Salmen perhe elää pellavasta

Tytär ja miniä ompelevat tuotteet. Vanhemmat kiertävät ympäri vuoden markkinoita ja myyntitapahtumia. Alihankintatyötä ostetaan kahdelta hengeltä.

PÄIVI VENTO

RAUTJÄRVI. Raili ja Toivo Salmi asettuvat aloilleen tammi- ja helmikuuksi. Mutta tämä ei tarkoita lepoa, vaan työskentelyä loppuvuoden varalle, etenkin kesäkauteen, joka on vilkkainta myyntiaikaa.

Simpeleellä sijaitsevan Pellavapuodin ompelimossa Raili ja tyttärensä Anne Salmi leikkaavat kymmeniä pellavavaatteita ja ompelevat erilaisia tuotteita vaatteista kodin- ja saunatekstiileihin. Maaliskuussa Raili ja Toivo Salmi lähtevät kentälle, Anne Salmi jatkaa ompelemista ja varastojen täydentämistä.

Salmen naisväki otaksuu, että SI Pellava OY:n liikeidea on ainutlaatuinen Suomessa.

– Käytämme vain ja ainoastaan pellavaa ja tarvittaessa muita luonnonkuituja. Ompelemme kaiken itse, paitsi sukat teetämme alan erikoisosaajalla. Meillä on omat kaavat, joita emme laske käsistämme. Paidat leikkaamme täällä, lahtelainen alihankkija ompelee ne kokoon, mutta napituksen ja muun viimeistelyn teemme taas itse, Raili ja Anne Salmi selvittävät.

Yrityksen omaleimasuutta on myös laajat tuotevalikoimat. On uutuuksia kuten saunatyynyt ja saunahatut, pöytäliinaa joka lähtöön, vaatetta niin, että vain alusvaatteet ja kengät pitäisi ostaa muualta.

– Pohjallisiakin on, naiset huomauttavat. Ja jos mikä ei kuulu valikoimiin, niin se tehdään tilauksesta.

– Esimerkiksi 3,5 metriset pöytäliinat ovat sellaisia, joita ei ole varastossa, mutta teemme niitä, Raili Salmi kertoo. Pellavapuoti toimii myös tilausompelimona. Moni kesäasukas on lähtenyt mukanaan Annen ompelema asu.

Kankaissa suositaan kotimaista niin pitkälle kuin pystytään. Rohdinpellavaa, pellavafroteeta ja pyyhepellavaa löytyy Suomesta. Lastenvaatteisiin 100-prosenttinen pellava tulee lähinnä Saksasta.

SI PELLAVA OY:N toinen toimipiste on Lahdessa. Siellä ompelee miniä-Sanna. Hänellä on työhuone omakotitalossaan. Poika-Jarkko osallistuu myyntityöhön.

– Meillä oli myymälä keskustassa, mutta lopetimme sen nyt marraskuussa ja toiminta siirtyi Sannan kotiin. Myynti oli vuokraan nähden liian vähäistä, Raili Salmi kertoo.

Simpeleellä Salmet yllätti se, että puodin osuus kaupankäynnistä on jäänyt pieneksi.

– Kun etsimme sijoituspaikkaa, kiinteistövälittäjä arveli, että tehtaan takia Simpeleellä on ostovoimaa. Ei ole ollut, kyllä ne ovat lähinnä kesäasukkaat ja parikkalalaiset, jotka myymälässä käyvät, Anne Salmi sanoo.

– Monet sanovat, että sijaintimme on hankala, koska emme ole ihan keskustassa, pitäisi varta vasten tulla, Salmi ymmärtää.

RAILI JA TOIVO Salmi ovat jo eläkkeellä, mutta haluavat antaa kaikkensa lasten yrityksen onnistumiseksi.

– Olemme niin sanottu avustava joukko, joka mielellään tekee sen minkä pystyy tekemään, Raili Salmi kuvailee, ehkä turhan vaatimattomana, sillä myyntipäiviä hänelle ja miehelleen kertyy vuodessa noin 250. Suomen markkinat ovat tulleet tutuiksi, sekä suomalainen asiakas.

– Suomalainen tuntuu mieluummin uskovan venäläistä kauppiasta Viipurin torilla kuin suomalaista kauppiasta Suomessa, Raili Salmi ihmettelee. Hän viittaa siihen, kuinka Venäjällä, ja myös Virossa, sekoitekankaisia tuotteita myydään pokkana 100-prosenttisina pellavatuotteina.

– Ongelma on siinä, ettei aitoutta pysty erottamaan vasta kuin ensimmäisen pesun jälkeen. Täyspellavainen liina suoristuu pesun jälkeen ja on helppo mankeloida.

Raili ja Toivo Salmi ovat kotoisin Hämeestä, ja molempien kotitiloilla pellavaa kasvatettiin 1950-luvulle asti.

– Kun Tampella lopetti toimintansa, luultiin tekokuidun syrjäyttävän kaiken. Mutta eihän siinä niin käynyt, siitä pitää huolen jo ihmisten taipumus allergioihin, Raili Salmi sanoo. SI Pellava Oy:n tuotteet ovat löytäneet vakioasiakaskunnan kaikkialta Suomesta. Salmet kuvailevat sen koostuvan ihmisistä, jotka arvostavat luonnontuotteita ja kotimaista työtä.

SI Pellava Oy

Perustettu vuonna 1997. Perustaja Sanna Salmi,

os.Siipo.

Toimipaikat Lahdessa ja Simpeleellä.

Yrityksessä mukana Sanna Salmen mies Jarkko, tämän sisar Anne.

Jarkon ja Annen vanhemmat Raili ja Toivo Salmi kiertävät myymässä tuotteita ympäri vuoden ympäri Suomen.

Alihankintatyönä sukkien valmistus ja paitojen kokoonompelu.

Simpeleellä myymälä, Pellavapuoti.

Kuvateksti

Saunatyyny on yksi uusimmista tuotteista, Anne Salmi esittelee.

PÄIVI VENTO

Kirjoittaja:
Päivi Vento