Henrikki Pantsarille palkinto karkaisusta

HANNU OJALAInternational Institute of Welding (IIW) on arvioinut Tekniikan t

HANNU OJALA

International Institute of Welding (IIW) on arvioinut Tekniikan tohtori Henrikki Pantsarin väitöskirjan vuoden 2005 maailman parhaimmaksi liittämis- ja valmistustekniikan alalla. Väitöskirjassa on tutkittu laserpintakarkaisua erilaisilla teräksillä.

Väitöskirja on tarkastettu Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa viime vuoden helmikuussa. Pantsar työskentelee tutkijana VTT:n lasertekniikan tiimissä Lappeenrannassa.

Laserpintakarkaisu on nykyaikainen versio perinteisestä teräksen karkaisusta, jossa metallin kovuutta voidaan parantaa kuumentamalla ja nopealla jäähdytyksellä. Laserpintakarkaisun merkittävin etu perinteisiin menetelmiin verrattuna on Pantsarin mukaan siinä, että se voidaan kohdistaa suurissa kappaleissa vain karkaisua vaativiin pintoihin. Tekniikka on erittäin nopeaa. Parhaimmillaan vuorokausien työ voidaan tehdä laserilla jopa muutamassa minuutissa. Käsittelyn jälkeen metallin karkaisemattomien osien ominaisuudet säilyvät ennallaan.

Pantsarin väitöskirja käsittelee matemaattisia malleja, joilla voidaan hyödyntää karkaisutekniikkaa erilaisiin tarpeisiin ja eri tyyppisillä metalleilla.

– Perinteiseen karkaisuun on saatavilla runsaasti tietoa ja valmiita ohjeita. Laserkarkaisun käytöstä tällaisia ei ole, mutta vastaavat tiedot voidaan nyt laskea kehitetyillä matemaattisilla malleilla, Pantsar luonnehtii tutkimustaan.

Alan kansainvälinen Henry Granjon -kilpailu järjestetään vuosittain. Kilpailuun voivat osallistua väitöskirjat, jotka liittyvät hitsauksella tapahtuvaan liittämiseen, pinnoitukseen tai leikkaukseen. Suomen on aiemmin tullut neljä palkintoa. Viime vuonna palkinnon sai Lappeenrannassa väitellyt tohtori Tommi Jokinen.

ES-ARKISTO

Kuvateksti

Henrikki Pantsar

Kirjoittaja:
Hannu Ojala