Maakaasun hintaan suuria korotuksia

* Lappeenrannan energia tuottaa lähes kaiken kaukolämmön maakaasulla.

MATTI SAARELA

KAUKOLÄMMÖN hinta nousee koko maassa. Pientalon lämmityslasku nousee 100-200 eurolla ensi vuonna. Lappeenrannassa korotus merkitsee noin 10 euron lisälaskua megawattitunnilta. Myös taloyhtiöt joutuvat nostamaan vastikkeitaan kymmenillä euroilla.

Lappeenrannassa noin 80 prosenttia kiinteistöistä on kaupungin kaukolämpöverkossa. Imatran lämmöllä on kaukolämpöasiakkaita noin 500.

Suomen tietotoimiston keskiviikkona kertomassa uutisessa Energiateollisuus ry:n asiantuntija Mirja Tiitinen sanoo, että kaukolämmön hinnannousu johtuu maakaasun hinnankehityksestä. Maakaasua tuo maahan ainoana yhtiönä Gasum, joka muuttaa tariffirakennettaan vuodenvaihteessa.

– Vuoden alussa voimaan tulevan tariffin mukaan maakaasun hinta on sidottu 55-prosenttisesti öljyn hintaan, Tiitinen kertoo.

LAPPEENRANNAN energia tuottaa käytännössä lähes kaiken kaukolämmön maakaasulla. Myös Imatran voimala on maakaasukäyttöinen.

– Lappeenrannassa tuotetaan kaukolämmöstä melkein sata prosenttia maakaasulla. Siksi maakaasun hinnan nousu vaikuttaa niin paljon. Esimerkiksi Kotkassa poltetaan myös turvetta, ja siellä paikallisuutisten mukaan hinnankorotus on vain noin kuusi prosenttia, Lappeenrannan energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen sanoo.

Kolehmaisen mukaan uutta tariffia on tarkoitus käyttää koko ensi vuosi.

– Euroissa korotus tarkoittaa sitä, että omakotitalossa vuoden lämmityskulut nousevat noin 200 eurolla. Korotus on noin 10 euroa megawattitunnilta, hän jatkaa.

Lappeenrannan energia nosti omia kaukolämpötariffejaan jo joulukuun alussa 21 prosentilla.

Lappeenrannassa myös sähkön hintaa on nostettu 15 prosentilla. Lappeenrannan energia tuottaa molempia maakaasulla Mertaniemen vastapainevoimalassa.

IMATRALLA kaukolämmön hinnoittelussa käytetään muuttuvaa tariffia. Hinta lasketaan kuukausittain maakaasun hinnoittelussa käytettävän indeksin perusteella.

Imatran lämmön käyttöpäällikkö Risto Tahvanainen arvelee, että kaukolämpöön kytketyn omakotitalon lämmityskulut nousevat ensi vuonna 150-200 eurolla. Tarkkaa arviota on kuitenkin vaikea sanoa.

Gasumin maakaasun hinnoittelu puolestaan perustuu indeksiin, jossa suurin paino on teollisuuden ja suurten voimalaitosten käyttämän raskaan polttoöljyn hinnalla. Tahvanaisen mukaan tavallisesti kaukolämpölaitokset määrittelevät omat tariffinsa sen perusteella, miten raskaspolttoöljyn hinnan oletetaan kehittyvän.

Tahvanainen uskoo, että muiden kaukolämpöyhtiöiden vuositariffit on laskettu sillä oletuksella, että raskaspolttoöljyn ja siten myös maakaasun hinta nousee vielä nykyisestäkin tasosta huomattavasti.

– Meillä on nyt korjattu hintaa koko ajan ylöspäin, Tahvanainen sanoo.

Hänen mukaansa Imatralla hinta joustaa kuitenkin myös alaspäin kuukausittain, jos maakaasun hinta laskee.

Kuvateksti

Lappeenrannan energian Mertaniemen voimalaitoksessa kaukolämpöä ja sähköä tuotetaan vastapainevoimalassa maakaasulla.

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Matti Saarela