Irtiotto elokuvayrittäjän maailmaan

Bio Vuoksi tuli Jani Hjerppen ja Sanna Ilosen syliin pikavauhtia. Kiinteistön glamour otetaan elämysmateriaaliksi ja tietotekniikka markkinointiavuksi.

PETTERI VÄRTÖ

IMATRA. Jani Hjerppe ja Sanna Ilonen istuvat tottuneesti elokuvateatterissa. Kolmekymppiset ovat elokuvan suurkuluttajia. Syksyn aikana katseluharrastukseen lomittui ammattimainen elokuvamyynti. Joutsenolais-imatralainen pariskunta ryhtyi elokuvayrittäjäksi Bio Vuoksen tiloihin Imatralla. Kaikki kävi kuin – elokuvissa.

– Ensimmäisen kerran asiasta oli puhetta elokuussa, kun Vesa Mättö kysyi sivulauseessa kiinnostuksesta alaa kohtaan. Silloin se jäi vielä kytemään, mutta päätös projektoriin tarttumisesta tapahtui sitten nopeasti, kuukaudessa, Jani kertaa kahden viikon takaisen vetovastuun vaihtamisen käsikirjoitusta.

Sattuma suosii altista mieltä. Kymmenen vuotta tee se itse -it-yrittäjänä työskennellyt Jani oli viimeiset kaksi vuotta miettinyt uutta yrittäjäympäristöä. Entisen elokuvayrittäjän väsyminen oli sukupolvenvaihdossynergiaa suoraan elinkeinoasiamiehen fantasiasta.

– Bio Vuoksen kohdalla tarjonta ja kysyntä kohtasivat vaivattomasti, toistaiseksi myös it-alalla jatkava Jani sanoo.

BIO VUOKSI on perinteikäs elokuvamiljöö. 1950-luvulla rakennetun funkkiskiinteistön historia on uusille yrittäjille sekä ylpeyden että nöyryyden aihe.

– Rakennus herättää jänniä tuntemuksia. On hienoa päästä pyörittämään yritystoimintaa näin upeassa paikassa, Jani Hjerppe kertoo.

– Ilman aiempaa elokuva-alan yrittäjäkokemusta opettelemme työtä tekemällä aluksi mahdollisimman paljon itse. Vanhoilla työntekijöillä ja yleisölläkin on alussa ollut neuvonantajan rooli, Sanna Ilonen jatkaa.

Hänelle elokuvayrittäminen on uusi näyttämö, mutta kokonaan esittävän taiteen estradit eivät ole vieraita. Sanna on esiintynyt avustajana sekä Teatteri Imatrassa että Aki Louhimiehen Kuutamolla-elokuvassa ja Irtiottoja-televisiosarjassa.

Yrittäjäpariskunnan ohella Bio Vuoksessa työskentelee neljä työntekijää, joiden työsuhteet jatkuvat yrittäjävaihdoksen jälkeen ennallaan. Myös kiinteistön muu toiminta säilyy entisellään.

ELOKUVAVUOSI on toistaiseksi ollut vaisu sekä kriitikon että teatteriyrittäjän näkökulmasta. Jani Hjerppen ja Sanna Ilosen yrittäjyys käynnistyi samalla, kun yleisövirta alkoi valaista synkistyneitä elokuvasaleja.

– Potter-elokuvaa parempaa alkua on vaikea toivoa. Myös loppu- ja alkuvuosi näyttävät hyvältä King Kongeineen, Narnia-filmatisointeineen ja kotimaisine uutuuselokuvineen, Jani iloitsee.

Bio Vuoksen ohjelmisto on suunniteltu pitkälle alkuvuoteen. Elokuvien valintapolitiikka säilyy ennallaan.

– Elokuvat on valittava maahan tarjolle tuoduista. Kaikille ikä- ja käyttäjäryhmille on tarjottava katsottavaa, fantasiasta itse eniten innostuvat yrittäjät kertovat.

Yleisöesitysten rinnalle Jani ja Sanna suunnittelevat erilaisia erikoistapahtumia. Kiehtovan kiinteistön glamour on valjastettavissa paremmin myös elämystarjonnan käyttöön, he uskovat. Energiaa ja kokemusta ideointiin löytyy, Jani sanoo.

– Yrittämisrutiini on minulle jo tuttua. Kun teatterinpyörittämisen tekniikka on opittu, voi keskittyä toiminnan kehittämiseen.

TIETOTEKNIIKKA liittyy nykyään kiinteästi elokuviin. Sitä hyödynnetään sekä valmistuksessa että yhä useammin katselussa, kun elokuvia imuroidaan internetistä kotiteattereihin.

Elokuvayrittäjät eivät nykyisin kilpaile keskenään, vaan yleisön muiden vapaa-ajanviettotapojen kanssa. Alan aina ajankohtainen kysymys on, kuinka saada ihmiset teattereihin kotisohvalta. Jani Hjerppen mukaan it-alan tuntemus saattaa tässä kohtaa toimia elokuvayrittämisen puolesta.

– Aiemman kokemukseni avulla elokuvien markkinoinnille voi löytyä uusia medioita sekä oman teatterin että miksei koko alankin hyödynnettäväksi.

Kuvateksti

Elokuvissa unelmilla on taipumus toteutua.

Jani Hjerppe ja Sanna Ilonen ovat fantasiaelokuvan ystäviä. Bio Vuoksen elokuvayrittäjäksi ryhtyminen oli fantasian sijaan kuitenkin avoimin mielin tapahtunut uuden yrittäjäympäristön valinta.

MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Petteri Värtö