KHO hylkäsi valituksen Parikkalan ABC-asemasta

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituksen Etelä-Karjalan Osuuskaupan suunnitteleman ABC-liikenneaseman tonteista.

MARTTI HYTTI

PARIKKALAN KUNNAN ja Etelä-Karjalan Osuuskaupan välinen tonttikauppa on KHO:n mukaan solmittu laillisessa järjestyksessä. Parikkalan kunnanvaltuusto päätti runsas vuosi sitten myydä Eekoolle kaksi tonttia rakennuksineen Mäntylahden kylässä yhteishintaan 37 000 euroa.

Osuuskaupan tarkoituksena on rakennuttaa kuutostien ja valtatie 14:n risteyksessä sijaitseville tonteille ABC-liikenneaseman ravintoloineen ja Sale-myymälöineen.

Parikkalalainen Kaluste Vehviläinen Oy valitti kunnanvaltuuston päätöksestä Kouvolan hallinto-oikeuteen ja edelleen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Yritys vaati kunnanvaltuuston päätöksen kumoamista.

Valituksen perusteluina yhtiö esitti, että se on tarjonnut kirjallisesti hyvissä ajoin korkeamman hinnan kuin millä kauppa solmittiin. Yhtiö on ollut vuokralaisena kysymyksessä olevissa tiloissa vuodesta 1991 ja tarvitsee välttämättä tiloja yritystoiminnan harjoittamiseen.

– Yhtiölle kerrottiin vain päivää ennen kunnanhallituksen päätöstä, että yrityksen varastotiloja ollaan myymässä.

KALUSTE VEHVILÄINEN korosti valituksessaan, että kunnanvaltuuston päätöksen perustelut olivat puutteelliset. Yhtiö katsoo, että palvelut, joita hankkeen on esitetty tuovan, löytyvät jo Särkisalmesta.

– Luvatut uudet työpaikat koostuvat kahden entisen yksikön, kaupan ja huoltoaseman, yhdistämisestä, eikä ole otettu huomioon mahdollista hankkeen aiheuttamaa poistumaa muista yrityksistä, Kaluste Vehviläinen painottaa..

Asiakirjojen mukaan Eekoo hyväksyi 1.9.2004 Parikkalan kunnan kauppahintapyynnön 37 000 euroa. Tämän jälkeen Kaluste Vehviläinen tarjoutui ostamaan tilat 40 000 euron kauppahinnalla.

Molemmat oikeusasteet katsoivat, että kunnalla ei ole laissa säädettyä velvollisuutta järjestää tarjouskilpailua omaisuutta myydessään, eikä velvollisuutta myydä kiinteistöä eniten tarjoavalle. Valtuusto ei siten ole ylittänyt toimivaltaansa, eikä päätös muutoinkaan ole lainvastainen.

ETELÄ-KARJALAN Osuuskaupan toimitusjohtaja Ahti Manninen kertoo, että Eekoo odottaa nyt KHO:n päätöksen jälkeen kaavamuutoksen hyväksymistä.

– Toivomme kaavamenettelyn sujuvan juohevasti, jotta pääsisimme rakentamaan ensi vuonna. Piirustukset ovat ABC-liikenneasemasta olemassa.

Eekoon tavoitteena on hänen mukaansa, että liikenneasema avattaisiin toukokuussa 2007 eli ennen sen vuoden sesonkia.

– Liikenneaseman pinta-ala on noin 1 300 neliömetriä. Se on tarkoitus tehdä normaalin ABC-asemakonseptin mukaan. Siinä on ravintola, iso Sale-myymälä, polttoainekauppa, matkahuolto- ja postipalvelut sekä yksi matkailualan yritys vuokralaisena. Päivittäistavarakaupan valikoimiin kuuluu noin 3 500 tuotetta.

Manninen toteaa, että liikenneaseman kustannusarvio on 3-4 miljoonaa euroa.

– Liikenneasemalle syntyy kaikkiaan noin 15 työpaikkaa. Kymmenet ihmiset ovat soitelleet meille ja halunneet töihin tälle liikenneasemalle.

Pysäköintipaikkoja henkilöautoille on yli sata. Lisäksi pysäköintipaikkoja on linja-autoille ja rekoille.

Manninen uskoo, että liikenneasema parantaa merkittävästi Parikkalan palvelutasoa.

– Olemme ajatelleet, että liikenneasema olisi auki ympäri vuorokauden. Tämä on uuden Parikkalan kunnan alueella ainut kauppapalvelupiste, joka on jatkuvasti auki.

Hän korostaa, että Eekoo on ostanut risteyksessä Esso-huoltoaseman.

– Huoltoasema toimii niin kauan, kun saamme uuden liikenneaseman auki. Esson purkaminen alkaa sen jälkeen, kun uusi ABC-liikenneasema avataan. Esson paikalle tulevat rekka- ja linja-autoparkit.

Kuvateksti

Esso-huoltoasema puretaan heti sen jälkeen, kun ABC-liikenneasema avataan. Huoltoaseman paikalle tehdään pysäköintipaikkoja.

ES-ARKISTO/HELINÄ LEMINEN

Kirjoittaja:
Martti Hytti