Ammattikoulutuksen puute nostaa Joutsenon työttömyyttä

• Kaikki nuoret aloittavat ammattiopinnot syksyllä, mutta moni jättää opiskelun kesken.

SARI PULLINEN

JOUTSENON korkeana pysyttelevän työttömyysprosentin takaa löytyi tutkimuksessa muutama selkeä ilmiö. Yksi niistä on nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömien ammattikoulutuksen puute.

Nuoria oli Joutsenossa työttömänä huhtikuussa 90. Heistä melkein puolella ei ollut lainkaan peruskoulun jälkeistä ammatillista koulutusta.

Vanhemmissakin työttömien ikäluokissa ammatillisessa koulutuksessa oli havaittavissa puutteita.

– Se ei oikein selvinnyt, miksei ammatillista koulutusta ole. Jotain on tapahtunut peruskoulusta siirryttäessä. Olisiko yhteishaussa tipahdettu, vai onko kyse motivaation puutteesta tai väärästä alanvalinnasta? pohti työttömyysraportin laatinut Marjut Halinen.

JOUTSENON koulukeskuksessa kahdeksatta vuotta työskentelevä opinto-ohjaaja Hannele Nyholm sanoo, että jokaikinen peruskoulunsa päättävä joutsenolaisnuori hakee ammattikoulutukseen ja myös sijoitetaan oppiin jonnekin.

– Kaikki yhdeksäsluokkalaiset pannaan hakemaan opiskelemaan, ja esimerkiksi viime vuonna kaikki Etelä-Karjalan ammatillisten oppilaitosten paikat tulivat täyteen, Nyholm tiesi.

– Olen kuitenkin jo kuullut, että tänäkin syksynä ovat jotkut keskeyttäneet opintonsa. Olen soittanut tästä asiasta ammattikoululle, ja sielläkin tehdään kaikki voitava keskeyttämisten estämiseksi. Mutta eihän nuoria voi missään pakolla pitää, hän totesi.

– On ongelma, jos tämän ikäinen kulkee vapaana, hän myönsi.

MARJUT HALINEN huomauttaa, että nuorten putoaminen on myös yhteiskunnan edun vastaista.

– Meillä ei olisi varaa menettää yhtään nuorta työmarkkinoilta, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Eri yhteyksissä on ennustettu, että työvoiman tarve tulee, vaikka se ei ehkä vielä siltä tunnukaan, Halinen muistutti.

Harjoittelupaikat ovat tärkeitä ammattitaidon ylläpitäjiä ja työkokemuksen antajia. Mitä pidempään on työttömänä, sitä vaikeammaksi työllistyminen käy ja sitä enemmän tilanne lamauttaa hakijaa.

Ja mitä enemmän työttömällä on ikää, sitä pessimistisemmin hän myös itse suhtautuu työllistymismahdollisuuksiinsa.

Yli 36-vuotiaat joutsenolaistyöttömät arvelevat ikänsä, terveytensä, koulutuksen puutteen ja rohkeuden olevan esteenä työn saannille. Marjut Halinen muistuttaa, että oma aktiivisuus kannattaa aina töitä hakiessa.

MAAKUNTA SIVU 3

Kuvateksti

Joutsenolainen Eero Päivinen opiskelee toista vuotta kauppakoulussa.

Seuraavat neljä viikkoa hän harjoittelee K-market Piranassa.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Sari Pullinen