Sopraanojen ja baritonien ylivalta pienentynyt laulukilpailuissa

Sunnuntaina alkavat Lappeenrannan laulukilpailut jäävät viimeisiksi, joissa Tuulikki Närhinsalo on toiminnanjohtajana. Kukaan kilpailijoista ei ole peruuttanut tuloaan, mutta tuomareista kaksi piti vaihtaa oopperan ensi-illan vuoksi.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Tuulikki Närhinsalo ei enää kahden vuoden päästä joudu ottelemaan itsensä kanssa siitä, pitääkö hän Suomen Kansallisoopperan taiteellisena suunnittelupäällikkönä oopperalaulajia harjoittelemassa tuleviin oopperoihin vai saako hän Lappeenrannan laulukilpailujen toiminnanjohtajana heidät tuomareiksi kilpailuihin. Kahdeksansien kilpailujensa jälkeen Närhinsalo jättää tehtävänsä toiminnanjohtajana tulevan kilpailun jälkeen ja vapauttaa itsensä samalla kaksoisroolista.

– Tämänkertaisen laulukilpailun tuomaristosta kaksi vaihtuu sen takia, että Kansallisoopperassa on samanaikaisesti menossa harjoittelujakso tammikuun lopun ensi-illan takia. Taiteellisena suunnittelupäällikkönä en voinut päästää sopraano Kirsi Tiihosta ja baritoni Sauli Tiilikaista tuomareiksi Lappeenrantaan vaikka niin oli aikaisemmin sovittu, Tuulikki Närhinsalo kertoo.

Tilalle tuomareiksi tulevat sopraano Päivi Nisula ja baritoni Jaakko Kortekangas – kumpikin Lappeenrannan laulukilpailuissa menestyneitä vuonna 1989.

Muut tuomarit vuoden 2006 laulukilpailussa ovat Kansallisoopperan johtaja Erkki Korhonen (pj), kapellimestari Markus Lehtinen, mezzosopraano Lilli Paasikivi, virolainen basso Mati Palm. Tuomariston sihteerinä on Ilona Hannikainen.

Päivi Nisula ja Markus Lehtinen olivat tuomareina myös lokakuussa Lappeenrannassa käydyssä ennakkokilpailussa.

KUKAAN ennakkokilpailusta hyväksytyistä 30 laulajasta ei ole peruuttanut tuloaan Lappeenrantaan, mikä on Närhinsalon kokemuksen mukaan lähes käytäntö. Peruuntumisia on vuosien varrella ollut todella vähän.

Vuoden 2004 kilpailuissa oli mukana vain yksi tenori eikä yhtään bassoa, baritoneja oli seitsemän ja bassobaritoneja yksi. Naisten äänistä viime kerralla sopraanot olivat kertakaikkisen ylivoimaisia määrältään, sillä heitä oli 16 ja mezzosopraanoja vain kolme.

Tällä kertaa ääripäiden äänialueita on enemmän: tenoreja on neljä, bassoja kaksi, bassobaritoneja yksi ja baritoneja kolme. Sopraanoja on 12 ja mezzoja kahdeksan, heidän joukossaan myös lappeenrantalaislähtöinen Niina Keitel.

Mukana on monien laulukilpailujen finalisteja sekä voittajia kuten Essi Luttinen, Jussi Ziegler, Markus Nieminen, Merja Mäkelä, Marion Melnik ja Susanne Westerlund. Aikaisempia Lappeenrannan laulukilpailun finalisteja on mukana kolme: Luttinen, Kaisa Ranta ja Janne Sundqvist, joka oli mukana 2002.

UUTTA vuoden 2006 kilpailussa on alkuerin jakaminen kahdelle päivälle. Ensimmäinen alkuerä pidetään jo 1.1. kello 19.30. Avajaiset, joissa arvotaan kilpailijoiden järjestys, alkaa kaupungintalolla kello 16. Avajaisiin on kaikilla vapaa pääsy.

Alkukilpailut jatkuvat maanantaina kolmella erällä.

– Jakamalla alkuerät kahdelle päivälle on pyritty aikaistamaan ajankohtaa, jolloin välierään päässeiden nimet saadaan selville. Ettei tarvitsisi odotella melkein puoliyöhön, Tuulikki Närhinsalo kertoo.

Uutta on myös finaalia seuraavan päivän konsertti Imatralla, jossa kuullaan voittajia. Sen ja finaalin johtaa Lappeenrannan kaupunginorkesterin kapellimestari Jan Söderblom.

– Konsertista ei makseta laulajille erikseen korvausta, mutta sen voi ajatella sisältyvän palkintosummiin, jotka ovat tällä kertaa korkeammat kuin aikaisemmin, Närhinsalo kertoo.

Voittaja sai vuonna 2004 7 000 euroa, toinen sija oli 4 300 ja kolmas sija 2 600 euroa. Tällä kertaa summat ovat: 8 500, 5 500 ja 3 500 euroa.

Radio Ylen 1 lähettää välieräiltoina 3. ja 4.1. koosteen sekä loppukilpailun suorana lähetyksenä. Digitaalitelevision omistajat pääsevät näkemään finaalin suorana lähetyksenä ja TV1:sta se tulee koosteena.

– Loppukilpailu on myyty loppuun ja jonotuslistalla on satakunta nimeä, alku- ja välieriin on vielä lippuja, kertoo Tuula Nissinen kilpailukansliasta.

Naisten sarjan

voittajat kautta aikain

1969: Virpi Augustin (ms) 1972: Stina Zilliacus (ms)

1975: Margareta Haverinen (s)

1978: Merja Wirkkala (s) 1981: Karita Mattila (s)

1984: Satu Sippola-Nurminen (s)

1987: Soile Isokoski (s)

1989: Kirsi Tiihonen

1992: Pia Freund (s)

1996: Camilla Nylund (s) ja Johanna Rusanen (s)

1999: Tove Åman (s)

2002: Helena Juntunen (s)

2004: Tiina Penttinen (ms)

Miesten sarjan

voittajat kautta aikain

1969: Jorma Hynninen (br) 1972: Tapani Valtasaari (br) 1975: Tero Hannula (br)

1978: Kalevi Olli (br)

1981: Petteri Salomaa (br) 1984: Hannu Ilmolahti (br) 1987: Raimo Laukka (br)

1989: Jaakko Kortekangas (br)

1992: Hannu Forsberg (b) 1996: Miesten 1-sijaa ei jaettu

1999: Herman Wallen (br) 2002: Arttu Kataja (bbr)

2004: Ville Rusanen (br)

Kuvateksti

Ville Rusanen ja Tiina Penttinen ovat vielä muutaman päivän hallitsevia Lappeenrannan laulukilpailun voittajia. Kuudes tammikuuta julistetaan vuoden 2006 kilpailun voittajat.

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola