Imatralla ei siirryttäne yhteen terveysasemaan

Linjaratkaisu mahdollisti Timo Kohvakan tulon Imatralle. Jouko Elomaan viimeisestä työvuodesta ei puuttunut vauhtia.

IRMELI OJALAINEN

IMATRA. Sosiaali- ja terveystoimen strategisia linjauksia joudutaan vielä täsmentämään. Mansikkala säilyttänee terveysasemansa. Tuorein linjanveto tietää sitä, ettei Honkaharjun sairaalan yhteyteen keskitetäkään kaikkia lääkäripalveluja.

Honkaharju-projektin ohjausryhmä linjasi kesäkuussa kantaansa kaksinapaisuuden puolesta. Linjaus oli yksimielinen ja vahva ja nyt sille aiotaan hakea vielä kaupunginvaltuuston siunaus. Kahta terveysasemaa pidetään taloudellisesti mielekkäämpänä ja toiminnallisesti hyvänä ratkaisuna.

Kaupunginvaltuusto päätti viimeisimmässä terveysasemalinjauksessaan, että terveysasemat sijaitsevat Mansikkalassa ja Honkaharjulla ja jatkossa tähdätään yksinapaiseen, eli yhden terveysaseman malliin. Palvelut oli tarkoitus keskittää Honkaharjun sairaalan yhteyteen.

Kaupunginvaltuusto saa asian esityslistalleen viimeistään syyskuussa.

SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN linjausten syntyminen oli yksi tärkeä seikka, mikä sai Lappeenrannan johtavan lääkärin Timo Kohvakan edes miettimään Imatralle töihin tuloa. Keskiviikkona hän katseli joukkojaan kaupungintalon aulassa sosiaali- ja terveysjohtajan virkaa tekevänä. Valinta vakinaistuu, kun Jouko Elomaa siirtyy lomien jälkeen virallisesti eläkkeelle 1. marraskuuta.

Kohvakka arvioi linjausten onnistuneen ja Elomaakin kehuu niitä erinomaisiksi. Laitoshoidosta siirrytään entistä enemmän avohoitoon, ikäihmisten kotona asumista tuetaan ja panostetaan ennalta ehkäisevään toimintaan.

– Laitoshoidosta avopainotteisuuteen siirtyminen tiesi Imatralla 70 laitospaikan vähentämistä ja vastaavasti palveluasumispaikkojen lisäämistä. Honkaharjun sairaalan toiminnasta väännettiin pitkään kättä. Saimaankaupungin valmistelun eteen tehtiin uskomaton työ, mutta hanke tökkäsi, Elomaa muistelee uransa merkkikohtia.

– Talouden heikkeneminen pakotti muuttamaan linjauksia ja noin 50 mummon miljoonaa maksaneesta 20 kuntouttavan sairaansijan rakentamisesta oli pakko luopua, Elomaa kertasi.

TALOUSTILANNE ei Imatralla ole helpottamassa moneen vuoteen. Timo Kohvakka kyseli, onko säästäminen eettistä.

– Kyllä säästäminen on eettistä. Tuhlaaminen sen sijaan on epäeettistä, hän vastasi samalla.

Vaikka talous onkin kireällä, Imatralla sosiaali- ja terveystoimi saa käyttöönsä yli 40 miljoonaa euroa.

Kohvakka ei näy tulevaisuudessa taivaalla pelkästään mustia pilviä.

– Ei ihmisten ikääntyminen ole niin suuri peikko kuin luullaan. Toimintakyky säilyy aiempaa pidempään. Ihmiset ovat koulutetumpia ja eläkkeiden taso on merkittävästi parempi kuin muutama vuosi sitten. Ihmisillä on aiempaa paremmat edellytykset järjestää hoitoa ja viihdykettä itselleen. Rahaa on ja sitä osataan myös käyttää, Kohvakka toteaa.

TIMO KOHVAKKA uskoo yhteistyöhön. Hänen mukaansa hyvä johtaminen on edellytysten luomista ihmisille niin, että he voivat onnistua työssään. Kohvakka muistutti, että on olemassa erilaisia tapoja tehdä töitä oikein.

– Meidän on oltava sallivia itsellemme ja toisillemme. Yhteinen näkemys kuitenkin pitää olla siitä miksi tehdään, miten ja mikä on yleisesti hyväksytty toimintatapa.

Sosiaali- ja terveysjohtajan sihteeri Kaija Saastamoinen on jo ehtinyt nähdä erot johtajien työtavoissa.

– Elomaa ei osannut käyttää sihteeriä, Kohvakka näyttää osaavan. Osoittautuuko uusi johtaja yhtä tasapuoliseksi, oikeudenmukaiseksi ja alaisiinsa luottavaksi kuin entinen, jää nähtäväksi, hän tuumii.

Kuvateksti

Hyväkuntoinen Jouko Elomaa (vas.) sopii malliksi työelämään jääville. Sairaspäiviä ei ole juurikaan tarvittu. Timo Kohvakka ei näe ikääntymistä peikkona.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen