Categories
Artikkelit

Parikkalan yrittäjäkurssilaiset pitivät rohkeasti esittelymessut

Rohkeus ja ulospäin suuntautuneisuus ovat uuden yrittäjän hyveitä. Parikkalassa yrittäjäkurssi päättyi esittelymessuihin.

PÄIVI VENTO

PARIKKALA. Yrityksessään Leena Tapaila vetää vaellusratsastuksia ja tekee tiffanylasitöitä. Pauli Silventoinen aloittaa kevättalvella remontti-maalausyrittäjänä. Tapaila ja Silventoinen eivät ole juuri nyt valmiita rykäisemään yritystä pystyyn.

– Minulla on vielä muutamia henkilökohtaisia juttuja ratkaistavana, ja yrityksen laskelmat on saatava plussan puolelle, yrittäjäkurssin jatkokurssilta valmistuva Tapaila sanoo. Hän miettii lähestyvänsä samalla kylällä, Parikkalan Mikkolanniemellä, vaikuttavaa toista hevosten omistajaa, josko heistä olisi tukea toisilleen.

– Tunnemme jo, mutta pitää istua ihan nokatusten ja miettiä juuri näitä juttuja. Luulen, että ajatukset menevät yhteen, messuilla tiffanytöitään esitellyt Tapaila oli optimistinen.

PAULI SILVENNOINEN muutti vuosi sitten Lahdesta Parikkalaan. Hän on tehnyt kaksikymmentä vuotta rakennus- ja maalaushommia, mutta ollut nyt työttömänä.

– Lähdin kurssille, koska kyllästyi vain hömöttämään. Tulin mukaan vakaana aikomuksena perustaa yritys, mies kertoo. Messuilla hänellä ei ole rekvisiittaa mukanaan tulevasta toimenkuvastaan. Tai on, ne tärkeimmät eli omat kädet.

– Aion vielä opiskella vanhoilla menetelmillä vanhojen peilinovien ja kaapistojen korjaamista. Tämän alan yrittäjän kannattaa olla jonkin alan erikoisosaaja.

Parikkalassa on puolentoista vuoden aikana ollut kaksi yrittäjäkurssia, nyt oli kuukauden mittaisen jatkokurssin vuoro. Jatkokoulutukseen osallistui 13 henkeä, kouluttajana toimi Tiina Ali-Sisto. Kurssin vetäjälle paras kiitos on nähdä, kuinka kurssitettava jalostaa ideansa yritykseksi ja saa itselleen tarvittavat valmiudet, tiedot ja uskalluksen ryhtyä yrittäjäksi. Jatkokurssin aikana parikkalalaiset Soile Matikainen ja Marita Kokko ottivat nämä askeleet. Matikainen aloittaa lokakuussa. Hän tuo kuntohoitajan palvelut ikäihmisten kotiin. Kokon yritys Salmen siivous ja huolenpito myötäilee kylätalonmiesideaa antaen apua ruoanlaitosta lasten hoitoon ja lumitöistä juhlien järjestelyyn.

TYÖVOIMAHALLINTO järjestää työttömille yrittäjäkursseja. Voisi ajatella, että askel on liian pitkä harpattavaksi.

– Ei ole. Monilla työttömäksi joutuneilla on todellisia mahdollisuuksia toimia yrittäjänä. Pelkästään se, että hakeutuu tällaiselle kurssille, kertoo halusta päästä eteenpäin. Nämä kurssit eivät ole aikuisten päivähoitoa vaan täällä herätellään ihmisiä huomaaman mahdollisuutensa, Tiina Ala-Sisto sanoo.

Leena Tapaila on jo kaksikymmentä vuotta haaveillut yrittäjyydestä. Muutto Parikkalaan vuosi sitten ja neljän hevosen hankinta innostivat tarttumaan toimeen.

– Tämä kurssi antoi hirvittävästi. Sain vahvistusta ajatuksilleni, tähän asti olen vain haikaillut.

Tapaila on mukana myös Alman makeen hevosmatkailuhankkeessa.

– Vaellusrintamalla on talvella hiljaista, tiffanylasitöiden valmistaminen täyttäisi ajan silloin. Koko ajan sanotaan, että toinen on valittava ykkösideaksi. En voi, sillä minusta ne kulkevat rinnakkain, aina välillä toinen työllistää enemmän kuin toinen.

TIINA ALI-SISTO sanoo kurssin onnistuneen myös heidän kohdalla, joilla prosessi kohti yrittäjyyttä käynnistyy koulutuksen aikana. Prosessi voi kestää jopa vuosia.

– Sekin on hyvä tulos, jos joku pystyy päättelemään sen, että yrittäminen ei todellakaan ole hänen juttunsa.

Kuvateksti

Messuilla sai kokeilla kolmella langalla virkkaamista, Pauli Silventoinen on rohkea ja kokeilee Suvi Laihon (oik.) ja Jaana Kupiaisen opastuksella. Kolme lankaa kuvastaa sitä, kuinka yrittäjän on hallittava monta osa-aluetta.

PÄIVI VENTO

Kirjoittaja:
Päivi Vento