Varpasaarta ei valloitettu

Tykinlaukaukset ja miekkojen kalahdukset tahdittivat ritarien taistelua linnanneidoista. Keskiaikainen tapahtuma vei Varpasaaren vuosisatojen taakse.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Se oli kuin Viipurin pamaus, kaikkien jysäysten äiti. Varpasaari hytkähti sentin kaksi sijallaan ja Vuoksen kalat haukkoivat henkeään. Mikä ihmeen pauke kuului Varpasaaresta.

Lappeenrantalaisen Yrjö Hakkaraisen mustaruutiaseet, piilukkomusketit, mörssärit ja kenttätykki syöksivät ilmaan ruudinsavua ja kunnon jysähdyksen lauetessaan. Hakkarainen on yksi Varpasaaressa järjestettävän Bullenborg -keskiaikaistapahtuman esiintyjistä.

Hakkarainen hankki ensimmäisen vanhan aseensa, tykin kymmenisen vuotta sitten. Nyt näitä mustaruutiaseita on hänen kokoelmissaan kaikkiaan parisenkymmentä. Suurin osa toimivia. Yksi hienoimmista on kiväärin kaukainen edeltäjä.

– Tällaisia aseita käytettiin Euroopassa 1300-luvulla. Mustan ruudin valtakausi kestikin sitten noin 500 vuoden ajan, Hakkarainen kertoo.

Musketeilla ei pikatulta pystytty ampumaan. Kehittyneillä piilukkomusketeilla nopea ja taitava ampuja saattoi päästä jopa kolmen laukauksen minuuttinopeuteen. Ase oli tokka sangen tarkka, jos vain näki ruudinsavulta jotain tähdätä.

RUOKOLAHTELAINEN Juho Väänänen kokeili päivän aikana kirveenheittoa ja onnistuneesti.

– Tetriniemessä Kari Luukkosen luona on tullut kerran harjoiteltua kaksin käsin heitettävällä kirveellä. Kädet olivat sen päivän jälkeen tosi kipeät, Juho kertoi.

Kirveenheitto on yksi tämän vuoden tapahtuman uutuuksista, jousiammunnan lisäksi.

Tapahtuman isän ja Varpasaaren kalastuspuiston isännän Taisto Kainulaisen mukaan myös lapsia on muistettu nyt toista kertaa järjestettävässä tapahtumassa viime vuotta enemmän.

Kainulainen oli tyytyväinen tapahtuman saamaan vastaanottoon ja Varpasaaren yleisilmeeseen.

– Tämä on minun näkemykseni keskiaikaisesta tapahtumasta. Keskiaika ritareineen on aina kiehtonut minua. Tämän tapahtuman idean sain Viipurin linnassa järjestetystä ritariturnajaisista, Kainulainen kertoo.

JOUTSENOLAISET Pasi ja Jukka Siekkinen olivat tuoneet Varpasaareen vanhan pajan, jossa Jukka alasimen ja ahjon ääressä valmisti rautanauloja, ovenripoja ja kannattimia.

– Minulle tämä on vielä harrastus, ei työ Jukka Siekkinen kertoi.

Pasi Siekkinen valmistaa itse muun muassa grillihiiliä ja sanoo pajan sopivan niiden oheen enemmän kuin hyvin.

– Tuntui siltä, että kädentaidot olivat jo katoamassa, mutta onneksi nuorella polvella tuntuu taas olevan kiinnostusta vanhoja työtapoja kohtaan. Olemme kiertäneet useissa paikoissa hakemassa oppia oikeilta sepiltä, Pasi Siekkinen kertoo.

Martti Rautiainen myi kojussaan Ahvenanmaan tuotteita, muun muassa tyrni- ja inkiväärijuomaa ja hilloja sekä Turun linnan mustaa leipää.

Rautiaisen tyrnimehu on tehty aidoista Ahvenanmaan villityrneistä, ei jalostetuista ja istutetuista kasveista.Villityrnillä ja jalostetulla tyrnillä on valtava ero. Villityrni on lajitoveriinsa nähden todellinen vitamiinipommi, Rautiainen muistutti.

• • •

Keskiaikainen Bullenborg -tapahtuma on vielä tänään Varpasaaressa Imatralla kello 13–16. Työ- ja muut näytökset alkavat kello 13, mutta alueelle pääsee jo kello 12.

Kuvatekstit

Musta ruuti vain pöllähtää, kun Yrjö Hakkarainen laukaisee piilukkomuskettinsa.

Pietarilainen Aleksei Koposov tarkenee rautahaarniskassaan, Andrei Kuzmin ottaa jo juotavaa.

Joutsenolainen Jukka Siekkinen on päässyt sepän työn makuun ja takoi Bullenborgissa muun muassa rautanauloja.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen