Suljetun osaston sijaan apua avohoidosta

Lappeenrannassa on kehitetty avohoitoa äkillisistä ja vaikeista mielenterveysongelmista kärsiville. Avohoito on vähentänyt sairaalahoidon tarvetta. Uudenlainen toiminta jatkuu pysyvänä tammikuun alusta.

MINNA MÄKINEN

LAPPEENRANTA. Mielenterveysongelmista kärsivien aikuisten avohoito on Lappeenrannassa pysyvästi paremmalla tolalla tammikuusta lähtien.

Silloin täytetään kuusi seitsemästä uudesta aikuisten psykiatrisen avohoidon vakanssista. Tekijät löytyvät kolmeen psykiatrisen sairaanhoitajan, kahteen toimintaterapeutin ja yhteen psykologin tehtävään. Haku päättyy 2. tammikuuta.

Työntekijät antavat mielenterveyskeskuksen päiväosastolla hoitoa sekä kiireellistä apua tarvitseville että kuntoutettaville. Keskussairaalassa toimii mielenterveyskeskuksen kotiutussairaanhoitaja.

UUSISTA pysyvistä vakansseista huolimatta Lappeenranta ei täytä aikuisten psykiatrisen avohoidon valtakunnallista suositusta. Sen mukaan jokaista 10 000 asukasta kohti pitäisi olla 6,5 työntekijää, joista yksi on lääkäri.

– Meillä on vuoden alusta viisi lääkärinvakanssia noin 78 000 asukasta kohti. Vakansseista kolme on täytetty. Työntekijöitä on 10 000 asukasta kohti yhteensä 5,6, kertoo Lappeenrannan mielenterveyspalvelujen johtaja, ylilääkäri Teijamari Laasonen-Balk.

Uudet vakanssit merkitsevät kuitenkin selkeää parannusta.

– Tämäntyyppistä työtä kannattaa jatkossakin lisätä. Se ei vaadi välttämättä uusia resursseja ja vakansseja, vaan uudenlaisia työjärjestelyjä ja organisointia, Laasonen-Balk sanoo.

NYT saadut uudet vakanssit eivät tarkoita täysin uudenlaisen toiminnan aloittamista. Ne ovat jatkoa tammikuusta 2003 toimineelle Silta-hankkeelle, jota rahoittivat puoliksi valtio ja Lappeenrannan kaupunki. Valtion rahaa oli käytössä noin 408 000 euroa.

Hanke päättyy vuoden lopussa, mutta kehitetty toiminta jatkuu Lappeenrannan kaupungin varoin.

– Se oli tavoitteena koko ajan. Hanke on näyttänyt, että tällainen toiminta on kannattavaa.

Uusien vakanssien kulut ovat noin 300 000 euroa vuodessa.

MERKITTÄVIN hankkeessa kehitetty toimintamuoto on kiireellistä apua tarvitsevien ihmisten auttaminen avohoidossa. Sitä varten on mielenterveyskeskuksen päiväosastolla kolme akuuttihoitopaikkaa. Kolmea potilasta kohti on kolme työntekijää.

– Olemme saaneet avohoidosta myönteistä palautetta sekä potilailta että omaisilta. Tiiviin avohoidon ansiosta ei potilaiden tarvitse lähteä hoitoon sairaalan suljetulle osastolle.

Kiireellistä apua on annettu vuosittain 37 potilaalle. Ensimmäisenä toimintavuotena oli potilaista 35 prosenttia sellaisia, jotka olisivat muuten tarvinneet ympärivuorokautista sairaalahoitoa. Toisena toimintavuotena heitä oli jopa 68 prosenttia.

– Osa potilaista siirtyy kiireellisen avohoidon jälkeen ryhmäkuntoutukseen tai yksilöterapiaan. Kaikkein kipeimmät potilaat saattavat myöhemmin joutua sairaalaan.

Psykiatrisen potilaan sairaalahoito maksaa vuorokaudessa kunnalle 295-410 euroa. Päiväosastolla vastaava hinta on 128 euroa.

KIIREELLINEN avohoito toteutetaan Laasonen-Balkin mukaan aina vaarantamatta potilaan tai henkilökunnan turvallisuutta.

– Tärkeintä on, että potilas saa parasta mahdollista hoitoa. Jos hän tarvitsee psykiatrista sairaalahoitoa, hän saa sitä.

Potilaan avohoidossa ovat vahvasti mukana hänen omaisensa.

Avohoidon päiväosasto toimii arkisin kello 8-14. Illat, yöt ja viikonloput potilas pärjää yleensä kotona.

KESKUSSAIRAALAN aikuispsykiatrian osastolla työskentelee kotiutussairaanhoitaja. Hän osallistuu hoitamiseen ja tapaa potilaita ja omaisia. Sairaalahoidon päättyessä hän suunnittelee potilaan kuntoutusta ja tulevaa avohoitoa.

– Vastaavaa toimintaa ei ole muualla kokeiltu, kertoo Laasonen-Balk.

Kuvateksti

Sekä kiireellisen hoidon että kuntoutettavat potilaat ovat kaikki mahtuneet mielenterveyskeskuksessa päiväosaston melko pieniin tiloihin. Kuvassa ylilääkäri Teijamari Laasonen-Balk (vas.) ja sairaanhoitaja Arja Kamunen.

MINNA MÄKINEN

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen