Categories
Artikkelit

EAA:n mielestä Karelia Games on eliittiä, SUL:n mielestä ei

EAA arvosti Karelia Gamesin tulostasolla mitattuna sarjassaan Euroopan viidenneksi parhaaksi. SUL:n laatupisteissä Lappeenranta oli kuuden eliittikilpailun sarjassa huonoin.

VESA SALMINEN

LAPPEENRANTA. Karelia Games nousi tänä vuonna viidenneksi parhaaksi kilpailuksi Euroopan yleisurheiluliiton EAA:n Permit meeting -sarjassa. Mukana on 25 kilpailua.

Kotimaisessa eliittikisasarjassa Lappeenranta jätettiin rankingissa vasta neljänneksi Kuortaneen, Lapinlahden ja Lahden jälkeen. EAA:n listalla Lappeenrannan lisäksi on mukana ainoastaan Lapinlahti, joka Euroopan rankingissa on 20:s.

– Se on ihan eri asia viedä EAA-kisaa kuin eliittikisaa, Suomen Urheiluliiton olosuhdepäällikkö Mika Muukka vertaa.

Eliittisarjan pisteissä mukaan on urheilijoiden tekemien tulosten rinnalle otettu vahvasti niin sanotut laatupisteet, joita jakoivat Suomen Urheiluliiton markkinointijohtaja Jari Töykkä, olosuhdepäällikkö Muukka ja viestintäpäällikkö Mika Noronen.

Urheilijapisteissä Karelia Games oli ykkönen, laatupisteissä viimeinen.

EAA rankkaa kilpailut urheilijoiden ja tulostason perusteella. SUL:n listalla urheilun rinnalla ovat samanarvoisina muun muassa aikataulut, kuulutukset ja musiikki, video- ja tulostaulut, TV-yhteistyö, yleisöpalvelut, VIP-palvelut sekä markkinointi ja tiedottaminen.

SUL:N TAVOITTEENA on luoda kisasarja, jonka kaikki tapahtumat perustuvat samanlaiseen sapluunaan.

– Yleisurheilussa on ollut vähän vanhakantaista toimintaa, Muukka perustelee eliittikisojen kehitystarvetta.

– TV-tuotteena se ei ole ollut paras mahdollinen.

Muukan mukaan tavoitteena on, että parin kolmen vuoden sisällä kaikki kisajärjestäjät ottaisivat laatuasiat itsestäänselvyytenä. Nyt osa ei Muukan mielestä sitä vielä ymmärrä.

– Lappeenrannassa on paljon hyvää, he ovat parhaita kisajärjestäjiä, Muukka arvostaa.

LAPPEENRANNASSA Karelia Gamesin pudottaminen alaspäin eliittilistalla on nähty jopa SUL:n haluna korostaa omaa asemaansa ja rangaista Lappeenrannan Urheilu-Miehiä liiallisesta EAA-kriteereihin eli urheilijoihin ja tulostasoon panostamisesta.

Karelia Games on ollut eliittisarjan kahdeksantoista kesän historiassa yksitoista kertaa paras. Viime kesän kisa oli myös yleisömenestys, lähes 5 000 katsojaa.

Suurin hyöty ykkössijasta on se, että järjestäjät pääsevät ensimmäisenä valitsemaan kilpailun ajankohdan.

LUM:n markkinointipäällikön Teemu Kallioniemen mukaan yhteistyössä SUL:n kanssa on ollut suuria ongelmia, mutta niitä yritetään puolin ja toisin ratkaista. SUL valvoo tiukasti omaa etuaan ja haluaa esimerkiksi omat metrinsä mainospaikoista.

SUL:n laatuarvioinnissa on vielä jyrkempi sävy yhteistyön kohdalla: ”Kisajärjestäjä ei noudattanut yhteisesti sovittuja pelisääntöjä. Onko kyse asenneongelmasta vai mistä? Näillä toimintatavoilla yhteistyön tekeminen on lähes mahdotonta.”

Kallioniemen mukaan viime kesänä SUL halusi kasvattaa TV:ssä hyvin näkyvää takasuoran osuuttaan kaksinkertaiseksi, mutta LUM:lle se ei sopinut, koska sillä oli monivuotisia sopimuksia omien yhteistyökumppaneidensa kanssa.

– Kisojen järjestäminen on muutenkin rankkaa taloudellisesti, Kallioniemi toteaa.

EAA:N DELEGAATTI arvosti LUM:n mukaan erityisesti Karelia Gamesin tunnelmaa ja olosuhteita sekä panostusta urheilijoiden ja muiden kisavieraiden viihtyvyyteen. Samankaltaista palautetta LUM sai Kallioniemen mukaan myös ulkomaalaisilta urheilijoilta.

– Meille on tärkeätä, että urheilijoilla ja yleisöllä on mahdollisimman hyvät oltavat, että he tulevat ensi vuonnakin tänne, Kallioniemi sanoo.

Kotimaisille urheilijoille LUM ykköstavoite on tarjota kovatasoiset kisat ilman ulkomaille reissaamisen rasitetta.

Eliittisarja

Parhaat eliittikisat SUL:n antamien urheilija- ja laatupisteiden perusteella:

1) Kuortane, 2) Lapinlahti, 3) Lahti, 4) Lappeenranta, 5) Tampere, 6) Turku.

Kilpailujen paremmuusjärjestys laatupisteiden perusteella: 1) Kuortane, 2) Lahti, 3) Lapinlahti, 4) Tampere, 5) Turku, 6) Lappeenranta.

Urheilijapisteissä Lappeenranta oli ykkönen.

EAA Permit Meeting

EAA:n 25 kisan parhaat:

1) Retimnon, Kreikka, 2) Rovereto, Italia, 3) Bydgoszcz, Puola, 4) Tallinna, Viro, 5) Lappeenranta, 6) Cork, Irlanti, 7) Padova, Italia, 8) Hania, Kreikka, 9) Varsova, Puola, 10) Zaragoza, Espanja, 11) Dessau, Saksa, 12) Luzern, Sveitsi.

Kuvateksti

Ulkomaalaiset urheilijat ovat olleet näkyvässä osassa Karelia Gamesissa, ja myötätuulen takaamiseksi järjestäjät ovat olleet valmiita juoksuttamaan heitä vaikka takasuoralla. SUL ei sapluunasta poikkeavasta juoksupaikasta pidä.

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Vesa Salminen