Lappeenranta ja Viipuri hakevat rahaa rajakaupunkihankkeelle

Lappeenrannasta Viipuriin poljetaan myös ensi keväänä. Saimaan kanavalla on isot yhteiset juhlat. Kaupungit sopivat ensi vuoden naapurikaupunkiyhteistyöstä.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Kansainvälisen rajakaupunkihankkeen edistäminen on Viipurin aluehallinnon ja Lappeenrannan kaupungin iso yhteinen hanke lähivuosina. Mukana ovat myös Imatra, Joutseno ja Svetogorsk sekä Viipurin ympäristön muut kaupungit.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää totesi torstain naapurikaupunkineuvottelujen jälkeen, että rajakaupunkihankkeen vuosittain budjetti on 300 000 euroa, josta EU:n osuus on 200 000 euroa. Loput tulevat Suomen ja Venäjän puolelta.

– Uskomme, että myönteiset päätökset syntyvät maaliskuuhun mennessä. Sen jälkeen muodostetaan organisaatio, joka lähtee toteuttamaan yhteisesti sovittuja asioita.

Rajakaupungille on haettu EU-rahaa vuosille 2006 ja 2007, jonka jälkeen rahoitus katsotaan uudelleen.

Vuodelle 2006 sisältyy lukuisia yhteisiä tapahtumia. Viipuriin poljetaan pyörällä toukokuussa jo 19. kerran. Viipurissa järjestetään Lappeenranta-päivät ja Lappeenrannassa Viipuri-päivät. Saimaan kanavaa juhlitaan molemmin puolin rajaa.

VIIPURIN ja Lappeenrannan neuvottelut sujuivat torstaina naapurikaupungin entisten ja uusien johtajien kanssa sutjakkaasti. Pöydän takana oli uutena miehenä kuntavaalien jälkeen Viipurin uudeksi kaupunginjohtajaksi valittu Vasili Osipov.

Tärkeimpänä poliitikkona jatkaa kuitenkin kaupunginjohtajan tehtävät jättänyt Georgi Porjadin, joka on valittu sekä Viipurin kaupunginvaltuuston että uuden Viipurin piirivaltuuston puheenjohtajaksi. Piirihallinnon alaisena on puoli Karjalankannasta Svetogorskista Koivistoon saakka. Porjadin vahvisti itse asian. Viipurin kaupunki ja piirihallinto jatkavat hänen johdollaan eteenpäin.

– Syksyn vaaleissa säilyi vallassa sama poliittinen suuntaus, jonka johdolla Viipuria on kehitetty viimeiset viisi vuotta. Entiset periaatteet säilyvät, Porjadin totesi.

VIIPURIN piirissä on jatkossa 14 itsehallinnollista yksikköä, kaupunkeja ja maaseutupaikkakuntia, jotka laativat ensi vuodelle omat budjetit.. Georgi Porjadin kertoi, että finanssiasiat on keskitetty niiden kaupunginjohtajille. Kaupungit päättävät itse budjeteistaan, mutta piirihallinto seuraa niiden toteutumista.

Noin 200 000 asukkaan Viipurin piirin ensi vuoden budjetti on 1,5 miljardia ruplaa, eli noin 50 miljoonaa euroa. Viipurin kaupungin budjetti on runsaat 200 miljoonaa ruplaa eli noin seitsemän miljoonaa euroa. Luvuista näkee, että tärkeimmät rahapäätökset tehdään piirihallinnossa.

Vertailun vuoksi todettakoon, että Lappeenrannan kaupungin ensi vuoden menot ovat runsaat 200 miljoonaa euroa.

KAUPUNGINJOHTAJA Osipov ja valtuuston puheenjohtaja Porjadin kertoivat, että Viipuri yrittää saada rahaa investointiohjelmaansa.

– Teiden ja katujen korjauksiin menee paljon rahaa. Talojen julkisivujen korjaukset jatkuvat. Rahat vain eivät riitä joka paikkaan, Osipov kertoi.

Myös yrityselämässä tapahtuu. Tanskalainen yritys avaa Viipurissa uuden vuorivillatehtaan joulukuun alkupuolella. Porjadin toivoi rahoitusta myös lääketehtaan perustamiseen.

Lappeenrannan ja Viipurin yhteisiä hankkeita 2006

Rajakaupunkihankkeen aloittaminen Interreg- ja Tacis-rahalla.

Viipuri-päivät Lappeenrannassa ja Lappeenranta-päivät Viipurissa.

Perinteinen pyöräilytapahtuma 11.-13. toukokuuta.

Saimaan kanavan 150-vuotisjuhlallisuudet Lappeenrannassa ja Viipurissa.

Itä-Suomen koulun vihkiäiset Lappeenrannassa.

Joulupukin ja pakkasukon tapaaminen rajalla.

Sosiaalitoimen yhteistyö: ammattikorkeakoulun ja viipurilaisten yrittäjien yhteishanke.

Itämeren venematkailuprojektin edistäminen.

Seminaari Venäjän kuntauudistuksesta Viipurissa.

Kuvateksti

Viipurin vahva mies on jatkossakin Georgi Porjadin (vas.). Uusi kaupunginjohtaja on Vasili Osipov (oik.) ja uusi varakaupunginjohtaja Oleg Zhigelei.

MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen