Venäjä-kortti pysyy ykkösenä Imatran kansainvälistymisessä

Imatran päättäjät katsovat kansainvälistymisen askelmerkit kevään aikana.

IRMELI OJALAINEN

IMATRA. Imatran kaupunki saa ensimmäisen kansainvälistymisstrategiansa. Apulaiskaupunginjohtajan Hannu Tsuparin mukaan työstö alkaa tammikuussa nopealla aikataululla. Valmista pitäisi olla huhtikuun loppuun mennessä.

Strategiassa korostuvat Venäjään liittyvät yhteistyöhankkeet. Mukana ovat myös yhteydet ystävyyskaupunkeihin.

Kaupungin kansainvälisten asioiden yksikkö on saanut kaupungin budjettikirjaan ensimmäisen toimintasuunnitelmansa ja 206 000 euron budjettinsa.

Kolmihenkisen yksikön toiminta on apulaiskaupunginjohtaja Hannu Tsuparin johdolla vasta käynnistymässä. Yhteistyötä kaavaillaan kaupungin eri toimialojen ja tytäryhteisöjen kanssa.

IMATRAN Seudun Kehitysyhtiön elinkeinostrategian päivitys on parhaillaan menneillään. Sielläkin Venäjä-osaamista halutaan nostaa ottaen mallia Kotkasta. Venäjä-osaamisen nostaminen myös venäläisten palvelemiseksi vaatii henkilöjärjestelyjä, koska yhtiössä ei ole venäjänkielen taitajia.

– Alustavasti on käyty keskusteluja siirtymisestäni sinne, Tsupari kertoo.

Hän ei pidä siirtymistään lainkaan mahdottomana ajatuksena. Jatkossa jäisikin sitten mietittäväksi, miten menneillään ja tulevat projektit hoidetaan ja miten kansainväliset asiat kaupungilla hoidettaisiin.

Nyt tehdään eurooppalaisten kaksoiskaupunkien projektia ja aloitellaan Hyvä naapuruus -hanketta kaksoiskaupungin rajaopistoineen ja muine koulutushankkeineen. Uusiakin asioita on suunnitteilla.

YSTÄVYYSKAUPUNKIEN kanssa Imatran yhteistyö on jäänyt konkreettisilta tuloksiltaan aika vaatimattomaksi. Ensi vuodelle yhteistyöhön on budjetoitu 15 000 euroa, joka kuluu pääasiassa matkoihin.

Kanssakäyminen ruotsalaisen Ludvikan kanssa on hiipunut, mutta Saksalainen Salzgitter on ollut aktiivinen yhteydenpidossaan. Imatralta on harrastettu Unkarin-matkailua Szigetvariin.

Venäläisen Tihvinän kanssa päästään ensi syksynä muistelemaan kolmeakymmentä yhteistyön vuotta.

– Haemme Kuntaliitosta tukea ja järjestetään syksyllä jotain tihvinäläisten kanssa, Tsupari suunnittelee.

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen