Etelä-Karjala saa maakunnallisen kotiseutulukemiston

Etelä-Karjalan maakuntayhdistys suunnittelee kolmiosaista lukemistoa. Se tehdään kouluopetukseen soveltuvaksi. Ensimmäisen osa käsittelee tarinaperinnettä.

ILPO LESKINEN

ETELÄ-KARJALAN maakuntayhdistys suunnittelee kolmiosaisen maakunta- ja kotiseutulukemiston tekemistä.

Etelä-Karjala-aiheisen lukemiston ensimmäisen osa on tarkoitus tehdä ensi vuonna. Työstä vastaa Savitaipaleen kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja, opettaja Eila Kajanus-Jurvanen.

– Esitin maakuntayhdistyksen kokouksessa lukemiston tekemistä, koska erityisesti kouluopetuksessa tarvitaan paikallista aineistoa.

ENSIMMÄINEN OSA keskittyy eteläkarjalaiseen tarinaperinteeseen. Kirjaan kootaan lähinnä uskomuksia ja peikkosatuja sekä hiisi- ja aarretarinoita.

Kirjaan yritetään saada myös murrekertomuksia. Tarkoitus on Kajanus-Jurvasen mukaan koota yhteen aiemmin eri tahoilla julkaistuja murrekertomuksia.

Lukemistosta tehdään sellainen, että sitä voidaan hyödyntää kouluopetuksessa alaluokkia myöten.

– Tarkoitus ei ole tehdä juhlavaa kirjaa vaan käyttökirja. Emme pyri prameaan ulkonäköon vaan siihen, että kirjaa on helppo käsitellä.

TOISEEN OSAAN kootaan Etelä-Karjalan maantietoa ja historiaa. Tarkoitus on kertoa mm. eri paikkakuntien luonnonnähtävyyksistä.

Mahdollinen kolmas osa käsittelee ihmisen elämänkaarta. Se esittelee lasten perinnettä ja leikkejä, hääperinnettä ja häiden viettoa sekä hautajaisperinnettä.

TARINAKIRJA on tarkoitus saada valmiiksi ensi jouluksi, parhaassa tapauksessa jo aiemmin.

– Yleensä kaikki kirjat tähtäävät joulumarkkinoille, mutta koulua ajatellen lukemistoa tarvittaisiin jo syyspuolella, Kajanus-Jurvanen sanoo.

Toisen ja kolmannen osan teko ja valmistuminen ovat vielä avoinna. Hän pitää tärkeimpänä, että työ saadaan alkuun ja ensimmäinen osa valmiiksi.

Maakuntayhdistys on varannut rahaa lukemiston tekemiseen, mutta työtä varten joudutaan hakemaan myös apurahaa.

MAAKUNTAYHDISTYS julkaisee alkuvuodesta Etelä-Karjalan vuosikirjan. Kirja oli tarkoitus julkaista jo tänä vuonna, mutta se viivästyi, kertoo maakuntayhdistyksen puheenjohtaja, kotiseutuneuvos Pertti Jurvanen Savitaipaleelta.

Kuvateksti

Eila Kajanus-Jurvanen ryhtyy kokoamaan tarinaperinteestä koostuvaa kotiseutulukemistoa Etelä-Karjalaan.

ES-ARKISTO/HELENA SIPAKKO

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen