Kättä pidempää kulttuuria tuottaville

LIISA KUKKOLAJOUTSENO. Mikä tekee festivaalista festivaalin ja mitä kaikkea

LIISA KUKKOLA

JOUTSENO. Mikä tekee festivaalista festivaalin ja mitä kaikkea kulttuurituottajan pitää tietää toimiakseen juridisesti oikein? Muun muassa näihin kysymyksiin löytyy vastauksia juuri julkaistuista Humanistisen ammattikorkeakoulun julkaisusarjan kahdesta teoksesta. Kummankin kirjan kirjoittaja löytyy Humanistisen korkeakoulun Joutsenon yksiköstä. Lehtori Juha Iso-Aho lavensi ja päivitti teatteritaiteen pro gradu -työtään, ja tuloksena on tutkimus Nurmeksessa vuonna 1994 järjestetyn kansainvälisen teatterifestivaalin raportoinnista lähinnä lehdistössä. Unohda hyvä veli – Toimi oikein kulttuurituottajana -teoksen Iso-Aho puolestaan toimitti yhdessä opiskelija Elina Lyijysen kanssa. Se on tarkoitettu niin oppikirjaksi kulttuurituottamista opiskeleville kuin myös opaskirjaksi jo ammatissa oleville kulttuurituottajille. Kirjaan on koottu sitä laajaa pykäläviidakkoa, jonka kulttuurituottaja joutuu nyky-yhteiskunnassa ottamaan huomioon. – Lakia emme sentään lähteneet kirjoittamaan kirjain kirjaimelta tähän teokseen uudestaan, vaan kerromme kirjassa mm. nettiosoitteet, joista tarpeellista tietoa saa, Elina Lyijynen sanoo. Kulttuurituottajan on työssään tiedettävä muutakin kuin oikeat ihmiset. – Kulttuuri on toimiala muiden joukossa, ja tarvittava osaaminen on paljolti samaa kuin missä tahansa elinkeinotoiminnassa, Iso-Aho ja Lyijynen toteavat kirjansa loppusanoissa.

MAJATULEN VALOSSA -kirjassa Iso-Aho käsittelee Bomban juhlaviikoilla vuonna 1994 järjestetyn suomalais-ugrilaisten kansojen teatterifestivaalia siitä kirjoitettujen juttujen pohjalta: miten kulttuuritapahtuman tarina kerrotaan lehdistössä. – Lehdistön tarina oli yllättävän samanlainen kuin järjestäjien. – Jutut korostivat festivaalin kulttuuripoliittista merkitystä ja pohtivat teatterin merkitystä ylipäätänsä. Lisäksi festivaalilla mukana olleet tietyllä tavalla hurmioituvat festivaalista. Niille meneminen onkin eräänlainen riitti: pakoa arjesta yhteisöllisyyteen, Juha Iso-Aho sanoo.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Juha Iso-Aho on kirjoittanut kaksi ja Elina Lyijynen yhden kirjan niin kulttuurituottamista opiskeleville kuin ammatissa jo oleville kulttuurialan ihmisille.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola