LUG tarjoaa letkeää meininkiä

Lappeenrantalaisyhtye valittiin esiintymään tämän vuoden Pipefest-hiphopfestivaaleille radiokanavan demokilpailun kautta. Juuri ensilevynsä julkaissut yhtye tekee suomihiphopia ilman turhaa stressaamista.

JYRI PAAVILAINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrantalaisella LUG-yhtyeellä on edessään rankka viikonloppu. Tänä iltana bändi esiintyy Lappeenrannan Pusupuiston lavalla Pallorock-tapahtumassa, minkä jälkeen minibussi kuljettaa yhtyeen Vuokattiin, jossa järjestetään Pipefest-hiphopfestivaalit.

LUG:in edustajisto on perillä aamuseitsemältä. Muutaman tunnin tirsojen jälkeen miehet kiipeävät lavalle kello 14.

– Aika extreme-kokemus siitä saattaa tulla, toteaa Hannu Hauta-aho.

Pipefestiin LUG pääsi YleX-radiokanavan järjestämän demokilpailun kautta.

– Joku antoi osoitteen, johon demoja sai lähettää. Pistin meidän levyn menemään ja yhtenä aamuna tuli soitto, että oltiin päästy kolmen parhaan joukkoon, Hauta-aho muistelee.

Kolme parasta kappaletta pääsi radiosoittoon YleX:lle. Yleisö sai äänestää voittajan, joka kutsuttiin Pipefestiin esiintymään.

MUSIIKKIAAN LUG:n jäsenet Hauta-aho, Lauri Aapro, Timo Karjalainen ja Pekka Luostarinen kuvailevat rennon letkeäksi suomihiphopiksi ilman liiallista stressiä.

– Aika positiivista meininkiä se on, vaikka välillä tilitelläänkin, Hauta-aho kertoo.

– Lähimpänä meidän saundia on Suomessa varmaan Kemmuru-yhtye, Aapro toteaa.

Yhtyeen musiikin vahvuus löytyy ehdottomasti taustamusiikista.

Alunperin Hauta-ahon piti tehdä taustoja kolmelle muulle jäsenelle, jotka vielä tuolloin tekivät musiikkia Suomenninkäiset-nimellä, mutta nyt tilanne on toisin.

– Laten ja Pekan taustat on niin hyviä, ettei ole tarvetta lähteä siihen sotkemaan, Hauta-aho kertoo.

– Tavallaan meidän musiikin tyylisuunta löytyi niiden taustojen kautta. Nauhoiteltiin muutama biisi poikien taustoihin ja tuntui, että homma toimii.

AIEMMIN Kaucas-yhtyeessä vaikuttanut Hauta-aho liittyi kolmikon mukaan, ja yhteistyö jatkuu edelleen. Yhtyeen nimi tulee Lappeenrannan länsipuolen kaupunginosasta, jossa suurin osa asuu.

– Meidän mielikuvituksella saatiin aikaan Lavola UG -nimi, joka lyhentyi nykyiseen muotoonsa, Hauta-aho sanoo.

Yhtyeen esikoislevy ilmestyi vastikään. Omakustanteena tehtyä levyä on myyty satakunta kappaletta.

– Meillä oli jotain levy-yhtiöhommia viritteillä, mutta siihen prosessiin olisi mennyt niin pitkä aika, että päätettiin julkaista omakustannepohjalla, Hauta-aho perustelee.

Ensimmäinen levy oli tekeillä jäsenten asevelvollisuuksien takia puolitoista vuotta. Uutta tuotantoa ei tarvitse odotella ihan yhtä kauan.

– Olisi tarkoitus kesän loppuun mennessä saada joku mixtapen tapainen aikaan. Uutta Kaucas-materiaalia on myös luvassa. Oma soololevykin on tekeillä, mutta se voi olla ikuisuusprojekti, Hauta-aho listaa.

– Jotain vinyyliylläriäkin saattaa olla luvassa, Aapro vihjaa.

• • •

Lavola UG Pallorockissa Pusupuistossa klo 19.15. Yhtyeen kotisivut löytyvät osoitteesta www.lavolaug.tk.

Kuvateksti

Lauri Aapro ja Hannu Hauta-aho odottavat Pipefest-matkaa mielenkiinnolla. Luvassa on luultavasti rankka mutta antoisa reissu.

JYRI PAAVILAINEN

Kirjoittaja:
Jyri Paavilainen