Pavel Tserenkovin unelma on oman jäähallin kokoinen

Entinen Krylja Sovetovin ja Pietarin SKA:n liigakiekkoilija Pavel Tserenkov aikoo rakennuttaa Lappeenrantaan harjoitushallin. Tserenkov kotiutui Lappeenrantaan viitisen vuotta sitten ja valmentaa nyt SaiPan D-junioreita.

VESA SALMINEN

LAPPEENRANTA. SaiPan juniorivalmentajalla Pavel Tserenkovilla on jäähallin kokoinen unelma. Entinen Krylja Sovetovin ja Pietarin SKA:n puolustaja suunnittelee yksityisen harjoitushallin rakentamista Lappeenrannan Harapaisiin.

– En kuvittele saavani tästä mitään bisnestä, vaan se tulee kaupungin tarpeeseen, Tserenkov kuvaa.

– Yrittäjän riski on tietysti minulla. Eihän sitä tappiolla tietenkään voi pyörittää.

SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITON jäähalliasiamiehen Pekka Paavolan mukaan yhden kaukalon ja neljän pukuhuoneen hallin kustannukset ovat tänä päivänä 1,2 miljoonaa euroa. Paavola on ollut mukana myös Lappeenrannan hallihankkeen palaverissa.

Harapaisen halliin on kaavailtu kuutta pukuhuonetta ja mahdollisesti kaukalon lisäksi maalivahdeille ja pienille naperoille sopivaa harjoitusaluetta. Työntekijöitä hallin pyörittäminen työllistäisi Tserenkovin lisäksi kolme.

Harapaisissa tehdään parhaillaan maaperätutkimuksia. Suunnitelmien mukaan rakentaminen alkaa ensi keväänä ja halli on valmis ensi vuoden lopussa.

HARJOITUSHALLIN rahoitus perustuu Tserenkovin omaan pääomaan sekä lainaan rahoituslaitoksesta. Alkuvaiheessa halli on Tserenkovin oma yritys, mutta myöhemmin se on mahdollista muuttaa osakepohjaiseksi.

– Paavolan kanssa on käyty laskelmat läpi ja ne ovat realistiset, Tserenkov sanoo.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että melko varmasti halli tulee.

VASTAAVANLAISIA yhden yrittäjän alulle panemia halleja on Pekka Paavolan mukaan Suomessa muutamia. Viimeisin valmistui vastikään Kiuruvedelle. Hankkeeseen on mahdollista saada valtionapua sen jälkeen, kun se on toteutunut ja vastaa suunniteltua käyttötarkoitusta.

Tserenkov on neuvotellut muun muassa SaiPa ry:n ja taitoluistelijoiden kanssa harjoitusvuorojen käytöstä. Tarvetta on, sillä jääajasta on Lappeenrannassa huutava pula.

– Mitään sopimuksia ei ole vielä tehty, Tserenkov toteaa.

Jääkiekkoliiton laskelmien mukaan yksi halli vastaa 15 000 asukkaan tarvetta. Lappeenrannassa asukkaita on 59 000 ja jäähalleja kaksi.

PAVEL TSERENKOV on asunut Lappeenrannassa viitisen vuotta. 41-vuotiaan entisen Venäjän liigan kiekkoilijan poika pelaa SaiPan D-junioreissa ja isä on mukana apuvalmentajana. Vaimo puolestaan on Tserenkovin tavoin töissä Urheilu-Koskimiehessä. Perheeseen kuuluu myös kaksivuotias tyttö.

Tserenkov on pelannut Venäjän liigassa Moskovassa Krylja Sovetovissa ja Pietarin SKA:ssa reilut 120 liigaottelua. Hän on pelannut myös maan juniorimaajoukkueissa. Jääkiekon huipputasolla hän lopetti vuonna 1991.

Nyt joukkueena on työpaikan puulaakiryhmä Luuta. Tserenkov sanoo pelaavansa pakkiparina jäähallihankkeen laskelmien ja muiden käytännön asioiden tekemisessä häntä auttaneen Markus Vuolteen kanssa.

– Ajatus syntyi vuosi sitten Markuksen kanssa, kun koko ajan jouduttiin käymään harjoittelemassa Savitaipaleella. Joka sunnuntai, vaikka olisin mieluummin ollut kotona, Tserenkov naurahtaa.

Suomeen Tserenkovin perhe muutti viitisen vuotta sitten töihin. Tserenkovin mukaan Suomi viehättää asuinpaikkana, koska maa on rauhallinen ja Lappeenranta on sopivan kokoinen pikkukaupunki ja nyt jo koti.

Kuvateksti

Harapaisiin nousee Pavel Tserenkovin mukaan harjoitushalli ensi vuoden lopussa, jos hanke etenee suunnitelmien mukaisesti.

MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Vesa Salminen