Maalaaminen on kehittynyt maalarimyyttejä nopeammin

Pelkkä ulkomaalaaminen on liian riskialtis bisnes. Maalausliikkeet tekevät nykyisin melkein kaikkea. Työhalu on avainsana alalle pyrittäessä.

ESA VILENIUS

MAALAUSLIIKE Peuhkurin toimitusjohtaja Anssi Peuhkuri vaihtaisi kernaasti firmansa nimessä maalaus-sanan johonkin muuhun. Mutta suomen kieli ei oikein tahdo antaa myöten.

Maalaaminen on nykyisin vain osa työstä.

Peuhkuri esimerkiksi rakentaa, sisustaa, laatoittaa, pinnoittaa, tapetoi – ylipäänsä tekee rakentamispaketteja. Itse maalaaminenkin on monipuolistunut. Se on tehnyt työstä entistä monipuolisempaa ja kiinnostavampaa.

Anssi Peuhkuri uskoo kädentaitojen vahvaan tulevaisuuteen.

Maalareiden työn jälkeä ovat esimerkiksi eilen Lappeenrannassa avattu Green Apple-ravintola, Imatran Valtionhotellin viime talvinen remontti ja Suomen Pietarin pääkonsulaatin kunnostus.

Juuri työn jälkeen Anssi Peuhkuri sanoo olevansa työntekijöissään kaikkein tyytyväisin.

– Heillä on rima todella korkealla.

Taivaanrannan maalarit eivät kauan alalla menesty. Nykyisin työlle myönnetään automaattisesti kahden vuoden takuu. Jos maali on työvirheen takia lähteäkseen, se kyllä ainakin hilseilee siinä ajassa.

– Pelkästään ulkomaalaaminen on erittäin riskialtista liiketoimintaa, Peuhkuri tarkentaa mielikuvaa vain kesällä ulkotöissä ahertavista maalareista.

Suomen kesässä maalaamista häiritsee hänen mukaansa neljä olosuhdehaittaa: kylmä, kuuma, vesi ja siitepöly. Ainakin joku niistä toteutuu useimmiten.

Viimeksi mainittua tullaan ehkä harvoin ajatelleeksi, mutta esimerkiksi peltikatto pitää maalata hyvin nopeasti puhdistuksen jälkeen.

Pohjatöiden merkitystä ei voi Anssi Peuhkurin mielestä kylliksi korostaa. Ne ratkaisevat maalauksen onnistumisen. Nykyaikaisten maalien ominaisuudet kyllä riittävät kestävään lopputulokseen.

MAALIT ovat viime vuosina kehittyneet Peuhkurin mukaan melkein liian nopeasti.

– Firmasta saisi jatkuvasti olla yksi ihminen opiskelemassa uutta.

Vahvat liuottimet, vaaralliset lahonsuojamyrkyt ja esimerkiksi raskasmetallit väripigmenteissä alkavat olla historiaa.

Monen mielestä ennen vanhaan maalit olivat kestävämpiä. Peuhkuri ei allekirjoita väitettä. Oikeilla työmenetelmillä nykymaalit ovat myös erittäin kestäviä.

– Mikäänhän ei ole ikuista – eikä kai pidäkään olla.

– Se, että terveys ja ympäristö otetaan huomioon on tärkeämpää. Silloin voi tinkiä kestävyydestäkin.

Usein kuullun hokeman mukaan öljymaalit ovat se ainoa oikea tapa maalata. Anssi Peuhkuri sanoo, että jos hänen pitäisi maalata oma talonsa, hän kallistuisi todennäköisesti nykyaikaisiin lateksimaaleihin.

– Pitää vain malttaa tehdä pohjatyöt kunnolla.

NYKYISIN maalausliike Peuhkuri kuuluu alan suurten sarjaan. Sillä on 27 työntekijää ja noin 2,8 miljoonan euron liikevaihto. Pietarissa toimiva Peuhkuri International tekee noin 1,5 miljoonan euron liikevaihdon.

– Menimme Venäjälle oikeaan aikaan, mutta emme tulleet sieltä pois, kun talous oli alamaissa. Nyt siellä töiden kysyntä on taas hyvä ja ala kehittyy, mutta firman vieminen sinne nykyisin olisi paljon vaikeampaa.

Peuhkurin mielestä Venäjän kauppa ja venäläisten asiakkaiden palveleminen pitäisi ottaa vakavammin.

– Jos me emme sitä tee, tulevat pohjalaiset tekemään, Peuhkuri heittää.

Toisaalta ei ole niin pientä urakkaa, josta ei kannattaisi olla kiinnostunut.

– Kyllä me menemme vaikka laittamaan makuuhuoneen tapetit.

Hän itse on Pohjanmaan yrittäjäopistosta valmistunut. Vuonna 1985 siellä järjestettiin jo 16. kurssi.

MAALAAMISEEN hän perehtyi jo kouluaikoina kesätöissä, 15-vuotiaasta lähtien. 25-vuotiaana hän otti vetovastuun firmasta. Siitä on 18 nyt vuotta.

Peuhkuri arvostaa maalarissa ennakkoluulottomuutta ja työhalua.

Viimeksi mainittu on nykyisin niin arvokas asia, että jos sillä varustettu nuori kävelee ovesta sisään ja kysyy töitä, Peuhkuri lupaa maalarinapulaisen töitä, joista kehittyy vähitellen ammattitaito.

Ammattikouluistakin valmistuu hänen mielestään tiedoiltaan hyviä maalareita. Tulevaisuus alalla näyttää valoisalta.

Kuvateksti

Maalareiden työ ja työolosuhteet ovat kehittyneet Anssi Peuhkurin mukaan huikeasti.

EMMI KAARNA

Kirjoittaja:
Esa Vilenius