Jalkakäytävät levenevät myös Kauppakadun pohjoispäässä

Ajorata kapenee Koulukadun ja Ainonkadun välisellä Kauppakadulla. Pysäköintipaikat siirtyvät Koulukadulle, joka kapenee kaksikaistaiseksi.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Kauppakatu korjataan pohjoispäästä samanlaiseksi kuin Valtakadun ja Oksasenkadun välillä. Ajorata kapenee huomattavasti ja jalkakäytävät levenevät Koulukadun ja Ainonkadun välillä.

Samalla Koulukadun ja Raastuvankadun risteysten ajoratoja korotetaan ja kavennetaan. Risteyksiin joutuu ajamaan nykyistä hitaammin.

Teknisen toimen tuotantojohtaja Pasi Leimi kertoo, että ajorata kapenee kuuteen metriin Koulukadun ja Ainonkadun välillä.

– Ajorataa kavennetaan, jotta jalkakäytävät saadaan mahdollisimman leveiksi.

KAUPPAKADULLA säilyy näillä näkymin autoliikenne. Korjattu katu voidaan tarvittaessa muuttaa kävelykaduksi. Kadulle ei Leimin mukaan tule korokkeita, joten se toimii sellaisenaan kävelykatuna.

– Kauppakatu on keskeinen liikenneväylä, varmaan historiallisista syistä, eivätkä Taipalsaarentie ja Snellmaninkatu ole sitä kokonaan korvanneet.

– Jalkakäytävien leventäminen muuttaa joka tapauksessa kadun ilmettä.

PYSÄKÖINTIPAIKAT poistuvat Kauppakadulta.

Koulukadulle tulee 50 pysäköintipaikkaa, jotka korvaavat Kauppakadun nykyiset parkkipaikat. Samalla Koulukatu kapenee kaksikaistaiseksi.

Koulukadun liikennevalot poistuvat ja risteystä korotetaan.

– Ideana on, että risteyksen läpi on ajettava hiljaa, Leimi sanoo.

RAATIHUONEENPUISTO saa myös ehostuksen.

Puiston profiilia tasataan siten, että Raatihuone tulee nykyistä paremmin esiin. Ehostus vahvistaa nykyistä puistomaista ilmettä.

Kauppakatu madaltuu nykyisestä 37 senttiä Raastuvankadun risteyksessä. Näin Hinkkasen talo nousee paremmin esiin.

– Madallus parantaa Kauppakadun geometriaa. Madallus on teknisesti yksinkertainen, Leimi sanoo.

JALKAKÄYTÄVILLE on mahdollista rakentaa lämmitys, lukuunottamatta Koulukadun ja Raastuvankadun välistä jalkakäytävää Raatihuoneen puolella.

Periaate on Leimin mukaan sama kuin Kauppakadun toisessa päässä. Kiinteistönomistajat maksavat lämmityksen vaatimat rakenteet jos haluavat ja kaupunki rakentaa.

TEKNINEN LAUTAKUNTA hyväksyi keskiviikkona Kauppakadun katusuunnitelman Koulukadun ja Ainonkadun välille.

Korjaus alkaa tammikuussa. Kadun on määrä olla valmis 1. syyskuuta, juuri ennen Lappeenrannassa järjestettävää EU:n ulkoministereiden kokousta.

Kauppakadun ja Raatihuoneenpuiston korjaus maksavat yhteensä 620 000 euroa. Työhön on jo varattu rahaa.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen