Kuutostietä ja rataa ajetaan ensi vuodelle

Ministeri Mönkäre ei paheksu Kalliomäen välistävetoa. Ykköskorin hankkeiden rahoitus ei siirry mihinkään.

URPO LAANINEN

KUUTOSTIEN ja Lahti–Luumäki-radan rahoitus yritetään edelleen saada vuoden 2006 budjettiin, vaikka valtiovarainministeriö ei sitä esittänyt.

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) kertoi, että hän pyrkii ensi viikolla yhdessä liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtasen (sd.) kanssa ajamaan hankkeille määrärahat ensi vuoden budjettiin.

Mönkäre ei suostunut paheksumaan valtiovarainministeri Antti Kalliomäkeä (sd.), joka nosti Tampereen kehätien jatkorakentamisen hallituksessa sovitun tärkeysjärjestyksen ohitse.

– Mikäpä minä olen häntä paheksumaan. Hän vakuutti meille, että Tampereen tie ei vaikuta hallituksen aikaisempiin linjauksiin ja muiden liikennehankkeiden järjestykseen.

Mönkäre sanoi Kalliomäen perustelleen Tampereen hanketta sillä, että menossa olevaa rakennustyötä olisi älytöntä lopettaa kesken ja jatkaa sitten vuosien kuluttua, jolloin menetettäisiin paljon rahaa.

– Sinänsä meidän kannattaa olla Etelä-Karjalassa kiitollisia, että maakunnan väyläinvestoinnit ovat ykköskorissa, ja niiden rakentaminen alkaa ainakin vuonna 2007, jos niitä ei saada ensi vuoden budjettiin.

Mönkäre ei uskonut, että Tampereen kehätie putoaisi pois budjetista, vaikka sen nostamista ykköskorin väylien edelle on arvosteltu kovasti.

– Ei se sieltä mihinkään tipahda, mutta ministeri Kalliomäki on varmaan varautunut siihen, että ensi vuoden budjettiin nostetaan muitakin hankkeita.

LAPPEENRANTALAINEN oppositioedustaja Reijo Paajanen (kok.) sen sijaan moitti kovasti Kalliomäen välistävetoa.

– Minusta on käsittämätöntä, että hän romuttaa yhteisesti sovitun tärkeysjärjestyksen. Ei tällä tavoin voi Suomea rakentaa. Välistävedot täytyy saada kitkettyä pois.

– Jos yrityselämässä toimittaisiin samalla tavalla, ei asioista tulisi yhtään mitään.

REIJO PAAJANEN sanoi vaatineensa ja aikoo myös tänä syksynä vaatia Kuutostielle ja kaksoisraiteelle rahaa valtion ensi vuoden budjettiin.

– Varmaan vaalipiirin kaikki kansanedustajat ovat samaa mieltä.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen