juoksemaan kotiyleisön, jota oli peräti 4 862 maksanutta katsojaa, edessä, juoksu myös kulki.

– Luotin siihen, että täällä menee, Kalevan kisoissa mestariksi ajalla 58,02 juossut Ranta totesi kilpailun jälkeen.

– Tiesin, että rajan alitus ei ole vaikea.

ILONA RANTA juoksi Kimpisessä selkä seinää vasten. Jos C-tulosrajan alitus ei olisi toteutunut, Rannan ei olisi tarvinnut matkata Helsinkiin.

– Olen onnistunut aiemminkin pakon edessä. Kun täällä olisi lisäksi mahtava yleisö, tiesin ja luotin siihen, että täällä se menee sen alle.

Ranta oli samanlaisen pakon edessä myös muutama vuosi sitten, kun hän oli tyrkyllä 19-vuotiaiden EM-kisoihin. Silloinkin tulosraja alittui viimeisessä näyttökisassa.

Jos oli Ranta tyytyväinen, sitä oli myös Rannan valmentaja Markus Iitiä. Iitiä oli kuitenkin sitä mieltä, että Ranta ”höselsi” myös eilen kahdella viimeisellä aidalla.

– Ne verottivat muutaman kymmenyksen, mutta muutoin juoksu oli kyllä hyvä, Iitiä näki.

Iitiän mukaan on täysin mahdollista, että kun Rannan juoksu pysyy kasassa myös loppusuoralla, aika on jotakin 56 sekunnin luokkaa.

– 56 menee vielä tänä vuonna, Iitiä uskoo.

ILONA RANTA juoksee MM-Helsingissä myös toisen matkan, kun naisten pikaviestijoukkue alitti Kimpisessä torstaina Suomen Urheiluliiton naisille asettaman tavoiteajan 44,50. Naisten joukkue, jossa juoksivat Rannan lisäksi Katja Salivaara, Sari Keskitalo ja Heidi Hannula, sai ajan 44,39.

Naisten pikaviesti juostiin pari tuntia ennen naisten 400 metrin aitoja. Iitiän mukaan sadan metrin pyrähdys ei verottanut Rantaa yhtään. Päinvastoin se avasi paikat.

– Palautumisaikaa oli myös riittävästi. En minä ollut huolestunut, etteikö Ilona jaksaisi myöhemmin myös omalla matkallaan.

SUL:n pikajuoksujen lajivalmentaja Petteri Jouste ei ollut yllättynyt naisten pikaviestijoukkueen ajasta. Jouste oli laskeskellut, että jos vaihdot sujuvat, tavoiteaika alittuu.

– Vaihdot eivät olleet hyvät, mutta sujuivat.

Naisten pikaviestijoukkue juoksee seuraavan kerran Helsingin gp:ssä. Vaikka näyttö on jo annettu, Jouste pitää tärkeänä, että joukkue pääsee harjoittelemaan siellä vaihtoja.

Suomella on viimeksi ollut pikaviestijoukkue yleisurheilun arvokilpailuissa Münchenin EM-kisoissa 2002. Naisten 4×100 metrin joukkue on edustanut Suomea arvoviestissä viimeksi olympia-Sydneyssä 2000.

MIESTEN moukarikisan voitti Puolan Szymon Ziolkowski tuloksella 78,95. Toiseksi sijoittui Olli-Pekka Karjalainen, joka sinkautti 78,59. Puolalainen olympiavoittaja teki voittoheittonsa viimeisellä kierroksella. Karjalaisen paras heitto syntyi avausheitolla.

– Ensimmäinen heitto oli rento tulosheitto. Sitten tuli liikaa yritystä ja heitto hajosi, Karjalainen tilitti.

SE-mies oli kuitenkin tyytyväinen, vaikka tappio tietysti sapettikin.

– Fyysinen kunto alkaa löytyä. Töitä pitää kuitenkin vielä tehdä ennen MM-kisoja.

Karjalainen uskoo olevansa MM-vauhdissa. Kunto on menossa koko ajan parempaan suuntaan. Kaiken takana on, että huippukunto löytyy juuri MM-kisoissa.

– Olen erittäin luottavainen, Karjalainen totesi.

Kuvateksti

Ilona Ranta ampaisi lähtötelineistä päättäväisenä kohti SUL:n MM-kisarajan alitusta. Oma ennätys paranikin 0,75 sekunnilla.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen