Kaakkois-Suomen maaseudulle viidessä vuodessa 200 uutta yritystä

Kaikkiaan 400 uudesta työpaikasta 178 syntyi Etelä-Karjalaan. Maakunnan maaseudun elinvoimaisuuden lisäämiseen on käytetty rahaa yli 10 miljoona euroa.

PERTTI VAHERKYLÄ

MAASEUDUN kehittämis- ja yrityshankkeilla sekä toimintaryhmien hankkeilla on viiden vuoden aikana syntynyt Kaakkois-Suomeen noin 200 uutta yritystä ja 400 uuta työpaikkaa.

Kaakkois-Suomen TE-keskus on ohjannut EU:n ja valtion rahaa maaseudun elinvoimaisuuden hyväksi vuosina 2000 – 2005 yhteensä noin 23 miljoonaa euroa.

Alueellisen maaseudun kehittämisohjelma (ALMA) -rahoituksella on Kaakkois-Suomessa toteutettu viiden vuoden aikana mittavat maatalouden kehittämishankkeet (Treeni-hankkeet). Ne ovat kohdistuneet muun muassa perusmaatalouteen, elintarvikkeiden jatkojalostukseen, puutarhatuotantoon sekä marja- että vihannestuotantoon.

Myös puun jatkojalostukseen, bioenergiaan, maaseutumatkailuun ja infrastruktuuriin (laajakaistaan) liittyviä hankkeita on toteutettu.

Toimintaryhmien hankkeissa on panostettu erityisesti kylien kehittämiseen muun muassa lisäämällä asumisviihtyisyyttä ja innostamalla kyläsuunnitelmien laatimiseen.

Erilaisia yrityshankkeita toteutettiin Kaakkois-Suomessa yhteensä noin 270 kappaletta, kehittämishankkeita 60 ja toimintaryhmien hankkeita noin 450 kappaletta.

Hankkeisiin ohjatulla reilulla 23 miljoonalla eurolla synnytettiin 190 uutta yritystä ja 420 uutta työpaikkaa sekä varmistettiin noin 2300 työpaikan säilyminen.

ETELÄ-KARJALASSA työllistyi hankkeiden aikana 164 miestä ja 70 naista. 28 työllistynyttä oli alle 30-vuotiaita. Hankkeissa mukana olleista yli 5000 yrityksestä 2750 oli maatilakytkentäisiä. Uusista 103 yrityksestä 33 oli maatilakytkennäisiä.Naisten perustamis uusia yrityksiä oli 41.

Uusista 178 työpaikasta oli miesten 94 ja naisten 84. Alle 30-vuotiaille uusia työpaikkoja syntyi 23. Uudistetuista 855 työpaikasta miesten oi 484 ja naisten 371. Alle 30-vuotiaiden työpaikkoja uudistetuista oli 130.

Alma-rahoitus on jo päättynyt, mutta osa rahoitetuista hankkeista jatkaa vielä helmikuun loppuun saakka. Vuonna 2006 rahoitus tulee kansallisesta Etelä- ja Länsi-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta (ELMA).

Leader+ – ja Pomo+ -ohjelmien toteutus jatkuu vielä vuosina 2006 – 2007. Etelä-Karjalassa on kaks toimintaryhmää Etelä-Karjalan Kärki Leader ry ja Länsi-Saimaan Kehittämisyhdistys.

KANSALLISTA ELMA- rahaa tulee tänä vuonna Kaakkois-Suomen TE-keskukselle 1,3 miljoonaa euroa ja lisäksi Alma-toimintaryhmien aktivointiin noin 0,1 miljoona euroa. Elma-rahoitus suunnataan etupäässä elinkeinojen kehittämiseen. Yli puolet rahoituksesta suunnataan yrityskohtaisiin tukiin.

Kehittämishankkeissa tärkeimmäksi on Kaakkois-Suomessa nostettu maaseutuyritysneuvonnan organisointi, elintarvike- ja sekä metsä- ja puuklusteriohjelmien laatiminen ja toimintaryhmätyön turvaaminen. Elma-rahoitushakemuksia voi jättää jatkuvasti.

Etelä-Karjalan Kärki-Leader rahoitetaan Leader+-yhteisöaloitteesta ja Länsi-Saiman Kehittämisyhdistys rahoitetaan Pomo+-ohjelmasta.

ES-ARKISTO/PERTTI VAHERKYLÄ

Kuvateksti

Askon ja Maijan maatilamajoitus -yritys Taipalsaaren Peltoissa on yksi investointiavustusta maatilamatkailuun saaneista yrityksistä. Asko Saikko piti avustusta yrityksen laajentamisen kannalta erittäin tärkeänä. Kuvassa pariskunta vuonna 2001 avatun Rantatuvan komean uunin ääressä.

Kirjoittaja:
Pertti Vaherkylä