Pien-Saimaan vedenlaatu vaihtelee runsaasti

KARI KRAUELPIEN-SAIMAA ei ole vedenlaadultaan yhtenäinen alue. Pien-Saimaan

KARI KRAUEL

PIEN-SAIMAA ei ole vedenlaadultaan yhtenäinen alue. Pien-Saimaan suojeluyhdistys ry:n tutkimus alueen vesistön tilasta ja sitä kuormittavista tekijöistä osoittaa, että Pien-Saimaa on vedenlaadultaan varsin hajanainen alue.

Heikoimmassa kunnossa ovat Taipalsaaren Maavesi ja Savitaipaleen Lavikanlahti. Muiden alueiden vedenlaatu on heikentynyt 10–20 vuoden aikana selvästi, mutta ne ovat yhdistyksen mukaan vielä melko hyvässä kunnossa.

Maaveden ja Lavikanlahden vedenlaatuun vaikuttavat eniten maatalous ja näihin vesialueisiin laskevat turvetuotantoalueiden laskuojat.

Ranta-asutuksen tuottaman hajakuormituksen vaikutus vesialueiden laatuun on vähäinen.

TAIPALSAAREN Suursuon turveainetuotannon aiheuttamat kiintoainekuormitukset pitäisi suojeluyhdistyksen mukaan tutkia uudelleen. Vuoden 2004 mittauksissa kiintoainepitoisuudet olivat 660 mg/l, mutta samana vuonna tehdyissä velvoitetarkkailumittauksissa kiintoainepitoisuudet vaihtelivat 5,3–89 mg/l välillä keskiarvon jäädessä alle 30 mg/l.

Selitykseksi mittaustulosten erilaisuudelle suojeluyhdistys arvelee mittausajankohdan sääolosuhteita sekä eroja mittaus- ja analysointitekniikassa.

Suojeluyhdistyksen mielestä valuma-alueiden maankäyttöluokat eivät enää ole ajan tasalla. Luokitus määräytyy 1960-luvun peruskarttoihin.

Kuormittavien tekijöiden suhteellisen painoarvon tarkemmaksi arvioimiseksi pitäisi suojeluyhdistyksen mukaan valuma-alueiden maankäyttöluokitus saada ajan tasalle.

LAPPEENRANNAN sadevesiviemärit kuljettavat vesistöön suojeluyhdistyksen mukaan runsaasti kaupungin hulevettä, jotka tuovat mukanaan katualueilta paljon ravinteita. Lisäksi kaupungin jätevesiviemäreiden ylivuodoista jätevedet valuvat sadevesiviemäreiden kautta puhdistamattomina järveen.

Suojeluyhdistyksen mukaan sadevesiviemäreiden kautta valuvat vedet kuormittavat erityisesti Sunisenselkää ja Kaupunginlahtea.

Kirjoittaja:
Kari Krauel