Stadionin oikulliset tuulet sopivat Matti Monoselle

Matti Mononen ei usko, että Olympiastadionilla huipputuloksia hypätään. Ilona Ranta aloittaa kisat lauantaina avajaisparaatilla.

JARMO HÄMÄLÄINEN

SEIVÄSHYPPÄÄJÄ Matti Mononen teki tiistaina Kimpisessä viimeiset hyppyharjoitukset ennen yleisurheilun MM-kisoja. Seuraavan kerran hän hyppää vasta ensi viikon tiistaina Helsingin Olympiastadionilla MM-kisojen karsinnassa.

– Viime vuonna pidin ennen Ateenan seiväskarsintoja yhdeksän päivän hyppytauon, siinä ehti palautua hyvin kovasta treenistä. Sama tarkoitus on nytkin. Viime viikolla vedettiin parikin kertaa päivässä kovia treenejä, Mononen kertoo.

Matti Monosen tämän kauden paras tulos on 560, kun MM-kisojen A-raja oli 575. Maailman tämän vuoden kärkitulos on 600 ja A-rajan ylittäjiäkin on MM-kisoihin tulossa jonossa. Finaalipaikka on Monosen mielestä kuitenkin hänen kohdallaan täyttä realismia.

– Stadionilla tuskin seiväskisassa mitään huipputuloksia hypätään. Eihän niitä tehty Helsingin gp-kisassakaan. Stadionin tuulet ovat puuskittaisia ja oikullisia, mutta niistä ei pidä liika välittää. Pitää vain luottaa itseensä. Finaaliin saattaa päästä jo 560:n ylityksellä, jos ylittää korkeudet ensimmäisellä. 570 varmasti riittää, Mononen ennakoi.

ITSELUOTTAMUS tuntuu olevan Matti Monosella kohdallaan. Tammikuun kolarin vammoista huolimatta hän on ehtinyt omasta mielestään ennätyskuntoon.

– Kaikki tuntuu olevan kohdallaan. Ennätys tulee, kun on tullakseen. Uusi mondo-pinnoite tuntui stadionin hyppypaikalla hyvältä ja nopealta alustalta, mutta viime viikon kilpailussa olin Helsingissä vielä väsynyt. MM-kisoissa pitäisi olla kohdallaan, Imatran Urheilijoiden 21-vuotias seiväshyppääjä tuumii.

Mononen liittyy MM-kisojen kisakylän asukkaiden joukkoon ensimmäisenä kisapäivänä lauantaina. Sen jälkeen ohjelmassa on harjoittelua Espoossa Otaniemessä kisakylän kupeessa olevalla urheilukentällä. Seipäitä ei kuitenkaan pussista kaiveta ennen kuin tiistaina karsintakilpailussa.

MONOSEN valmentaja-isä Markku suuntaa kohti MM-kisokylää ja urheilijoiden harjoittelukenttää jo tänään.

– Markku on mukana sellaisessa suomalaisten valmentajien vakoiluringissä, jotka seuraavat muiden maiden urheilijoiden harjoittelua, Matti Mononen kertoo.

ENSIMMÄISIIN aikuisten arvokisoihin valmistautuvat LUM:n Ilona Ranta matkustaa kisoihin myös lauantaina, mutta 400 metrin aitajuoksun ja pikaviestin lisäksi hänelle tuli vielä ylimääräinen kisalaji.

– Tuli tieto, että minun pitäisi olla mukana lauantaina avajaisissa stadionilla. Siellä ei ole mukana joukkueista kovin monta urheilijaa, koska monen tunnin seisominen stadionilla ei ole oikein hyväksi, jos on ensimmäisenä viikonloppuna kilpailulajeja.

Ilona Rannan ensimmäinen kilpailulaji 400 metrin aitojen alkuerät on vuorossa keskiviikkona ja naisten 4×100 metrin viesti perjantaina.

– Aikataulu on sopiva, jos nyt en satu lipsahtamaan aitojen välieriin. Olisihan se melkoinen lipsahdus, kun muilla on melkein sekuntia paremmat ajat. Toisaalta voitin Karelia Gamesissa kolme kilpailijaa, jotka olivat juosseet matkan 56 sekuntiin. Kaikkea voit tapahtua, 22-vuotias aituri ja pikajuoksija tuumii.

Naisten pikaviestissä Ilona Rannalle on tarjolla aloittajan paikka.

– Tiistaina vielä harjoitellaan kisakylän kentällä vaihtoja, eiköhän ne sitten ala olla kohdallaan.

KOLMAS eteläkarjalaista seuraa edustava MM-kisajoukkueen urheilija, LUM:n 32-vuotias kävelijä Jani Lehtinen voi valmistautua MM-kisoihin tutuissa maisemissa. Espoossa asuva Lehtinen haki MM-vauhtia Espanjan Sierra Nevadan vuoristosta.

SM-kisojen 20 kilometrillä suoraan vuorilta tullut Lehtinen jäi vaihteeksi hopealle, mutta ajatukset olivat jo MM-kisojen rankimpiin lajeihin kuuluvan 50 kilometrin suorituksessa.

Lehtisen askelia on ensi viikon perjantaina käytävään 50 kilometrin kävelyyn valmentajana hionut vuoden 1995 MM-kisojen maailmanmestari Valentin Kononen.

Kuvateksti

Matti Monosen kesän paras on toistaiseksi 560. MM-kisoissa tavoite on selvästi korkeammalla.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen