Julia kohtaa Romeonsa Alatalon vintillä

Teatteri Rauha tarjoaa kuusi näytöstä vanhasta klassikosta elo–syyskuun vaihteessa. Ohjaaja pitää Shakespearea aikansa viihteentekijänä.

SARI PULLINEN

JOUTSENO. Teatteri Rauhan Romeossa ja Juliassa miespääosaa esittävälle Antto Hinkkaselle on alkanut hiljalleen selvitä oman roolihahmon olemus.

– Alussa se ei ole mies ollenkaan, vaan pelkkä pojankoltiainen, Hinkkanen näkee.

Naispääosaa näyttelevä Raisa Kekarainen ehtii vielä etsiä sävyjä Juliaansa ennen elokuun viimeisen perjantain ensi-iltaa. Silloin Rauhassa Alatalon vintillä pääsee puolensataa katsojaa kerrallaan kokemaan voimallisen tilan, tekstin ja tunteet elävän musiikin säestyksellä.

Voimallisia tunteita – sehän kuulostaa Kauniilta ja rohkeilta. Ohjaaja Ulla-Maija Järnstedtin mielestä Shakespeare olikin aikansa viihteentekijä. Lauri Sipari on käännöksessään onnistunut säilyttämään tekstin shakespearelaisen hengityksen ja sanaleikit.

NUORENPARIN rakkaustarina on Järnstedtin käsittelyssä pysynyt tragediana, sillä hänen mielestään rakkaudessa on aina ripaus tragiikkaa mukana.

– Luulenpa, että Romeon ja Julian pitää yhdessä nimenomaan sukujen vastustus, Järnstedt sanoo.

Näytelmässä luvataan tarjoilla keskiaikaista tunnelmaa sopivana annoksena. Turhan paljon ei ole näytelmää ryhdytty modernisoimaankaan. Antto Hinkkanen ei pidä sitä edes mahdollisena, jos halutaan uskottavuuden säilyvän.

Teatteri Rauha on hedelmällinen sekoitus imatralaisia näyttelijöitä, joista osa on tehnyt teatteria pidempään, osa lyhyemmän aikaa.

Ulla-Maija Järnstedt huomauttaa, että ammattiohjaajat ovat alkaneet osoittaa kiinnostusta Rauhan tiloja kohtaan.

• • •

William Shakespearen Romeo ja Julia, Teatteri Rauha, Rauhan entinen sairaala, Tiuruniementie 131 B 434. Esitykset 26., 27. ja 28.8. ja 2., 3. ja 4.9. Kesto kaksi tuntia väliaikoineen.

Kuvateksti

Teatteri Rauhassa Romeota esittää Antto Hinkkanen ja Juliaa Raisa Kekarainen.

TEATTERI RAUHA/PAULI PARKKINEN

Kirjoittaja:
Sari Pullinen