Reijonkankaalla haettiin muinaisasutuksen rajoja

Kaivajat penkoivat Luumäellä kolmatta kesää samaa kohdetta. Arkeologi Timo Jussila ei sulkenut pois mahdollisuutta, että Reijonkankaalla jatketaan myöhempinäkin vuosina.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Muinaisen asutuksen pohjaa on kaivettu Luumäellä täysi viikko. Sunnuntaina urakkansa päättävät kaivajat selvittävät Reijonkankaalla, missä asutuksen rajat aikanaan, vuosituhansia sitten, oikein kulkivat.

Lähellä Suoanttilan kylää sijaitsevalla Reijonkankaalla kaivauksia on tehty nyt kolmena kesänä. Töitä johtanut arkeologi Timo Jussila ei osaa ihan varmuudella sanoa, joko riittää.

– Tässä on kysymyksessä hyvä kivikautinen asuinpaikka noin 4 000 vuoden takaa.

– Olemme keränneet aineistoa. Kun se on käyty läpi ja dokumentoitu, vasta sitten voidaan sanoa, olisiko kaivuita syytä jatkaa myöhemmin, Jussila selitti.

LÖYDÖT ovat keskeinen osa kaivausten antia, mutta eivät välttämättä ihan tärkein.

– Löydöt eivät yksin anna kaikkea tietoa, mitä saatavissa on. Löydöt ovat kouriintuntuva osa tuloksesta, mutta vasta kun kaiken lyö yhteen, voi ryhtyä arvailemaan, mitä paikalla on tapahtunut.

– Joskus täytyy kaivaa tyhjääkin, jotta tietää, missä asuinalueen rajat ovat kulkeneet.

Reijonkankaalta on Jussilan mukaan löytynyt vähän ehjää tavaraa.

Jussila on aiemmin kesällä osallistunut muinaiskaivauksiin Juankoskella, Jämsässä ja Joutsassa. Luumäellä hän on mukana kaikkiaan jo kuudetta kertaa. Samanlaista kaivajaporukkaa on hänen mukaansa vaikea muualta löytää. Hän kehuu Luumäki-Lappeenranta-Imatra -akselin aktiivisia harrastajia.

– Kun ammattilaisiin ei ole varaa, harrastajajoukon osuus korostuu. Ilman harrastajia tällaisiin urakoihin ei olisi mahdollisuuksiakaan. Harrastajavoima on tärkeä, että kaivausta ja tutkimusta yleensä voidaan tehdä.

REIJONKANKAAN kaivuut ovat edenneet ilman yllätyksiä.

– Tämä on hyvä kohde, jossa olemme voineet vapaasti myllätä.

– Penkominen voidaan lopettaa, kun mitään uutta ei enää ilmene. Se selviää vasta myöhemmin, Jussila kertoi.

Kuvatekstit

Reijonkankaan kaivauksilla on työskennellyt parikymmentä kaivajaa päivittäin.

Arkeologi Timo Jussila tutki löytöjä Reijonkankaalla välillä kaksien lasien läpi.

MATTI RIIHELÄ

Kirjoittaja:
Matti Riihelä