Koululakkautusten lisäksi kaupunki hakee säästöä ruuasta ja tarvikkeista

• Jos useampi kuin kolme koulua sulkisi syksyllä ovensa Lappeenrannassa, voisi muista säästöistä tinkiä.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Kolmen pikkukoulun lakkauttaminen sekä kouluruokailusta ja opetusvälineistä säästäminen auttaisi Lappeenrannan perusopetusta pysymään ensi vuonna budjettiraamissaan. Jos ensi syksynä lakkautettaisiin vielä useampi koulu, voisi muita säästöjä pienentää.

Toimialajohtaja Tuija Willberg selvittää, etteivät koulutoimen ensi vuoden rahat riitä nykyiseen palvelutasoon. Menot saavat kasvaa budjettiraamin mukaan 2,5 prosenttia, mutta ne kasvavat palkkojen ja eläkemaksujen nousun takia enemmän. Poliitikot ruotivat kasvatus- ja opetustoimen budjettia ensi viikolla.

Kouluverkkosuunnitelma ei ole vielä valmis. Koululakkautuspäätökset tehdään tämän vuoden puolella. Kuulemistilaisuudet lakkautusuhan alla olevien koulujen alueilla ajoittuvat syys-lokakuulle.

KAKSIOPETTAJAISIA kouluja Lappeenrannassa on viisi: Hanhijärvi, Lempiälä, Tirilä, Partala ja Vainikkala. Alle 60 oppilaan kouluja on 10. Arvion mukaan Tirilän ja Hanhijärven koulujen oppilasmäärä putoaa lähivuosina alle 20:n. Tirilän, Partalan ja Vainikkalan näyttäisi pysyvän 21 – 26 oppilaassa.

1. – 6. luokkien oppilasmäärä vähenee vuoteen 2011 mennessä 400 oppilaalla. Vuodesta 1978 oppilaat ovat vähentyneet 1 139:llä nykyiseen 3 430:een lapseen.

Koulujen ruokapalvelun hinnan alentaminen näkyisi ruokalistoissa. Opetusvälineiden määräraha pienenisi 30 000 eurolla. Oppilasmäärän väheneminen pienentää menoja 100 000 euroa. Vielä tarvittava 125 000 euron lisäsäästö kertyisi kolmen koulun lakkauttamisesta.

TYYSTERNIEMEN rehtori Matti Matikainen hymähtää säästöistä, että ”kurjuuteen alkaa jo tottua”. Koulutarvikkeista ja ruokailusta tinkiminen kirpaisee.

– Pitäisikö kirjoja käyttää tosi kulahtaneiksi, jotta saisi ostettua piirtoheittimen? Ruokailulla taas on todella suuri merkitys, jos ajatellaan oppilaan jaksamista.

Matikainen pitää tärkeimpänä, ettei oppilaalle annettavasta opetuksesta joutuisi tinkimään. Opetusryhmien kasvun välttämiseksi on rukattava kouluverkkoa.

– Jos pienten koulujen ylläpitämisestä kysytään kaupunkikouluilta, niin kyllä se solidaarisuus häviää. Asiat on pakko laittaa tärkeysjärjestykseen ja miettiä koko kaupungin palvelutarjontaa, sanoo lakkautetussa Haapajärven pikkukoulussa aiemmin opettanut Matikainen.

Lapsien saamissa koulupalveluissa on Willbergin mukaan nyt iso erot: toiset voivat opiskella 10 ja toiset 30 oppilaan ryhmissä.

Willberg esittää budjettiin 48 000 euroa lisärahaa eli raamin ylitystä taiteen perusopetukseen.

– Tuo korotus ei olisi pois perusopetuksesta vaan se tulisi nimenomaan raamin päälle.

Kuvateksti

Punakynää käytetään koulujen välinemäärärahoihin. Suvi Tissari pitää tarvikkeistaan kiinni Tyysterniemen koululla.

MARLEENA LIIKKANEN

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju