Pienryhmät sivuun kuntaremontin valmistelusta Etelä-Karjalassa

• Kunta- ja palvelurakennehankkeen ohjausryhmään tulevat kolmen suurimman puolueen edustajat.

ANNE KOTIHARJU

ETELÄ-KARJALASSA kunta- ja palvelurakenneuudistuksen aluevaihe käynnistyy kitinän säestämänä.

Pienemmissä ryhmissä herättää epäluuloa malli, jossa aluevaiheen ohjausryhmään valitaan kunnista vain kolmen suuren puolueen edustajia.

Ohjausryhmään tulee Lappeenrannan aluevaiheen seminaarissa esitellyn mallin mukaan keskustan, sosialidemokraattien ja kokoomuksen edustajia.

Ryhmä muodostuisi kunkin Etelä-Karjalan kunnan kunnanhallituksen puheenjohtajasta lisättynä Lappeenrannan ja Imatran kaupunginhallitusten kokoomuslaisilla varapuheenjohtajilla.

Ohjausryhmän tukena toimisi kuntajohtajista sekä maakuntajohtajasta koostuva valmistelutyöryhmä.

KRISTILLISDEMOKRAATTIEN Lappeenrannan seudun johtokunta pitää julkilausumassaan ohjausryhmää epädemokraattisena. Ryhmässä pitäisi olla edustaja kaikista poliittisista ryhmistä.

Lappeenrannan Myö-ryhmän puheenjohtaja Erkki Räsänen pitäisi suotavana, että ohjausryhmään tulisi myös joku sitoutumattomien tai pienryhmien edustaja samoin kuin kokoomuksellekin tuli.

Kristillisten ja Räsäsen mielestä malli ei ole Lappeenrannassa kaikkien ryhmien vaalikaudeksi sopiman yhteistoimintasopimuksen mukainen.

LAPPEENRANTA ehti jo viime maanantaina nimetä ryhmään kaupunginhallituksen puheenjohtajan Hannu Myyryläisen (sd.) ja varapuheenjohtajan Ilpo Hakulan (kok.). Valmistelutyöryhmään menee kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

Kaupunginhallituksen jäsenet Marjatta Laakko (kd) ja Matti J. Kuronen (myö) jättivät päätökseen eriävät mielipiteensä.

Lappeenrannan kehitysjohtaja Markku Heinonen perustelee mallin turvaavan jokaisen 12 kunnan edustajan ohjausryhmään.

– Katsottiin, että puheenjohtaja edustaa kuntaa, ei puoluetta.

Marjatta Laakon mielestä perustelu ontuu.

– Paikkoja lisättiin kokoomusta varten. Perustelu ei sen takia pitänyt kutiaan.

MALLIN käynnistämisseminaarissa esitellyt kaupunginhallituksen jäsen Raimo Paalanen (sd.) sanoo, että malliin päädyttiin ”sen enempää miettimättä”.

– Aikataulu on niin nopea, että kiirettä pitää jonkinlaisen alueen näkemyksen aikaansaamisessa. On luotettava siihen, että ohjausryhmä pitää pienryhmien edustajat informoituina ja kuulostelee heidänkin mielipiteitään. Selusta on turvattava.

KUNNAT valitsevat edustajansa lähiviikkoina ja ilmoittavat valintansa Lappeenrannan kaupunginkansliaan.

Etelä-Karjalan näkemykset oman alueen muutostarpeista on toimitettava sisäministeriölle helmikuun puoliväliin mennessä. Kuntien ja valtion välisestä tehtävänjaosta kanta pitää antaa jo joulukuun 12. päivään mennessä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju