Lappeenrannan kouluissa ja päiväkodeissa kalapuikot vaihtuvat halvempiin ruokiin

Oppilaskohtaiset hankintamäärärahat sen sijaan nousevat reippaasti. Kolmen pienen koulun lakkauttamisesta saatava säästö menee kaikkien peruskoulujen hyväksi.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kasvatus- ja opetustoimi hakee ensi vuonna säästöjä muun muassa koulujen ja päiväkotien ruokamenoista. Laadun parannusta on luvassa muualla. Peruskoulujen hankintamäärärahat nousevat reippaasti, kun kolmen pienen koulun lakkautuksista saatavat säästöt käytetään kaikkien peruskoulujen määrärahojen korottamiseen.

Koulujen ja päiväkotien ruokalistoja on muutettava niin, että niin sanotuista kappaletavaralounaista, esimerkiksi kalapuikoista, luovutaan. Ne korvataan edullisemmilla keitto- tai pataruoilla.

Puuropäiviä ei lisätä. Edelleenkin seitsemän viikon kiertävässä listassa on vain yksi puuropäivä. Ruokalistamuutos tuo 56 000 euron säästön.

KASVATUS- ja opetuslautakunta on jo päättänyt kolmen pienen koulun lakkauttamisesta ensi syksystä lukien. Saatava säästö menee kaikkien peruskoulujen hankintamäärärahojen korottamiseen.

Koulukohtaiset määrärahat nousevat ensi vuonna ensimmäistä kertaa suunnilleen 1990-luvun alun lamaa edeltävälle tasolle.

Opetuspäällikkö Mari Routti kuvaa korotusta huomattavaksi. Alakouluilla oppilaskohtainen määräraha nousee 20 euroa eli 15 prosenttia nykyisestä. Yläkouluilla määrärahat nousevat oppilasta kohti peräti 90 euroa eli 58 prosenttia.

Perusopetuksen menoja pienentää osaltaan oppilasmäärän väheneminen. Oppilaita on arviolta 70 edellisvuotta vähemmän. Kokonaistuntikehystä voi pienentää sadalla tunnilla lukuvuoden 2006–2007 alusta. Menot vähenevät 70 000 euroa.

Lautakunta hyväksyi maanantai-iltana ensi vuoden talousarvion käyttösuunnitelman. Lautakunta oli esittänyt menoiksi 62,2 miljoonaa euroa, mutta valtuusto vahvisti toimintakatteeksi 61,9 miljoonaa euroa. Lautakunnan esityksestä oli karsittu 289 245 euroa.

IB-lukion tuntikehys kasvaa ensi lukuvuoden alusta 25 tunnilla. Yleensä lukioiden koulukohtainen määräraha alenee viidellä eurolla oppilasta kohti ja on ensi vuonna 80 euroa.

Taiteen perusopetuksen määräraha kasvaa 10 000 eurolla. Tuki on keskimäärin 55 euroa oppilasta kohti. Määrärahan jaosta päätetään myöhemmin.

SUURIN INVESTOINTI ensi vuonna on Lauritsalan koulun peruskorjaus. Ensimmäisen vaiheen kustannusarvio on 2,42 miljoonaa euroa.

Muihin hankkeisiin lautakunta sai 800 000 euroa esittämänsä 1,33 miljoonan euron sijaan. Niukasta määrärahasta riittää vain välttämättömimpiin hankkeisiin.

Irtaimen omaisuuden investointirahat karsiutuivat lautakunnan esittämästä 455 000 eurosta 180 000 euroon. Vanhentunutta kalustoa uusitaan. Määräraha on kuluvan vuoden vastaavaa selvästi pienempi.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju