Laatokanlohia on noussut hyvin ylös Hiitolanjokea

TENHO TIILIKAINENRAUTJÄRVI. Laatokkaan laskevasta Hiitolanjoesta on tänä kes

TENHO TIILIKAINEN

RAUTJÄRVI. Laatokkaan laskevasta Hiitolanjoesta on tänä kesänä saatu runsaasti jokea ylös matkanneita taimenia ja järvilohia. Hiitolanjoessa sijaitseva Kangaskosken voimala katkaisee näiden vaelluskalojen nousun noin kilometri Suomen ja Venäjän välisen rajan jälkeen.

Kangaskosken voimalan alapuolelta on saatu kesän mittaan useita kookkaita järvilohia ja -taimenia. Joen alkukesän runsas vesimäärä on ilmeisesti helpottanut kalojen nousua Suomen puolelle.

Matti Vaittinen Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta on kartoittanut Hiitolanjoen ja sen sivujokien kalansaaliita. Tietoja jokeen nousseista laatokanlohista ja taimenista on kerätty haastattelemalla kalastajia.

Vaittisen vieheeseen tarttuivat kesäkuun alkupuolella 2,5- ja 4,2 – kiloiset taimenet. Juhannuksen aikaan saatiin Kangaskoskelta saaliiksi 5,750 kg:n painoinen järvilohi. Myöhemmin myös muita kookkaita lohia on noussut tyytyväisten kalamiesten saaliina.

Rautjärven kalastusalueen puheenjohtaja Hannu Lattu havaitsi heinäkuun alkupuolella matalan veden aikana voimalan alapuolella samaan aikaisesti noin kymmenen kookasta lohikalaa.

HEINÄKUUN alussa Kangaskosken voimala oli tilapäisesti pois käytöstä. Vanhaan sivu-uomaan juoksutettu vesi houkutteli vaelluskalat nousemaan sinne. Kun ohijuoksutus lopetettiin, jäi vanhan uoman syvänteisiin kymmenkunta lohta ansaan.

Paikalliset kalastajat nostivat silloin haavilla osan lohista voimalapadon yläpuolelle ja palauttivat osan voimalan alapuolelle. Arviolta kalat painoivat 5–7 kiloa. Yksi vanhaan uomaan jäänyt lohi joutui myöhemmin vielä saukon saaliiksi.

Hiitolanjokeen nousee Laatokasta kutuvaellukselle enemmän lohia kuin taimenia ja nousukalojen kokonaislukumääräksi arvioidaan 2 000 kappaletta vuosittain. Kalat lisääntyvät Hiitolanjoen seitsemässä koskessa Venäjän puolella.

Hiitolanjoen kehittämisen yhtenä tavoitteena on vaelluskalojen pääsy myös suomenpuoleisten voimaloiden ohi Silamus- ja Torsanjokiin, vanhoille lisääntymisreiteilleen.

Kuvateksti

Hiitolanjoesta on tänä kesänä saatu useita komeita Laatokasta sinne nousseita lohia ja taimenia

KAUKO POIKOLA

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen