Yhden päivän ihme

LIISA KUKKOLAViides- ja kuudesluokkalaiset Lauritsalan, Muukonniemen ja Ruto

LIISA KUKKOLA

Viides- ja kuudesluokkalaiset Lauritsalan, Muukonniemen ja Rutolan sekä Alakylän koulusta olivat harjoitelleet opettajiensa opastukselle ja harjoitus-cd:n avulla pitkin syksyä Markus Fageruddin yksinäytöksistä Kerjäläiset-oopperaa. Tuli apulaisohjaaja Iiris Kerosuo, pianisti ja Kansallisoopperan laulajat sekä puvut, peruukit ja lavastukset – ja katso: yhdessä päivässä on ooppera valmis.

Sen nyt vielä käsittää, että oopperan laulajat osaavat hommansa, koska heillä on kokemusta muista esityksistä. Mutta että kaikki kymmenet kuorolaiset löytävät lavalla paikkansa ja pystyvät samalla keskittymään taiteelliseen suoritukseensa, on minusta pieni ihme.

KERJÄLÄISET on varmasti sopiva ensimmäinen annos oopperaa: vajaan puolen tunnin mittainen esitys, jossa oopperan eri osat tulevat selviksi. Kun libretto eli oopperan tarina on vielä lapsista ja musiikki kauniisti kulkevaa ja erilaisia elementtejä sisältävää ei kokonaisuudesta voi valittaa. Esityksen jälkeen huomaakin tavoittelevansa loppuhuipennuksen sanoja Me voitetaan, me voitetaan, me voitetaan ja illalla sängyssä lapsi haluaa välttämättä esittää nukuttaa, ei nukuta -kohtausta.

Lappeenranta-salissa esiintyneet Alakylän koulun koululaiset lauloivat raikkaasti, ja lappeenrantalaislähtöinen mezzosopraano Niina Keitel pääsi kokeilemaan salin toimivuutta juuri ennen laulukilpailuja.

On hauskaa, että solistina käytetään oman kaupungin maailmalle lähteneitä laulajia.

Koululaisooppera ei tarkoita sitä, että asiat tehtäisiin puolivillaisesti vaikka ne nopeasti tehdäänkin.

Kouluarvosanaksi Kerjäläisille on pakko antaa 10 ja puoli.

OOPPERA

Kerjäläiset. Musiikki Markus Fagerudd. Libretto Ilpo Tiihonen. Ohjaus Hannele Martikainen. Apulaisohjaaja Iiris Kerosuo. Musiikinjohto Kari Hänninen.

Rooleissa Niina Keitel, Juha Hostikka, Kari Hänninen, Alakylän koulun 5.-6.-luokkalaisia.

Esitys Lappeenrantasalissa 23.11.2005

Kuvateksti

Mukakreivi Falsky opettaa lapsille murtolukuja ja tarjoaa heiveröistä suojaa, joka ei kuitenkaan pidä rottia loitolla yksinäytöksisessä oopperassa Kerjäläiset. Kuva Lauritsalan koulun maanantaisesta esityksestä.

MIKA STRANDÈN

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola